Maris Nõlvakul pole raske rolli sisse elada. Kaamera ees mõtleb ta mängitava mõtteid ja käitub nii, nagu too käituks, ütleb noor näitleja. Foto: Heiko Kruusi
Inimesed
9. oktoober 2014, 16:32

Maris Nõlvak: "Kirsitubakas" aitab näha maailma muinasjutulisust (1)

Veel eelmise aasta alguses oli Tallinna Prantsuse Lütseumi õpilane Maris Nõlvak üsna tavaline gümnasist: ta oli küll mänginud juba ühes sarjas, teinud kaasa nukuteatri noortestuudios, kuid peaosa mängufilmis poleks ta ilmselt parimaski unenäos ette kujutanud. 

Kõik muutus Marise jaoks hetkest, kui talle mullu aprillis helistas filmimees Andres Maimik – kelle komöödiasarjas "Hakkab jälle pihta" oli ta juba varem mänginud – ning rääkis kahest heast uudisest. Esiteks, et sari saab jätku. Maris mõtles, et see on suurepärane, nüüd saab ta oma rolli edasi arendada. Teiseks rääkis aga Maimik, et plaanib abikaasa Katriniga teha üht filmi. Ohoh, mõtles piiga, küllap saab temagi mingi osa mõnes massistseenis või väikses lõigus. Kui Maimiku jutust selgus, et kavandatava filmi peaosas on noor tüdruk, viis see Marise mõtted sellele, et küllap on tema päralt näiteks peaosatäitja sõbranna roll. Aga ei, Maimikud tahtsid peaosas näha just teda. Asjalood olid lausa nii, et Katrin Maimik oli stsenaariumi kirjutades juba arvestanud, et uue Eesti romantilise mängufilmi "Kirsitubakas" peaosas hakkabki mängima Maris. 

Noortestuudio muutis elu

"See kõik oli täiesti ootamatu. Just sellepärast, et ma olen pigem seda tüüpi inimene, kes arvab, et kõigepealt oleks tore saada haridus ja siis võib-olla hakata professionaalset tööd tegema," tunnistab tuleval reedel 19-aastaseks saav Maris nüüd. Mõtlemisaega ta mõistagi ei võtnud, sest kui olla juba päris väiksest lapsest saati unistanud näitlemisest, polegi ju teist võimalust.

"Kui ma olin seitsmeaastane, siis mul olid kõik Eino Baskini naljad peas ja ma esitasin neid oma vanematele. Nad naersid nii, et kõhud kõveras," meenutab Maris esimesi rolle. 5. klassis läks ta näiteringi. Aga tundis, et tahaks midagi veel enamat, tahaks palju rohkem teatrit. See "palju rohkem" tuli siis, kui ta pääses nukuteatri noortestuudiosse. Algasid kolm kirevat aastat täis tõelisi teatrikogemusi. Kuigi nüüdseks on Maris sealt lahkunud, on ta rahul, et noortestuudio on talle palju andnud: „Ma arvan, et sinna minek on olnud mu elu üks olulisemaid otsuseid. Sain sealt sõpru kogu eluks, usu endasse ja usu teatrisse."

Samasugust õhkkonda nagu nukuteatri noortestuudios koges Maris ka eelmisel suvel augustis kolme nädala jooksul Värskas ja Setomaal üles võetud "Kirsitubaka" võtetel. "Mul ei tekkinud absoluutselt sellist tunnet, et tegemist on tööga. Just sama tunne tekkis nagu noortestuudios, kus õppisime ja arenesime koos. Positiivne emotsioon oli tegijatel nii tugev, et mäletan, kuidas operaatorid käisid kella nelja-viie paiku hommikul udu filmimas. Tegemist ei olnud kohustuslike võtetega, vaid nad tahtsid saada lihtsalt ilusaid Lõuna-Eesti looduse kaadreid," räägib Maris.

Noorele näitlejale jättiski mõnusa filmitegijate seltskonna kõrval kustumatu mulje looduse ilu. "Teoorias teame, et Lõuna-Eesti loodus on väga tore ja ilus. Aga midagi muud on see tunne, kuidas me võtete ajal veetsime sisuliselt kolm nädalat rabades mütates. Ja kui ilus võib olla iga päikseloojang Värska kandis…" jätkub "Kirsitubaka" peaosalisel mulluse suve kolme nädalat kirjeldades veel nüüdki tugevaid tundeid. Värskas ja Setomaal tunnetas noor näitlejanna aja teistsugust kulgemist: "Olid küll tihedad võttepäevad, aga ikka oli tunne, et aega on laialt käes. Need kolm nädalat tundusid kui kolm kuud. "Kirsitubaka" võtetele minnes olin hoopis teine inimene kui võtetelt tulles – sain lihtsalt niivõrd suure kogemuse võrra rikkamaks." 

Hea klapp Raudsepaga 

"Kirsitubakas" räägib 17aastase tüdruku Laura ja elukogenud mehe Joosepi (keda kehastab Gert Raudsep) suhetest. Kas Maris tunneb filmi peategelases ka ennast ära? Maris vastab, et Laura on temast siiski väga erinev. Just sellepoolest, et kahtleb palju endas ja maailmas. "Ka mina olen seda teinud, kuid mingi teise nurga alt. Peategelase rolli sisseelamisega mul aga raskusi polnud. Kui ma loen stsenaariumi ja vaatan seda tegelast, siis ta tekib mulle silmade ette ja ma lihtsalt olen see tegelane. Kui ma olen kaamera ees, siis ma olen tema. Ma mõtlen tema mõtteid ja käitun nii, nagu tema selles olukorras käituks," avab Maris filminäitleja töö tausta.

