Inimesed
4. oktoober 2014, 17:00

Frankie Animal kogub hoogu: suurfestival ootab! (1)

Indie-rocki ansamblil Frankie Animalil on tegusad ajad. Äsja kutsuti neid esinema mainekale Eurosonic Noorderslagi festivalile Hollandis. Kevadel kogus bändi singel "Obsession" ligi kahe nädalaga muusikakeskkonnas Soundcloud üle 40 000 kuulaja. "Noore bändi kohta on see üsna kõva sõna," lubab solist Marie M. Vaigla endale natuke rahulolu.

"Meie lood on üllataval kombel jõudnud ka Aasiasse ja eriti Lõuna-Koreasse, kust on kuulamisi tulnud üle 80 000," raporteerib Vaigla viimase aja edusammudest.

"Ei teagi, kuidas need laulud nii kaugele said, aga see on ju igati tore!"

Juba kevadel tegi lugu "Obsession" virtuaalmaailmas sensatsiooni. "Tabasime ära selle hetke, kui 40 000 kuulajat täis tiksus," mäletavad noored muusikud.

Peale Soundcloudi jõudis Frankie Animali debüütüllitis "Obsession" esikohale nii virtuaalses muusikapoes iTunes kui ka muusikaportaalis Deezer.

Kitarrist Jonas Kaarnamets kommenteerib sündmuse tähtsust eestlasliku tagasihoidlikkusega: maailma mastaabis polevat saavutus mingi eriline näitaja. Kuigi tõdeb koos Vaiglaga: võib-olla on see ikka mingi märk, et asju tehakse õigesti!

Pooled alles keskkoolis

Frankie Animal on sõna otseses mõttes noor ansambel. "Noortebänd pole vist enam kõige õigem väljend meie kohta, üritame sellest mainest natuke lahti saada," mõtisklevad Vaigla ja Kaarnamets.

Mitte et tiitel kõlaks kuidagi halvasti või oleks neil selle vastu midagi põhimõttelist. Lihtsalt on tunne, et aeg oleks jõuda järgmise etapini: täispika albumini.

Bändi saab mõtteliselt jagada kaheks. Vanad tegijad ? kitarrist Jonas Kaarnamets ja bassimängija Jan-Christopher Soovik ? tudeerivad juba mõnda aega kõrgemal haridusastmel. Kaarnamets õpib Otsa koolis kitarri, kuigi ei välista võimalust, et vahetab varsti ala. Sooviku spetsialiteediks Tallinna Tehnikaülikoolis on tootearendus ja tootmistehnika.

Laulja Marie Vaigla ja trummar Karl Vaikna lõpetasid kevadel vastavalt Rocca al Mare kooli ja Vanalinna Hariduskolleegiumi. Nüüd õpivad mõlemad Otsa koolis laulmist.

Haridus ja professionaalsel tasemel bänditegemine – kuivõrd hästi õnnestus kahte pingelist rolli ühendada? "Oleme kooliga alati hästi hakkama saanud," räägib Vaigla. Põhimõtteks on rotatsioon: kellel on koolis veidi lihtsamad ajad, keskendub rohkem bändile. Ja vastupidi.

Teine võimalus Frankie Animali liikmete liigitamiseks on hariduslike kalduvuste järgi. Vanemad – Kaarnamets ja Soovik – on rohkem reaalainetemehed, mõlemad saanud matemaatika riigieksamil üle üheksakümne punkti. Pesamunad Vaigla ja Vaikna ajavad rohkem pehmemat liini. "Udupead on võib-olla õige sõna meie kohta," arvab Vaigla iroonilise muigega.

Taustajõud on abiks

Noori toetavad aktiivsed taustajõud, tänu kellele ei pea nad end mitmel rindel päris lõhki rabelema. Vaigla ja Kaarnametsa jutust käib mitu korda läbi üks nimi ? Pets. Kes on too müstiline mees, kellest kõneldakse peaaegu kui viiendast bändiliikmest? Tuleb välja, et hüüdnime Pets taha peitub basskitarrist Jan-Christopher Sooviku isa Peeter Soovik. "Ta ei olegi päriselt nagu mänedžer, vaid pereliige, kes on kõik rattad liikuma pannud," üritab Marie mehe rolli lahti seletada.

Või nagu ta lakooniliselt ütleb: Pets on kõik!

Pets on abiks igakülgselt. Kord käisid muusikud välja uitmõtte, et peaks prooviruumis natuke remonti tegema, veidi külmaks kisub jahedal ajal. Järgmine päev oligi mees juba platsis ja kuulutas: nii, mehed tulevad objektile peale! "Petsiga on nii, et asjad toimivad, mitte ei seisa. Ma pole harjunud, et kõik nii kiiresti käib," tunnistab Vaigla.

Muusiku elustiil tekitab paratamatult teatud stereotüüpe ja klišeesid. "Vahel on sõpradega küll nii, et küsivad: ah juba jälle lähete proovi, mis teete seal küll kogu aeg?" räägib Kaarnamets.

Õige vastus: rassivad! "Proov on kõva töö, kindlasti ei rüüpa me seal õlut," on kitarrist resoluutne.

Sarnane professionaalne suhe on ansamblil alkoholiga. Mingisugust lavataguse tiksumise traditsiooni neil pole – hoopis asjad kokku ja minekut. "Me ei ole kindlasti need, kes hakkavad kohe viina paugutama ja läbustama!" kinnitab Vaigla.

"Me ei tee bändi joomise pärast – seda võib niisama ka harrastada, kui tahad."

Pealegi ei ole lavatagused Frankie Animali meelest just kõige mõnusamad ja romantilisemad paigad. "Hästi kitsas ja higihaisune on, miks peaks seal jooma?" küsib Kaarnamets.