ESIMENE BÄND: Tanel Padar & The Sun oligi esimene, kes Rock Café lavalaudu proovis. 2011. aastal riietasid bändimehed end laval kadripäeva puhul naisteks.Foto: MATI HIIS
Inimesed
8. oktoober 2014, 07:00

Rock Café pikim järjekord on olnud 350 meetrit pikk (5)

Kümme fakti 10. sünnipäeva tähistava kontserdiklubi kohta

"Esimene mitteametlik kontsert toimus Rock Cafés 5. novembril 2004. Tegemist oli proovikontserdiga, kus testiti maja ja baaritöötajaid. Laval olid Tanel Padar ja The Sun, kes esitas oma uut EPd, soojendajaks House of Games," räägib tänavu 10. sünnipäeva tähistava Rock Café meediajuht Gunnar Viese.

Külastajate seas olid muide ka kaks ansambli Whitesnake liiget, sest samal päeval toimuma pidanud Whitesnake’i kontsert jäi ära.

Klubi ametlik avamine toimus sama aasta 14. novembril, kui lavale astus 1980ndate hevimuusika lipulaev W.A.S.P. Piletid sellele müüdi ilma reklaamita läbi kahe nädalaga.

Kontserdiklubi Rock Café kümneaastaseks saamise puhul uuris Õhtuleht meediajuht Gunnar Vieselt ja programmimänedžer Henri Lindalilt välja 10 fakti sünnipäevalapse kohta.

Pikim järjekord…

…Rock Café ajaloos on olnud 350 meetrit pikk. See oli aastal 2006, kui Metsatöll esitles oma DVDd "Lahinguväljal näeme, raisk!".

Järjekord inimestest, kes rokiklubisse sissepääsu ootasid, ulatus Rock Café uksest mööda Tartu maanteed edasi lennujaama poole, kuni viadukti juures asuva Statoili tanklani välja. Veebikaart annab tee pikkuseks 350 meetrit.

Suurim publik…

…käis klubis sellel hooajal, kui esines Ukraina rokkbänd Okean Elzy. Siis oli klubis kohal pisut üle 1500 inimese.

Et Rock Café läbis suvel ka uuenduskuuri, mahubki sinna nüüd varasema 1100–1200 asemel rohkem inimesi.

Kõige joodum jook…

…on Rock Cafés õlu. See, kui palju õhtu jooksul humalajooki ostetakse, sõltub üritusest.

Näiteks kui täismaja publikut tuleb kuulama Metsatöllu, müüakse õhtu jooksul 2000 toopi õlut, kuid möödunud jõulude paiku, kui klubis esinesid Shanon ja Smilers, müüdi 700 külastaja kohta vaid 400 toopi.

Kõige kuratlikum külastajate arv…

…on olnud 666. See juhtus aastal 2012, kui esinesid Morbid Angel, Kreator, Nile ja Fueled by Fire.

Kõige rajumate šõude…

…kategoorias juhivad Aarne Saluraidi korraldatud Sexpeditsioon ning kodumaise bändi Winny Puhh kontserdid – viimased on lasknud klubisse ehitada näiteks klaaspõrandaga lava, mis publiku peade kohal kõrgus. Lisaks on nad mänginud ka ise lae all rippudes.

Ühe veidraima lavataguse nõudmise…

…esitab alati ansambel Vennaskond. Nimelt soovib bändi ninamees Tõnu Trubetsky lava taha Tartu limonaadi.

Kuna seda klubis ei müüda, käiakse seda ekstra poest toomas. Type O Negative on soovinud viskit, mida Eestis ei müüda ja Soomest oleks seda saanud tuua vaid kastiga – pudel maksis siis 1000 krooni.

Kui seda bändi mänedžerile öeldi, vastas too, et sobib ka Jim Beam või Jack Daniels. Seega üle mõistuse hulle nõudmisi bändid klubile esitanud pole.

Kõige pikema kontserdiga…

…on maha saanud Okean Elzy, kes mängis kaks ja pool tundi. Neil püsib tihedalt kannul Vennaskond.

"Nende lugude listis on tavaliselt 50 laulu ja kui bänd tahaks pool 3 öösel juba lavalt ära minna, siis inimesed plaksutavad nad tagasi ja bänd teeb veel 5–6 lugu," ütleb Viese, et ka Vennaskonna kontserdid on tavaliselt 2–2,5tunnised.

Enim esinenud kodumaine bänd…

…on Vennaskond. Enim käinud välismaised bändid aga W.A.S.P ja U.D.O. Viimased on Rock Café laval olnud 3-4 korda.

Kõige rohkem ühe õhtu jooksul…

…on lavalt läbi käinud 10 bändi. "Firmabändi" võistlus toob alati lavale rohkelt bände, kõige enam on koos peaesinejaga laval olnud 10 bändi õhtu jooksul.

Igal aastal peetav Radio Mania sünnipäev püsib 9 esinejaga tihedalt kannul.

Kõige lihtsam on välisbändidest suhelda …

…Manowariga. Sel aastal esines bänd Rock Cafés kolmel järjestikusel päeval. Esiti pidid kontserdid toimuma 25. ja 27. märtsil, need piletid müüdi loetud tundidega läbi. Et 26. märtsile planeeritud Gogol Bordello kontsert jäi ära, otsustasid Rock Café tegijad Manowarile veel üht kontserti pakkuda.

"Neil pole ühtegi agenti ega mänedžeri, asju ajab bassimees ja pakkusime neile, et kuna bändimehed ja tehnika on siin, siis teeme kolmanda kontserdi ka. Tunni pärast tuli vastus, et teeme ära."

Klubi meediajuht teeb staaridega bändi

Kuigi enamasti jääb Rock Café meediajuht Gunnar Viese pildilt välja, astub ta peagi ise samuti lavalaudadele. Nimelt on tema initsiatiivil sündinud uus kodumaine rokk-bänd, mis kannab nime Sewen. Peale

Gunnari, kes mängib basskitarri (varem olnud basskitarristiks ansamblites [o3], Number Ö ning Solwaig), kuuluvad bändi veel superstaarisaatest tuule tiibadesse saanud laulja Mihkel Ratt, ansamblites Terminaator ja The Sun trumme löönud Eimel Kaljulaid ning kitarrist Meelis Paas, kes lööb kaasa Number Ö koosseisus.