Silvi Vrait (28. aprill 1951 – 28. juuni 2013)Foto: Joosep Martinso
Inimesed
8. oktoober 2014, 07:00

Silvi Vraidi võlgade ulatus selgus alles hiljem notari juures, kui Silver ema pärandit vastu läks võtma

"Silvi elas elu lõpus võlgades." (97)

"See, et midagi on juhtunud, tuli hoopis Priidu käest, kes käis 2012. aasta septembris Fixiga Pärnus mängul. Tuli tagasi ja ajas mind öösel üles, et Sirje, nüüd on midagi valesti. Et Silvi pole enam see, peame midagi tegema," juhatas Priit Pihlapi abikaasa sisse eile õhtul Kanal 2 eetris olnud nädalamagasini "Radar" loo aasta tagasi manalateed läinud lauljatarist Silvi Vraidist (1951–2013), kus sai selgeks kurb tõsiasi, et elu lõpul mässiti armastatud muusik ja pedagoog võlgadesse.

Eilses "Radari" saates said sõna Silvi kauaaegne sõbratar Liina Orlova ning poeg Silver, kes esimest korda rääkis, mis lauljannaga tegelikult juhtus ja kui keerulist elu tema ema tegelikult elas.

Selgus, et Vraidi noor elukaaslane mässis muusiku kohutavatesse võlgadesse.

Liina Orlova tõdes, et algul ei saanud ta tõesti aru, mis on juhtunud – mõtles vaid, armastus teeb laulja natuke kummaliseks. Armastus, millele Liina Orlova vihjas, kannab sama nime nagu Silvi Vraidi poeg, sest internetist leidis Silvi endale kaaslaseks mehe nimega Silver.

Liina Orlova tunnistas, et see noormees käis ka tema juures ja et ta oli tõesti väga noor. Samas lisades, et Silvi poolt oli see tõesti suur armastus.

Poeg Silver möönis, et see teema oli tema jaoks üsnagi keeruline, kuna emaga ei rääkinud ta nendel teemadel kunagi.

Mängusõltlasest mees

Muusik ja raadiohääl Jaan Elgula ütles otse, et Silvi elas lõpus võlgades ja neid võlgu ei tekitanud tema.

"Ta hakkas sellele kelmile kaasa tundma, seda kelmi aitama ja see kelm kasutas ära kõik selle headuse, mis Silvil oli – lihtsalt nahaalselt kasutas ära, võttis tema auto, tegi sellega täis peaga avarii, müüs igasugu asju kodust maha, võttis Silvi pangakaardi, tegi selle tühjaks jne. Selle inimese koht peaks olema vanglas," rääkis Jaan Elgula.

Liina Orlova meenutas, et tal on üks kaelakee, mille Silvi talle kinkis, kui ta selle noormehega tema juures käis.

"Ma tean, et neil olid peaaegu kõik asjad maha müüdud, aga mulle tõi ta ikka selle kee."

Peale alkoholiprobleemide oli kelm mängusõltlane. Raha nimel hakkas ta sõna otseses mõttes varastama, mistõttu Silvi sõbrannad pöördusid politsei poole. Sirje Pihlapi sõnul andsid nad selle asja politseisse.

Võlgade tegelik ulatus selgus alles hiljem notari juures, kui Silver ema pärandit läks vastu võtma.

Silvi vähk tuli sõbranna jaoks ootamatult

Eilses "Radari" saates ütles poeg Silver, et need võlad on kustutamisel ja et kokkulepped selleks on olemas.

"Ma ei pea enam viha, olen kõigile andestanud. Tuleb minna eluga edasi," tõdes poeg.

Samas lisas Sirje Pihlap, et Silvi armastus ja kiindumus võis johtuda ka laulja muudest terviseprobleemidest. Mis osutus karmiks tõeks, et sest keegi ei osanud arvata, et Silvi Vrait võitles juba siis väga raskes staadiumis vähiga.

Kuigi Liina Orlova sõnul ei kurtnud Silvi mitte kunagi. "Ta oli alati vormis. Ka 60aastaselt, kui oli tema juubel, ta oli nagu maailmale avatud."

Ometi pöördusid asjad pea peale väga kiiresti. Sirje Pihlap meenutas, kuidas 2013. aastal tuli Silvi ise tema juurde abi küsima. "Ta tuli minu juurde, kallistas ja ütles, et Sirje, nüüd on mul abi vaja."

Kuid ka esimesed käigud arstide juure ei andnud kohe vastust, uuringud võtsid aega ning poeg Silver pidi tunnistama, et keegi ei teadnud, kui pika aja vältel raske haigus ema mõjutas.

Liina Orlova ütles saates, et ta ei teadnud midagi sõbranna vähist, kuni siirded olid jõudnud juba ajju.

"See oli meie jaoks täielik šokk," ütles ta. Poja sõnul jäi haiglasseminekust lõpuni vaid kuu aega.

Nüüd ehib Silvi viimset puhkepaika veskikivi meenutav hauamonument, mis sai üleüldse teoks tänu Silvi sõbranna Sirje Pihlapi ettevõtlikkusele – just tema eestvõttel hakati Silvi hauamonumendi jaoks raha koguma. Saate lõpus tänaski poeg ennekõike Sirje Pihlapit.