Omar Anan.
Inimesed
14. oktoober 2014, 07:00

Egiptuse tantsija: olen siin elades palju paremaks muutunud (2)

"Ma olen aasta jooksul saanud neli korda paremaks, kui ma enne olin, ja seda kõike tänu siinsele kogukonnale," kiidab Egiptusest pärit tänavatantsija Omar. Mullu tuli ta siia võistlema ja jäigi Eestisse elama.

Möödunud nädalavahetusel kohtusid kogu maailmast kokku tulnud sajad tantsijad Tallinnas Nordea kontserdimajas, et võtta üksteiselt mõõtu tänavakunsti ja -tantsu üritusel JJ Street Baltic Session. Üks tantsijatest oli 23aastane Omar Anan, kes pärast sama ürituse mullust väisamist otsustas Eestisse jääda. Omar võistles ka sel aastal, kuid ei pääsenud eelvoorudest edasi.

Egiptusest pärit Omar rääkis, et kohtus Prantsusmaal tantsuvõistlustel Eesti tantsijatega, kes kutsusid teda võistlema Baltic Sessionile. "Siis sain teada, et selline riik nagu Eesti üldse olemas on," tunnistas Omar.

Eesti tantsuvõistlusel lummas teda kohalik tänavatantsukogukond, tantsijate kirg ja pühendumus. Omari sõnul on Eesti tantsijad kõik väga sõbralikud ja avatud inimesed. "Ma olen nii palju uusi ja huvitavaid inimesi kohanud, et mu Facebooki konto on uutest sõbrakutsetest punnis!" ütles ta.

Inseneriharidusega tänavatantsija

Omar on tegelikult õppinud inseneriks. "Kuid ma ei tunne ennast päris õigesti, kui inseneriasja teen. Tantsimine on mu lemmikosa iseendast," ütles ta siiski.

Eestis otsustas Omar siiski omandada ka magistrikraadi ja praegu õpib ta Tallinna Tehnikaülikoolis hajaenergeetika erialal. Kui Omar ei ole koolis või tantsimas, abistab ta klienditeenindajana Suurbritannia ja USA mängukonsoolide omanikke. Omar alustas tantsimisega 16aastaselt, vaadates Youtube’ist videoid ja üritades neid jäljendada. Mõni aasta hiljem liitus ta Egiptuse suurima tantsutrupiga Swaggers Crew, kellega käidi isegi saates "Arab’s Got Talent" ja jõuti poolfinaali. Siis viis enesetäiendamine ta reisidele Liibanoni, USAsse ja Saksamaale, enne kui ta leidis tee Eestisse.

Siin leidis Omar endale lõpuks ka õpetaja, JJ Streeti tantsukooli asutaja Joel Juhti. "Ma käisin ja täiendasin ennast, aga siiski oli asju, mida saab ainult õpetaja käe all parandada. Joel on mind selles osas väga palju aidanud," rääkis Omar.

Võrreldes Egiptusega on siinne tantsukultuur palju professionaalsem. "Egiptuses hakkavad õpetajateks need, kes veel ise ei tea, mida nad teevad ja see rikub tantsukultuuri ära," ütles ta.

Tantsupidu lõi egiptlase pahviks

Nüüdseks on Omar ka ise õpetajarollis – ta õpetab Eesti noortele stiili nimega popping. Sel aastal õpib JJ Streeti tantsukoolis tema käe all üheksa noort.

Eesti keelt ei ole ta veel selgeks saanud, kuid õpib seda igapäevaselt. "See on nii keeruline keel," seletab Omar.

Mehe sõnul ei ole see, et ta peab õpilastega inglise keeles suhtlema, probleemiks. "Tantsumaailm on nii avatud, et pole vahet, kes sa oled, kust sa tuled või mida sa usud – kõik võtavad su omaks," rääkis Omar.

Üks Omari kõige suuremaid elamusi Eestis on olnud tantsupidu. "Ma pole kunagi eestlasi sellisena näinud! Tantsupeole sõites ei mahtunud ma isegi bussi ära, sest kõik olid kohale tulnud," kirjeldas Omar.

Tema suurim soov on, et praegu alternatiivset tänavatantsukultuuri hakataks hindama sama palju kui rahvatantsu või balletti. "Hiphop on igal pool underground, aga ma loodan, et ühel päeval inimesed väärtustavad seda," ütles ta.