EI VARJA MIDAGI: Gerard Depardieu pihib oma memuaarides avameelselt, et on noorpõlves elatunud nii taskuvargustest kui ka müünud oma ihu. Foto: Alamy/Aop
Inimesed
7. oktoober 2014, 07:00

Gérard Depardieu: "Olin homoprostituut ja hauaröövel." (23)

Prantsuse filmikuulsus Gérard Depardieu paljastab oma memuaarides kireva noorpõlve, kui ta rahahädas ei löönud risti ette ühegi avantüüri ees. Depardieu käis surnuaias värskelt maetud kadunukestelt väärisehteid röövimas ja müüs oma keha. Plindrist päästis teda alles homoseksuaalne teatritalentide kütt.

65aastase kinogigandi värske mälestusteraamat pealkirjaga "?a s’est fait comme ?a" ("Nii see juhtus") on kogu Prantsusmaa kahisema pannud. Elumehest näitleja avameelitseb nii oma sõprusest Venemaa presidendi Putiniga kui ka oma poja Guillaume’i surmast aastal 2008. Suurt rõhku paneb ta lapse- ja noorpõlvemälestustele, kust küllap leidub võti tema tihtipeale skandaalse käitumise mõistmiseks. Pole kahtlust, et Depardieu on läbi käinud tulest-veest.

Filmikuulsus räägib, et pisipõnnina harjus ta ema suust kuulma heietust sellest, kuidas ta hingeke rippus juuksekarva otsas: pisipoega ja -tütart kasvatav proua Depardieu üritas uuest rasedusest teada saades sukavarrastega aborti teha. "Mõelda vaid, et oleksin su äärepealt tapnud," ahhetas ema. Enam-vähem kirjaoskamatu isa René ehk Dédé töötas metallitehases ega osalenud laste kasvatamises. Kui ema Alice pärast Gérard´i veel kaks last sünnitas, aitas poiss need ilmale, sest ämmaemanda palkamiseks neil raha polnud, vahendab Daily Mail.

Depardieu hakkas juba kümneaastaselt tänavail hulkuma. Pikkuse kiiresti täis visanud kolget peeti tegelikust tunduvalt vanemaks. "Olen maast-madalast teadnud, et meeldin homoseksuaalidele," kirjutab Depardieu. Kui mehed talle ligi tikkusid ja seksimiseks ettepaneku tegid, nõudis Depardieu selle eest raha. Veel pihib filmistaar, kuidas ta aeg-ajalt aitas ühel mehel kalmistul värskelt maetud surnuid üles kaevata ning nendelt ehteid ja kingi varastada.

Suhted lastega on keerulised

16aastaselt istus Depardieu auto varastamise eest kolm nädalat vanglas, kuid see teda seaduskuulekusele ei ehmatanud. Ka siis, kui ta sünnilinnast Ch?teauroux’st Pariisi õnne otsima läks, jätkas ta oma ihu müümist. "20aastasena olin läbi ja lõhki pätt," ei varja Depardieu. "Mõnel kundel tegin taskud tühjaks. Peksin mõne tüübi läbi ja tegin kogu tema rahaga minekut." Kui prantsuse noorsugu 1968. aasta mais valitsuse vastu protesti tõstis ja barrikaadidele tõusis, oli Depardieu’l tööpõld lai: politseiga kaklemisest kurnatud demonstrandid lasid otse tänaval silma looja, Depardieu aga õngitses neil raha taskust ja kella käelt.

Depardieu oli Pariisi saabunud sõbra sabas, kes tahtis näitlejana läbi lüüa. Draamakoolis semul külas käies äratas Depardieu oma artistlikkusega õppejõu huvi, kuid end harimata provintsimatsiks pidades ei uskunud ta, et õpingutest oleks kasu. Liiatigi oli tal kehv diktsioon. Draamakooli sattus ta hiljem tänu homoseksuaalsele talendikütile, kes tema õpingud kinni maksis.

1970. aastal abiellus Depardieu jõukast Pariisi perest pärit näitlejanna Elisabeth Guignot’ga, kellega ta oli tutvunud näitekursustel. 1971 sündis poeg Guillaume, kaks aastat hiljem tütar Julie. Kahest hilisemast armusuhtest on Depardieu’l veel kaks last, kuid pereisa rollis ei tunne ta end ilmselgelt mugavalt. Kui võsukesed on kurtnud, et Depardieu’ maine määrib neid, vastab isa: "Mida te tahate? Vahetage siis, issand jumal, nime, kui see teid häirib."

Ta tõdeb, et pole oma lastele piisavalt palju öelnud, et armastab neid. Ka tema enda isa oli sama sõnakehv. "Ma ei suutnud neid sõnu leida. Ma oskan teiste sõnu ette kanda, aga mis mu enda sõnadesse puutub, olen Dédé poeg."

Poeg: "Ainus, mis meid isaga ühendab, on sisemised deemonid."

Depardieu poeg Guillaume päris oma kuulsa papa näitlemisande ja keevalise iseloomu, kuid võttis tema käitumismustrigi üllatavalt täpselt üle. Temagi müüs rahahätta sattudes oma ihu – autobiograafia andmeil siiski vaid korra – ning istus heroiiniga äritsemise ja varguse eest kaks korda vangis.

Kui 2003. aastal keegi mees tema riietuse üle nalja viskas, haaras Guillaume relva ja hakkas sellega kõmmutama. Selle eest sai ta tingimisi karistuse ja suure rahatrahvi. "Ta on ehtne poeet, kes puudutab mu hinge, aga kes on äärmiselt raske ja parandamatu iseloomuga," ütles Depardieu ajakirjale Paris Match. "Praegu pole meil sidemeid. Lõikasin need läbi, sest ma ei taha olla sein ega prügikast, kuhu võib kõike visata."

"Gerard Depardieu on argpüks, petis ja laiskvorst," pareeris Guillaume ajalehes Le Parisien. "Ma ei tea teist inimest, kes valetaks oma psühhoanalüütikule."

Poja sõnul valdab isa Depardieu’d meeletu soov olla ikka armastatud, mis võistleb kohutava rahahimuga. Isa polevat ta lapsepõlves peaaegu näinudki. "Ainus, mis meid ühendab, on meie sisemised deemonid."

1995. aastal sattus Guillaume mootorrattaga sõites avariisse, kui eesseisvast sõidukist pudenes tema ette kohver. Õnnetuse tagajärjel tehti noorele näitlejale mitu põlvelõikust, millest ühel nakatus ta Staphylococcus aureus’se. Guillaume läbis 17 lõikust, kuid juunis 2003 tuli jalg ikkagi amputeerida. 2008. aastal suri Guillaume vaid 37aastasena ägedasse viiruslikku kopsupõletikku, millesse ta oli nakatunud filmivõtetel. Isaga jõudis ta enne surma ära leppida.