Naistevahetuse saate logo.
Inimesed
11. oktoober 2014, 11:00

Kas "Naistevahetuse" staarid riskivad pere ja laste saatusega? (36)

"Naistevahetuses" osalenud naine: kui mehega saadet nägime, olime šokis – kõik oli teisiti!

"Ma ei läheks TV3 enam mitte mingil juhul. Kõik keeratakse pea peale – see, mis tegelikult toimus ja see pilt, mis jõuab lõpuks televaatajate ette, on kaks eri asja," on aastate eest "Naistevahetuses" osalenud naine, kes soovib jääda anonüümseks, telekanali peale siiamaani solvunud.

"Ma olen vaadanud ka sarnaseid välismaa saateid, seal on kõik loogiline ja inimlik. Aga meil peab saates keegi kindlasti paha olema, kelle peale saab näpuga näidata," leiab ta.

"Kui saadet tähelepanelikult jälgida, siis näeb, et saatemeeskond eirab seaduspära ja loogikat. Vahel on nii, et kõigepealt näidatakse kööki eemalt, siis on seal kõik korras ja kohe tuleb järgmine hetk, kui sedasama kööki näidatakse suures plaanis – ja siis on seal juba täielik korralagedus! Kõik monteeritakse kokku nii, nagu neil seda vaja on," toob naine konkreetse näite.

"Saates osalejatele lubatakse igasugu asju, kuid ühtegi lubadust pärast saate filmimist ei täideta. Minu usaldus teleinimeste ja meediaesindajate vastu on pärast seda saadet täielikult kadunud," oli naisterahvas nõus Õhtulehega rääkima vaid siis, kui tema nime ei avalikustata ja varjatakse ka tema saates osalemise aastat.

"TV3 ma enam mitte mingil juhul ei läheks. Seal lõigatakse kõik välja, mida neil vaja ei ole ja monteeritakse need jupid kokku, mis tekitavad intriigi. 1000 eurot kätte, nagu praegused saates osalejad saavad, on sellise intriigi jaoks vähe!" teab saates osalenud naine oma kogemuse põhjal.

Usaldus on kadunud

"Teoreetiliselt oli huvitav saatest osa võtta, kuid see, mis seal päriselt toimuma hakkas ja mis lõpptulemus oli, ei olnud seda väärt! Kui mina ja minu mees saadet televiisorist nägime, olime šokis – kõik oli teisiti," selgitab ta.

"Meile isegi üteldi ette, mida teatud olukordades öelda või kuidas käituda. Öeldigi kaamerata tagant – ütle nii ja naa," avalikustab naine.

Kas ta läheks sarnasesse saatesse mõnes muus kanalis uuesti?

"Kogemus ise on huvitav, miks ka mitte seal osaleda. Samas peaks olema usaldus saatetegijate vastu. Seda mul enam pole," kinnitab ta.

"Olen vaadanud ka viimaseid saateid. See, et mõni naine tuleb sinna imikuga, ei pane mind väga imestama. Kui vahetuspere ema on usaldusväärne ja kompetentne naine, siis võib ka sülelapsega saatesse minna. Enne seda peaks aga ikka tegema kõvad taustauuringud ja teadma täpselt, missuguse inimesega sinu väikeaps jääb," ei leia ta, et väikelaste saatesse toomine on amoraalne, kui alaealisega tegeleb korralik pereema.

"Ka saatemeeskond peaks teadma osalejatest rohkem ja olema kogu nende varasemate tegemistega kursis. Kontrollima nende sotsiaalset tausta – kas nad on vaimselt terved ja kas tegemist pole kurjategijatega. Aga mulle tundub, et "Naistevahetuse" meeskonnale on tähtis vaid see, et saates oleks intriig, mis lennutaks saate vaadatavuse edetabeli tippu," otsitakse naise sõnul saatesse vaid selliseid inimesi, kes tagaks telekanalile hea vaadatavuse. "

Saade jättis lapsele mõru maigu: kindlasti ma saatesse nüüd enam ei läheks!

