LAPSED POLE MÄNGUASI: Endine telemees Harri Kingo on ­veendunud, et TV3 jooksev «Naistevahetus» on sügavalt amoraalne saade. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
11. oktoober 2014, 12:00

Harri Kingo: "Naistevahetuses" vägistatakse lapsi mentaalselt (122)

"Inimesi meelitatakse olukordadesse, kus nad ei oska käituda. Nad on noored ja lollid ning arvavad, et telekasse saada on kihvt. Nad riskivad iseenda, oma naise ja laste saatusega. See, mida nad teevad, on nagu Vene rulett! "Naistevahetus" on sügavalt amoraalne saade, mida ei tohi eetrisse lasta," arvab legendaarne telemees ja perekonnaseisuameti endine tseremooniameister Harri Kingo.

"Ma olen näinud "Naistevahetuse" saateid, kuid paraku ei jaksa neid üle kümne minuti järjest vaadata – need on labased!" põrutab Kingo.

"Minu põhimõte on selline, et televisioon ei tohi orienteeruda keskmisele inimesele või isegi alla keskmise. Meedia peab olema kõrgemal, saated peavad panema inimesi mõtlema," leiab Kingo.

"Minu meelest on "Naistevahetuse" aeg üldse ammu läbi. See on liiga vana saateformaat, mis ei sobi enam tänapäeva. Inimestele peab pakkuma ikkagi uusi saateid," usub endine telenägu.

Kingo ei kahtle ka selles, et "Naistevahetuse" sarnased saated pole ainult nõrgad teleprojektid, vaid ka kuritegelikud.

"Meenutame kasvõi seda juhtumit, kui tõsielusarjas "Buss" osalenud neiu sooritas aastate eest enesetapu, heites end vaatetornist alla. Noor tüdruk nägi televiisorist, kuidas ta oli saunapeol ja napsine. See oli tema jaoks šokk," ei välista Kingo, et 2005. aastal endalt elu võtnud kõigest 22aastane Nele tegi seda saates saadud halva kogemuse tõttu.

"Loomulik, et inimene tunneb häbi. See ei ole naljakas. Mina usun, et see neiu poleks ennast tapnud, kui ta ei oleks olnud seal saates. Selliseid saateid ei saa ära keelata, kuid selliste saadete vastu võiks aktiivsemalt avaldada sotsiaalset protesti – inimesed võiksid sõna võtta meedias või sotsiaalmeedias, näiteks Facebookis. Sellele tuleks piir panna!" ärgitab Kingo taolisi saateid boikottima.

Saade peaks olema õpetlik

"Peresaated puudutavad ligi 90 protsenti inimestest, sest meil kõigil on pere. Saated ei tohiks olla paare parastavad, vaid õpetavad. Näiteks, mida teha, kui laps jonnib või naine ei taha oma plaane mehe järgi sättida – kuidas neid probleeme targalt lahendada?" on Kingo veendunud, et tõsielusarjagi annaks tegelikult hoopis teismoodi teha.

"Aga "Naistevahetuses" näidatakse, kuidas keegi pani pidu, kes keda pettis. See ütleb televaatajatele vaid üht – kui televiisoris nii tehakse, järelikult nii võib teha," näitab "Naistevahetus" halba eeskuju.

"Igast segamini elatud elust saab teha samas olukorras oleva vaataja jaoks teda abistava saate. Me kõik vajame pereõpetust. Vaadake, mis ümberringi toimub – üha vähem inimesi abiellub, liidud ei püsi kaua, meil sünnib igal aastal üha enam vallaslapsi. Peresuhted on meie igapäevased probleemid ja igaüks meist puutub nendega kokku," oleks Kingo meelest hästi tehtud peresaade abiks tuhandetele inimestele.

""Naistevahetus" on aga kõige algelisem saade. Saade ei lahenda, vaid loob probleeme. See on saade, kus luuakse kunstlikke ja meelevaldseid olukordi, et tekitada intriige ja tülisid," leiab Kingo.

Tema arvates on veelgi tõsisem teema laste osalemine saates.

"Mida peab mõtlema üks laps, kelle ema pakib asjad ja ütleb, et läheb teise pere juurde, võõraste laste ja mehe juurde? Ei taha mõeldagi selle peale, mis psühholoogilise trauma nad võivad saada," tunneb ta saatesse sattunud alaealiste pärast muret.

"Missugune on lapse esimene reaktsioon, kui ta saab teada, et ema läheb ära? Ta palub – ema, ära mine ära! Igal normaalsel lapsel tekib tõrge," usub Kingo.

"Saates vägistatakse lapsi mentaalselt. See on sigadus laste suhtes! Kui väike laps ei oska veel ka midagi rääkida, ei tähenda see, et ta ei saa millestki aru ja temaga võib käituda nagu nukuga."

Samad sõnad käivad tema sõnul ka nende meeste kohta, kes saates osalevad.

"Õige mees ei lase nalja pärast oma naisel võõra mehe ja laste juurde minna. Need on idioodid, kes lasevad oma naisi kodust ära," vaatab Kingo ka saates osalevatele meestele halvasti.

"Mina soovitaks inimestel mitte osaleda sellistes saadetes. See on selline olukord, et sõidame autoga kõik koos vastu seina ja vaatame, kes meist ellu jääb," hindab Kingo.

"Mina usun, et inimesed vaatavad selliseid saateid sellepärast, et nad kardavad oma peresuhete pärast ja mõtlevad, kas nemad oma elus saavad ikka hakkama? Nad vaatavad, kuidas mitu peret tülitsevad ja lähevad lahku ning on õnnelikud, et nende peredes on olukord palju parem. Kuid see on pseudokindlus. Inimene ei saa sellest tegelikult õnnelikumaks, et kellelgi läheb veel halvemini. Kahjurõõm ei tee head," teab Kingo.