VAPPER TÖÖL JA KODUS: Heategevuslik koertenäitus «BIGBANK Match Show», mis toimus pühapäeval Tallinnas Kristiine spordihallis, valis «Inimese parimaks sõbraks» saksa lambakoera Quasy ehk Kuksi, kes töötab politsei- ja piirivalveametis patrullkoerana. Kuks on olnud vapper mitte ainult tööl, vaid ka vabal ajal, kui nabis kinni peremeeste koju sisse murda üritanud kurikaela. Pildil piirivalveametnik Artjom Pelepelin abikaasa Aivi ja Quasyga. Foto: Laura Oks
Inimesed
13. oktoober 2014, 07:00

Pere päästmine murdvaraste sissetungi eest tõi Kuksile tiitli "Inimese parim sõber 2014" (16)

Ilmselt oleks maailma kiireim jooksja Usain Bolt tol maikuu ööl elu eest joostes põgenenud kahest narkomaanist maha jäänud. Öösel korterisse sisse murda üritanud kahele mehele tegi tuule alla piirivalve patrullkoer Quasy ehk Kuks, kes eile pärjati tiitliga "Inimese parim sõber 2014".

"Kell oli neli hommikul, kui kuulsin kummalist matsu ja nägin, et koer jookseb rahutult mööda tuba. Mõtlesin, kas plika teeb tsirkust ja läksin vaatama, kas abikaasa ja pisitütrega on kõik korras. Astusin magamistuppa, nad magasid õndsat und, siis läksin lastetuppa – ja mida ma näen! – kaks tüüpi üritavad kangiga akent lahti muukida," meenutab saksa lambakoera Quasy ehk Kuksi omanik Artjom Pelepelin 12. mai ööd, kui kaks kurjategijat püüdsid tema esimesel korrusel asuvasse Jõhvi korterisse sisse tungida.

"Võtsin koera, tegin akna lahti ja andsin talle käsu: "Kinni!"" Mehed panid jooksu tervest väest. Mis kiirusel need kaks jooksid! Isegi Usain Bolt (kuuekordne olümpiavõitja ja kaheksakordne sprindi maailmameister – toim) oleks nende kõrval poisike olnud!" naerab Artjom.

"Nad ronisid koera eest maja taga olnud ligi kaks meetrit kõrgele paekivimüürile ja pääsesid alguses. Panin end riidesse ja läksin koeraga ühte neist, keda nägin ööhämaruses majade vahele põgenevat, otsima," ei lasknud Artjom varastel karistuseta pääseda.

"Koer võttis jälje ja hakkas seda mööda liikuma. Mõne aja pärast leidsime mehe, kes kükitas põõsas, üles," ei läinud teenistuskoeral palju aega, et sissemurdja leida.

"Ma küsisin, mis te teete siin? Mees vastas vene keeles: "Bussi ootan! Elan Kohtla-Järvel,"" oli ebameeldivas juhtumis ka omajagu huumorit.

"Ta helistas kohe ka oma kaaslasele ja ütles, et ta võeti kinni," meenutab Artjom, kelle sõnul olid pätid koera nähes nii ehmunud, et jätsid oma isiklikud asjad ja dokumendid seljakotiga sinnasamasse akna alla.

Seni, kui Artjom otsis koos koeraga kurikaelte jälgi, helistas abikaasa juba politseisse ning kohale saabunud patrull võttis mehe kinni. Asja uurides selgus, et tegemist oli umbes 32–33aastase narkomaaniga, kellel oli isegi süstal taskus.

Just tänu sellele õnneliku lõpuga loole valis eile Baltimaade suurim heategevuslik koertenäitus BIGBANK Match Show konkursi "Inimese parim sõber 2014" võitjaks Kuksi, kes tuli esimest korda elus koertenäitusele, et auhinda üle võtta. "Ma tunnen, kui kiiresti tal süda lööb, see ei ole tema jaoks tavapärane olukord," selgitas peremees, et Kuks on ohtlike situatsioonidega harjunud, kuid mitte pidulike üritustega.

Soomest Eestisse kahekuusena toodud Kuksi dresseerimisega tegeles aastaid Artjomi abikaasa Aivi. Pärast lapse sündi jäi koera eest hoolitsemine mehe õlgadele. Kuks läks põhikursustele kohe, kui ta Eestisse toodi ning on praegu patrullkoer, kelle tööülesannete hulka kuulub jälgede avastamine, kaitse ja kurjategijate füüsiline tõrjumine. Tal on paindlik töögraafik, vahel on pikemad, 12tunnised töövahetused, vahel lühemad. Ühele töönädalale järgneb üks vaba nädal. Suvel koer puhkas.

Kuksi suurimaid töösaavutusi on olnud salakaubavedajate pundi kinnipidamine, kes püüdsid üle Vene-Eesti piiri 60 kasti salasigarette toimetada. Õnneks ei ole koer saanud tööl tõsiseid vigastusi, üksnes käppa nihestanud ja mõne küüne katki tõmmanud. "Talle väga meeldib tööl käia. Kui ütlen talle, et täna läheme tööle, lendab tal tuju kohe lakke ja ta tahab ruttu kodust välja saada, et tegudele asuda," ütleb Artjom, et tööpäevad ei tee koera õnnetuks, vaid vastupidi.

"Vabal ajal meeldib talle aga lolli mängida," naerab koeraomanik. "Lemmiktegevus on metsast kaigaste koju tassimine ja igasuguste juurikate maa alt välja kaevamine," toob Artjom ühe näite.

"Söögiga peame teda aga väga kõvasti piirama, kuna ta saab oma tundliku seedesüsteemi tõttu vaid spetsiaalset kuivtoitu süüa. Kui millegagi patustab, hakkab sappi oksendama. Aga hoolimata sellest ei saa ta mõnele ahvatluse ikkagi vastu panna. Kui vanemate pool käime, saab ta sealt näiteks kana ja on väga õnnelik. Või korjab põrandale kukkunud suitsuvorstitüki üles, muidugi neelab ta selle kohe alla. Ja kui üllatav see ka pole, meeldib talle väga porgand," räägib Artjom.

Teenistuskoertel enne pensioni pruute pole

Kuks, kes läks Eestis põhikursustele kahekuusena, on elanud igati õnnelikku elu ja magas varem lausa peremeeste voodis: "Nüüd otsustasin, et aitab küll meie voodis mõnulemisest ja ta magab nüüd voodi juures. Hommikul meeldib talle mind, abikaasat ja pisitütart äratada meil keelega üle näo tõmmates," naerab peremees.

"Aga pruuti pole tal kordagi olnud. Teenistuskoerad, kes on peamiselt kõik isased, saavad seda õnne alles pensionile minnes proovida. Vastasel korral kaotab koer haistmise ja ei saa enam oma tööga hakkama," selgitab Artjom.

"Tavaliselt on koerad teenistuses 7–8 aastat, mõni ka kauem, nii et Kuksil on veel aega tööl käia," usub Artjom.