Kuna noor näitleja elas niivõrd rolli sisse, polnud tal probleeme vajadusel režissööridega vaielda. Näiteks soovitas Andres Maimik ühes stseenis rüübata plaskust samakat. Laura ei käituks nii, tunnetas aga Maris. Ja kuigi samaka joomisest lõpuks ikkagi üks võte tehti, ei läinud see lõpuks filmi. Veel enam, režissöörid Andres ja Katrin Maimik ei läinud ühele raskemale stseenile spetsiaalselt kaasa. Nii said Maris ja Gert Raudsep võimaluse sisuliselt stseeni ise lavastada. "Juba casting’ul stseene läbi tehes tekkis meil Gerdiga hea klapp. Võtete ajal tekkis ka vastastikune mõistmine, seal oli mingi keemia sees," jätkub Marisel teise peaosatäitja kohta vaid kiidusõnu.

Kuigi "Kirsitubakas" räägib noore tüdruku loo, ei ole see film Marise sõnul kindlasti noortefilm. Ka ei ole sel tema arvates üht üheselt mõistetavat sõnumit. Nii näiteks leidis Tšehhis Karlovy Vary filmifestivalil üks Belgia ajakirjanik, et „Kirsitubakas” on soo justkui naise keha sümbol. Kõik on ikkagi väga subjektiivne ja kuna filmist võib leida palju sümboleid, annab see palju tõlgendamisvõimalusi. „Igaüks võrdleb filmi oma kogemustega ja igaühel on erinev pagas. Aga minu jaoks on see eelkõige film, kuidas iseennast leida, kuidas näha maailma muinasjutulisust ning ilu. Ja kuidas seda üles leida,” mõtiskleb Maris.

Ta räägib, et "Kirsitubakas" on eelkõige välja mängitud peategelaste arengu peale: "Seal ei ole tohutuid sündmusi, millega vaatajaid oma poolele võita. Lihtsalt on see, kuidas inimesed arenevad, kuidas nad üksteisesse suhtuvad. Mulle meeldib just see, et filmis on aega inimsuhetele kaasa elada.”

Tahab olla tema ise

Nüüd, kus esimene mängufilm peagi Eestis ekraanidele jõuab, võiks arvata, et noort filminäitlejat ootavad ees uued ettevõtmised. Aga ei, Maris räägib, et praegu on esmatähtis ikkagi kool ära lõpetada ja eneseharimisega tegelda. Samuti tahaks ta veel analüüsida osalemist oma esimeses mängufilmis. "Kui kohe rutata uusi projekte tegema, võib lõpuks juhe kokku joosta. Suuri projekte ei ole praegu tulekul, aga selles pole ka mitte midagi halba. Isegi on väga hästi, et mulle nii noorelt ja peaaegu olematu kogemuse pealt usaldati see roll. Ma olen selle üle väga tänulik," tõdeb "Kirsitubaka" peaosaline.

Kas tulevikus paeluks teda aga rohkem teater või film? Mõlemad, vastab Maris. Ning lisab, et ega Eestis ainult filmides mängimisega õnnestukski ära elada. Lihtsalt filme ei tehta nii palju ning ega kõik režissöörid ühte ja sama näitlejat ka igasse filmi kutsu.

Kui küsida, kes on olnud Marise eeskujud, vastab ta, et ta ei ole väga selline inimene, kes vaatab iidolite poole. "Mulle meeldib, et ma olen mina ja et kõik teised inimesed pole mina, vaid on omamoodi huvitavad,” selgitab näitleja, kes kohtumise lõpetuseks ütleb bravuurikalt: "Te veel kuulete minust!"

-------------------------------------------

Siiras ja vahetu Maris

Maris meeldib mulle ekraanil väga. Ta on erakordselt orgaaniline noor näitleja. Minu jaoks seisneb tema suurim võlu selles, et ta on ekraanil siiras ja vahetu – ta satub mingisse konteksti ja paigutab end sellesse nii elegantselt, et tundub, nagu see oleks talle ammu tuttav olukord. Maris on ühtlasi väga taibukas. Ta ammutab uut infot kiirelt ning realiseerib selle nii, et tulemus on loomulik ja ehe.

Anneli Lepp

"Kirsitubaka” produtsent

------------------------------------------

 

"Kirsitubakas”

  • "Kirsitubakas” räägib 17-aastasest väikelinna tüdrukust Laurast. Ühel päeval läheb Laura oma energilise sõbranna Meriti kutsel rabamatkale, mida korraldab keskealine loodushunt Joosep. Matka edenedes avastab Laura eneselegi ootamatult, et Joosepi karune sarm paneb tal südame kiiremini lööma.
  • Osades Maris Nõlvak, Gert Raudsep, Getter Meresmaa, Anne Reemann, Viiu Maimik, Maarja Jakobson jt.
  • Filmi stsenaristid-režissöörid on Andres ja Katrin Maimik, operaator Mihkel Soe, kunstnik Kristiina Ago ja helilooja Sten Šeripov.
  • Film jõuab kinoekraanidele 17. oktoobril.