Vene telekanal Rossija 1 pühendas teisipäeva õhtul „Otse-eetri“ saate lahkunud Jaak Joalale. Saatesse olid Eestisse kutsutud laulja Anne Veski, teleajakirjanik Andres Raid, laulja Sergei Maasin, ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja. Publiku seas võttis sõna ka ERRi korrespondent Anton Aleksejev.Foto: Kaader Rossija 1 saatest.
Tele
2. oktoober 2014, 19:39

TSENSUUR VÕI VÄHENE EETRIAEG? TV3 kärpis Jaak Joalale pühendatud Vene telesaadet (122)

"Mis juhtus eile Rossija 1 saatega? Mingi tükk oli vahelt välja jäetud, sest Ladõnskaja (Eesti ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja -  toim) ilmus eetrisse ühel hetkel, kuigi seal kõiki näidati pidulikult sisenemas," pöörasid mitmed televaatajad tähelepanu, et TV3 näitas üleeile Vene telesaadet, kust oli osa juttu puudu. 

Vene saadet "Otse-eeter" teisipäeva õhtul ja TV3 varianti eesti subtiitritega kolmapäeval näinud inimestel tekkis küsimus, miks Eesti televaatajad ei näinud tervet saadet? Oletati, et Eesti televisioon lõikas meelega välja jupid, kus räägiti sellest, et Jaak Joala muutus erakuks ja loobus lavast, kuna solvus Eesti võimude peale, kes panid talle esinemisi Venemaal pahaks.

TV3 ise põhjendab saate kärpimist sellega, et neil tuli väga kiiresti reageerida ja oma kava muuta: "TV3 idee Jaak Joala mälestussaade Eesti vaatajateni eksklusiivselt eetrisse tuua teostus väga kiirelt ja seda tänu paljudele inimeste pühendunud tööle – eelkõige täname tõlkijaid ja saate tehnilist meeskonda, kes andsid endast parima, et see eetrisse jõuaks," selgitas TV3 pressiesindaja Annely Adermann.

"Kuna tegemist oli saatega, mis polnud programmi planeeritud, tuli seda loomulikult kohandada ning seda tehti võimalikult delikaatselt," kinnitab ta, et "Otse-eeter" ei jõudnud Eesti televaatajateni täismahus, kuid lisab, et hoolimata sellest on nad saanud kiita. "Vaatajate soe vastukaja on juba meieni jõudnud, mis annab tunnistust, et saade oli eestlaste jaoks oluline. See innustab ka edaspidi eriprojektidega jätkama," ütleb Adermann.