KLAVERITE HOIDJA: «Ants Saluraidi puhul ei saa rääkida kui ainult suurepärasest klaverihäälestajast, mis on samuti väärt ­oskus, aga intoneerida klavereid oskavad vähesed,» ­rõhutab Mäe, meenutades lahkunud kolleegi. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
13. oktoober 2014, 07:00

Aivar Mäe: "Ants oli väga tugev spetsialist, väga tugev." (2)

Täna saadetakse viimsele teele tippklaverihäälestaja Ants Saluraid.

"Ants oli väga tugev spetsialist, väga tugev. Seesmiselt oli ta rokkar, aga väljastpoolt äärmiselt tagasihoidlik inimene. Väga viisakas, väga intelligentne," iseloomustab Rahvusooper Estonia peadirektor Aivar Mäe pärast rasket haigust

5. oktoobril lahkunud ühte Eesti paremat klaverihäälestajat Ants Saluraidi (66) kui inimest ja oma ala tippspetsialisti.

"Ants Saluraidi puhul ei saa rääkida kui ainult suurepärasest klaverihäälestajast, mis on samuti suurepärane oskus, aga intoneerida klavereid oskavad vähesed," rõhutab Mäe.

"See tähendab, et klaver pannakse paika konkreetses ruumis. See on omamoodi nagu helirežissööri töö, kus aga instrumendiks on muusikariist, see on väga keeruline protsess."

Lahkunud Saluraidiga seoses meenub Mäele nõuka-aegne lugu, kui Eestisse toodi kaks Steinway klaveriti, mis olid neli-viis aastat vedelenud kuskil Siberis vagunites. "Vagunid läksid kaduma ja kui need lõpuks kuskil Siberis üles leiti, jaotati Steinwayd mööda liiduvabariike laiali. Lasin need kaks pilli omal ajal restaureerida ja praegu mängivad need Pärnu ja Jõhvi kontsertmajas," ütleb Mäe.

"Ants oli see mees, kes Steinwayde puhul väljaõpet palus, mida ta Saksamaal ka sai. Igal aastal toodi need kontsertpillid Tallinna, võeti juppideks ja pandi uuesti kokku. Ants oli alati nendes aktsioonides osaline ja tegi seda alati koos tehase esindajaga. Eks Ants tunnetas, et tema aeg hakkab otsa saama ja seetõttu koolitas ta välja palju inimesi. Lõpus, kui ta tööd enam teha ei saanud, oli ta väga rahul, et meil Eestis on kaks Steinway spetsialisti. Ühe kontsertpilli puhul on väga palju olulisi nüansse, mis on seotud ka interpreediga. Iga kord, kui saabus tippinterpreet, töötas Ants temaga enne kontserti kolm-neli tundi, kuulas tema n-ö heas mõttes pretensioone, üritas neid kõrvaldada. Ta oli isegi liiga tubli, et tuli aeg-ajalt interpreetidele liiga vastu. Selles mõttes oli ta täiesti hull mees," meenutab Estonia peadirektor Aivar Mäe.

Lindistused levisid käest-kätte

Ants Saluraid meenutas oma muusikutee esimesi samme kuus aastat tagasi Õhtulehes. "Kõik sai alguse sõjaväes, kus mängisin duhhovois sekundat ja metsasarve. See oli lihtne, törts-törts, selle õppis kiiresti ära. Aga kuna aega oli, siis umbes aastaga õppisin kitarrimängu ka ära."

Niipea kui Ants sai selgeks kitarrimängu, hakkas ta ka laule kirjutama. Eeskujudeks olid biitlid, rollingud ja The Hollies.

Jaanuaris 2008 kirjutas Õhtuleht, et tosinkond aastat tagasi hakkasid käest-kätte-meetodil, nagu õndsal Vene ajal kombeks, levima kummalised lindistused, mis ilmselgelt olid kodus salvestatud. Kõvasti 1960ndate järele lõhnavate, amatöörlikult naiivsete tekstidega, ent tugevate ja kaasakiskuvate meloodiatega, mille autorist keegi midagi ei teadnud. Tookord kirjutas Õhtuleht, et nüüdseks on selgunud, et oma noorpõlvelaulud mängis kodus uuesti lintmaki Jupiter ja Nota abil linti Ants Saluraid, kelle põhitööks on juba üle 30 aasta olnud klaverite häälestamine, parandamine ja ehitamine ning kõik sellega seonduv. Aga need 32 biitlugu, mida vaimustuses fännid samizdati (levitati käsitis paljundatuna käest-kätte - toim) kombel tookord paljundasid, kirjutas Saluraid ühe hooga valmis 1969. aastal sõjaväes. Oma kunagised hitid mängis ta linti alles 1987. aastal.

1967. aastaks, kui Ants sõjaväkke võeti, oli ta jõudnud juba lõpetada lastemuusikakooli viiuli erialal ning mängida klaverit ja elektriorelit mitmes kidrapundis, nagu ta ise nende kohta ütles.

Ants Saluraidi tõeline tähelend algas pärast ajateenistust 1970ndate algupoolel, kui ta mängis ansamblites Baltika, Oomega ja Toomapojad.

Georg Otsa Tallinna muusikakool märgib oma järelehüüdes, et Ants Saluraid oli üks paremaid klaverihäälestajaid ja selle ala auväärseim ja hinnatuim meister. Ta oli aastaid Estonia kontserdisaali esindusklaverite häälestaja ja hooldaja ning pillide hooldaja ja klaveriremondi töökoja juhataja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. 2011. aastal pälvis Ants Saluraid ka Eesti ühe kaalukama muusikapreemia, Eesti Muusikanõukogu tunnustuse muusikaelu jaoks olulise ja väljapaistva tegevuse eest.

Ants Saluraidi ärasaatmine toimub täna, 13. oktoobril kell 16 Tallinna Metodisti kirikus Narva mnt 51.