Üks meeldejäävamaid "Naistevahetusi" oli aastal 2004, kui omavahel vahetasid kodu Viljandimaalt pärit nelja lapse ema Tiia Padu ja Pärnu linnaproua Sigrid Absalon.

Tiia väitis siis, et Sigridi käitumine oli amoraalne ning ta kurameeris tema vanema poja sõbraga.

"Neil tekkis ju armastus! Minu poja sõbra, ühe 17aastase poisi ja "kasuema" Sigridi vahel! Ime, et ta mu lapsi ka ei häbenenud, nad käisid muudkui ümbert ja käest kinni!" rääkis Tiia, kes on tänaseks raske haiguse tõttu meie seast lahkunud.

Tiia poeg Siim, kes oli saate filmimise ajal alles 9–10aastane, ütleb nüüd, täiskasvanuna, et saates osalemine ei olnud midagi head:

"Hiljem, kui ilmusid erinevad artiklid, kus kirjutati meie perest, oli seal minu meelest pool juurde mõeldud. Minu meelest olid ka saates teatud lõigud kokku monteeritud nii, et asjad näiks vaatajatele huvitavamad, kui nad tegelikkuses olid," meenutab Siim.

"Kui vahetuspereema Sigrid meie perre tuli, tundus ta kõigepealt normaalne. Tagantjärele mõeldes oli ta ikka natuke..." jätab Siim lause lõpetamata.

"Ema ja Ülo (Tiia abikaasa – toim) vahel läks aga sõnavahetuseks seetõttu, et teda näidati ekraanil rohkem, kui ta tahtis. Alguses oli kokkuleppe, et tema ei jäägi peaaegu kaadrisse, aga pärast oli saates ta ikka ilusti igal pool olemas," ei meeldinud pereisa Ülole liigne tähelepanu.

Samas kinnitab Siim, et koolis teda saates osalemise pärast keegi ei kiusanud: "Mulle ei meenu, et keegi sõpradest või koolikaaslastest oleks mulle midagi halvasti ütelnud," räägib Siim.

"Olen vaadanud ka "Naistevahetuse" uusi osasid. Nad ei ole midagi erilist, see on paras naljavärk! Aga kui keegi pakuks mulle uut võimalust "Naistevahetuses" osaleda, siis ma kindlasti ei teeks seda. Kuid ma ei kahetse saates osalemist – aeg läheb ja kõik asjad ununevad," suudab Siim minevikku rahulikult suhtuda.

Pereisa Ülo kasvatab praegu kahte noorimat last üksi. "Ei, uut naist pole mulle tekkinud. Saan lastega ka ise hakkama," ütleb Ülo.

"Mul läheb kõik hästi. Uusi "Naistevahetuse" saateid olen väga harva ja põgusalt näinud, mul on niigi palju tegemist. Pealegi, ega mina ei soovinud sellest osa võtta, vaid lahkunud abikaasa," ütleb ta rahulikult.

TV3: keegi osalejatest pole maininud, et lapsed oleks kannatada saanud

"Kõik, kes sarjas osalevad, teevad seda vabatahtlikult ja erinevatel põhjustel, kuid pärast kümmet päeva tunnistavad kõik, et on saadud kogemusega rahul," ütleb TV3 pressiesindaja Annely Adermann.

"Kuna lapsed kuuluvad perre, on loomulik, et ka nemad on üks sarja osa. Laste käest küsitakse nõusolekut nii vanemate kui ka saatetegijate poolt, lapsevanemad annavad laste seaduslike esindajatena ka kirjaliku nõusoleku saates osalemise kohta," kinnitab Adermann.

"Seni pole keegi osalejatest kordagi maininud, et lapsed oleks "Naistevahetuse" tõttu kannatanud. Lisaks on kõigil osalejatel igal hetkel õigus keelata filmitud materjali näitamine, kuid nad pole ka seda teinud," toob ta näite.

"Samuti on kõiki teavitatud, et saatega kaasneb kollase meedia tähelepanu ja ilmselt ka anonüümsed negatiivsed kommentaarid. Kui üldse, siis haavabki osalejaid just sarjaväline meediakajastus, mitte see, mis ekraanil näha ja läbi elatud," selgitab pressiesindaja.