Isa poolt juudi päritolu kirjaniku üsnagi väikesemahulistes romaanides korduvad tihtipeale juutluse, natsi okupatsiooni ja identiteedikaotuse teemad. Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
10. oktoober 2014, 07:00

Nobeli kirjanduspreemia võitis Patrick Modiano

Rootsi Akadeemia kuulutas eile Nobeli kirjanduspreemia 107. laureaadiks romaanikirjanik Patrick Modiano. Eesti juurtega Sofi Oksanen, keda Rootsi ajakirjandus pidas üheks võimalikuks üllatusvõitjaks, peab oma aega veel ootama.

69aastane Modiano võitis 8 miljoni Rootsi krooni suuruse Nobeli kirjanduspreemia üheteistkümnenda Prantsuse kirjanikuna. Nobeli Akadeemia sekretär Peter Englund ütles laureaadi nime välja kuulutades, et 29 romaani autorile, kes on tuntud ennekõike oma kodumaal, tuli võit mälukunsti eest, millega ta on esile mananud kõige haaramatumaid inimsaatusi ja paljastanud okupatsiooni eluilma, vahendab The Guardian. Isa poolt juudi päritolu kirjaniku üsnagi väikesemahulistes romaanides korduvad tihtipeale juutluse, natsi- okupatsiooni ja identiteedikaotuse teema.

1996. aastal avaldati Tatjana Hallapi tõlkes Modiano "Hämarate poodide tänav", mis oli pälvinud 1978. aastal maineka Goncourt’i auhinna. 1998 ilmus eesti keeles "Unustuse kaugeimast otsast" (tlk Tiina Indrikson) ja kaks aastat tagasi "Silmapiir" (tlk Jana Porila).

Nobeli kirjandusauhinna võitja valib 18 silmapaistvast Rootsi kirjandustegelasest koosnev akadeemia. Englundi teatel oli tänavu preemia kandidaadiks esitatud 210 autorit, neist 36 esimest korda.