Ülo Krigul (vasakul).Foto: ARNO SAAR
Inimesed
3. oktoober 2014, 07:00

Helilooja Ülo Krigul sai Monacos muusikaauhinna

30. septembril anti helilooja Ülo Krigulile (35) Monte Carlo ooperimajas üle mainekas vürst Pierre’i fondi muusikaauhind "Noore muusiku valik" teose "Swan Bone City" eest.

Fond, mille Monaco eelmine vürst Rainier III 1996. aastal oma isa Pierre’i mälestuseks asutas, tunnustab kirjanikke, kunstnikke ja muusikuid. Muusikapreemiatest antakse välja kompositsioonipreemiat, mille 2006. aastal pälvis Helena Tulve, ja noore muusiku valiku preemiat, mille võitja valivad Monaco muusikaakadeemia üliõpilased.

Tunnustusega kaasneb uue teose tellimus ja 6000eurone auhinnaraha.

Kriguli "Swan Bone City" ("Luigeluulinn") kõlas esmakordselt 2012. aastal Eesti muusika päevadel ERSO ja Iiris Vesiku esituses Risto Joosti juhatusel. Mullu pälvis teos samal festivalil heliloojapreemia.

""Swan Bone City" on kirjutatud Kristiina Ehini samanimelise lühijutu põhjal ning võlgneb suure osa oma ülesehitusest ja nüanssidest just sellele maagilisele Eesti mütoloogiat ja universaalseid seaduspärasusi siduvale tekstile," kirjeldab Krigul auhinnatud muusikateost.

"Teiseks inspiratsiooniallikaks teose loomisel oli Iiris Vesiku kordumatu tämbriga hääl ja omapärane musikaalsus," lisab helilooja.