Linnateatri näitleja Andrus Vaarik sai eile kätte Eesti Teatriliidu Helmi Tohvelmani nimelise teatriauhinna.Foto: Mati Hiis
Inimesed
14. oktoober 2014, 07:00

Vaarik: inimesed tulevad vaatama minu turvalisi stampe (8)

"Kui vaimutseda, siis võib öelda, et piisab elamisest viiekümne kuue aasta vanuseks ja paratamatult su stambid muutuvadki isikupäraseks," ütleb Linnateatri näitleja Andrus Vaarik, kellele anti eile üle Eesti Teatriliidu Helmi Tohvelmani nimeline teatriauhind, mille tänavuseks tunnuslauseks on "Teekond stampidest üle – kordumatu omapärani".

"Võib ju öelda, et Vaarik on tuntud headuses ja inimesed tulevad tema stampe vaatama. Tuttavaid ja turvalisi stampe, mida minu eas peetakse juba isikupäraks," kalambuuritseb värske laureaat.

Lisades tõsinedes: "Aga loomulikult olen ma väga meelitatud, kui nad seda preemiat tõsiselt mõtlesid. Et ma olen veel seesmiselt liikumisvõimeline, mis on mulle suur kompliment."

Andrus Vaarikule anti üle Helmi Tohvelmani fotoga auaadress, mille autoriks on Tõnu Tormis. Statuudi kohaselt antakse auhind loominguliselt silmapaistvale näitlejale, kelle plastiline või psühhofüüsiline liikumine väärib tunnustust, või liikumisjuhile, kelle liikumisseade ühele või mitmele lavastusele on esiletõstmist väärt.

Auhind loodi aastal 2000 teatrikriitik Margot Visnapi ettepanekul tantsupedagoog Helmi Tohvelmani mälestuse jäädvustamiseks. Alates 2010. aastast antakse seda välja üle aasta. Tänavuse žürii koosseisu kuulusid Rein Oja, Laine Mägi, Tambet Tuisk, Katariina Unt ja Aleksander Eelmaa.

Auhinna andis Andrus Vaarikule üle Helmi Tohvelmani sünnipäeval, 13. oktoobril tema kodukohas Väätsa mõisas esimene laureaat Laine Mägi. Auhinna varasemad laureaadid on Kaie Mihkelson, Katariina Lauk, Ago Anderson, Hilje Murel, Indrek Sammul, Tambet Tuisk, Aleksander Eelmaa, Juhan Ulfsak, Hannes Kaljujärv, Mall Noormets, Rein Oja ja Laine Mägi.