DISAINIVÄRK: Laulja Maia Vahtramäe demonstreeris kirbu­turul rõivaid, mis pärinevad tema lemmik­moekunstnikult Kirill Safonovilt. Suurt osa neist on ta laval kandnud vaid korra. Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
9. oktoober 2014, 07:00

Maia Vahtramäe: "Ei saa ju samade riietega mitu korda lavale minna!" (9)

"Need riided on minu lemmikmoekunstniku ­Kirill Safonovi looming," tutvustab ansambli­ ­Põhja-Tallinn endine laulja Maia Vahtramäe. "Olen nendega esinenud Eesti suurematel lavadel." Nüüd on kuulsusrikka ajalooga rõivad müügil Telliskivi loomelinnakus Urbani kirbuturul.

Sisehoovi tööstushoone kolmas korrus on turu puhuks korraldatud laadaplatsiks, rusuva rõhuga naisterõivastel ja ehetel. Raske on leida midagi, mis võiks rõõmustada stiilihuvilise mehe hinge. Suurem osa kundedestki näivad kooliealised preilid. Lõviosa liigubki kambakesi.

Maia Vahtramäe riietest ja ehetest lookas leti ees on kõva tunglemine: huvilisi kaubale jagub. Peale ostjate trügivad ligi ka noored autogrammihuvilised, kellele naine lahkelt vastu tuleb.

"Kõigiga neist olen paar korda esinenud!" viipab laulja kostüüme täis stange poole. Suur osa pakutavast pärineb Vahtramäe lemmikmoeloojalt Kirill Safonovilt – näiteks kohe ees rippuv nahktagi ja selle taga tume kleit. Esimese hinnaks

50 eurot, teine on Vahtramäe sõnul natuke odavam.

Ent miks on nii unikaalsed hilbud juba müügis?

"No ei saa ju mitu korda kanda," muigab Vahtramäe.

"Mõni asi meeldib ju rohkem ja seda kannan kogu aeg, teisega jõuad poest koju ja üldse enam ei meeldi," räägib oma leti taga toimetav poliitik ja ekseurosaadik Vilja Savisaar-Toomast. "Ja rõivastest tüdineb ju."

Tema hinnaklass mahub 20 euro sisse – niipalju maksavad joped ja muud ülerõivad. Enamik kraami on siiski odavam, suure osa hindasid saab kokku leppida ja tingida.

"Üle viie aasta vanu asju siin pole," lubab Savisaar-Toomast. Rohkem kui üks kostüüm ja pintsak naise kaubaletilt on kogenud elu ka Brüsseli võimukoridorides. See aga ei tähenda, et naine jookseks kaasa iga viimase kui moetrendiga – vähemalt paar aastat kandmist katsub ta igast riidetükist välja venitada.

"See on üks mu lemmikumaid komplekte, mida olen ka riigikogus kandnud," demonstreerib poliitik pruuni linast kostüümi.

Eurosaadik eelistab kaltsukale allahindlusi

Kodus on Viljal garderoobiruum. "Kuigi viimasel ajal ostan ma vähem, aga kvaliteetsemaid asju," selgitab Savisaar-Toomast.

Ehkki ekseurosaadiku laual on palju jalanõusid, ei tähenda see, et naine on kingafetišist. "Mingit erilist kiiksu mul pole!" kinnitab poliitik. Jalatsite rohkus on seotud rohkem daami spetsiifiliste nõudmistega: kuna tema jalanumber on 39–40 ja iga king sinna otsa hästi ei passi, on tal neid kogunenud väikene varu.

Kuidas ostleb aga proua? "Kaltsukates käin küll, aga mitte päris selle mõttega, et nüüd peab midagi ostma," ütleb Savisaar-Toomast, kel on siiski ka oma strateegia: tuttuusi rõivaid hangib ta peamiselt allahindlustelt.