Inimesed
1. oktoober 2014, 11:10

"Kui suureks saan, siis lähen Tallinna ja abiellun Jaak Joalaga!" ehk Kuidas inimesed varalahkunud lauljat mäletavad (5)

"Minu neiupõlve lemmiklaulja. Sõbrannaga üritasime ikka igal kontserdil käia, kus Joala laulis. Kirjutasime kõik ta laulud kaustikutesse, kleepisime sinna lehtedest väljalõigatud pildikesi temast ja kaunistasime pealkirjad südamete ja lillekestega," meenutab üks praeguseks keskikka jõudnud proua Jaak Joalat.

Õhtulehe kommentaariumist Jaak Joala kohta mälestusi lugedes meenub eelkõige tõsiasi, et laulja oli suur naistelemmik.

"Olin 12-13 , kui Jaak Joala oli juba väga populaarne laulja. Olin temasse armunud ja ta on alati olnud minu lemmiklaulja. Ei olegi kedagi teist sellist lemmikut olnud. Tema laulud meenutavad mulle ka minu noorusaega," kirjutab nime Keskealine taha peitunud proua.

Teine naine, kasutajanimega N45, meenutab naljakat seika, kuidas ta põnnina lubas kunagi Jaak Joalaga abielluda. "Minu kaks vanaema rääkisid omavahel ja vaikselt itsitasid. Teemaks oli see, et olin eelmisel päeval teatanud, et kui suureks saan, siis lähen Tallinna ja abiellun Jaak Joalga, sest ta laulab nii ilusasti ja tal on nii ilusad lokkis juuksed!" kirjutab naine. "Olin näpanud ka 10 aastat vanema õe tagant Jaak Joala postri (vist tollasest ajakirjast Noorus) ja peitsin seda kaua aega, mäletan, et pilt hakkas kokkumurdmise kohalt juba katki minema."

"Tohutult kahju, minu noorusaja lemmiklaulja. Meie klassi tüdrukud olid kõik armunud. Nii ilus poiss super häälega ja kui ilusad laulud. Pisar tuleb silma, kui neid laule kuulen," kirjutab teinegi naine.

Üks kommenteerija tõdeb, et Jaak Joala läks eriti hinge, sest kõik noorusaja armumised ja kaotused on seotud laulja muusikaga.

Ei staaritsenud ja teadis, millal muusikast taanduda

Kaks kommenteerijad meenutavad üllatust, et Jaak Joala tuli ka oma pulmapäeval esinema.

"Mäletan Jaak Joala pulmapäeva. Lauluväljakul oli mingi jaanipäeva kontsert ja oli välja kuulutatud, et esineb ka Jaak Joala. Rahvas ei uskunud, et ta esineb oma pulmapäeval... aga eksisid, ta tuli koos pruudiga lavale ja üks lauludest oli sõnadega, olen väike linavästrik.." kirjeldas kasutaja TH.

"Meeldejäävaim oli 1973. aastal lauluväljakul toimunud laulupeokontsert, rahva rõõmuhõisked: Jaak Joala tuli sinna oma pulmapäeval," lisab teinegi kommenteerija, kes nimetab end Joala hittloo "Suveöö" järgi.

Üks kommenteerija meenutab, et ühest telesaatest (mis läks eetrisse enne 1985. aastat) võis näha, kuidas laulja jalutas kusagil oma abikaasa ja lapsega. Joalal tundus olevat ideaalne pere.

Annalisa kirjeldab kurba kokkusattumust: enne Joala surmast teada saamist justkui tundis seda ja kuulas tema laulu. "Täna enne selle kurva uudise teada saamist tahtsin millegipärast kuulata mingit sügislaulu meie oma laulja esituses. Läksin Muusika24 lehele ja panin seal otsingusse "sügis", vasteid tuli palju. Ei tea miks, aga valisin Jaak Joala "Sügisesed lehed" ja kuulasin. Vaatasin seada YouTubest. Ja natuke hiljem edastati, et Jaak Joala on surnud," kirjutab ta.

Rob meenutab, kuidas sõjaväes sai Jaak Joala üle uhkust tuntud. "Olin sõjaväes Riias. Aasta võis olla siis 1978, kui meie sõjaväeosa kapten, kes muidugi teadis, et olen eestlane, ütles: oi, kak mne nravitsa, kak tvoi zemljak pajot. (oi, mulle meeldib, kuidas sinu kaasmaalane laulab – Toim.) Mäletan kerget uhkusetunnet eestlaste üle. Tal on minu arvates ikka väga suured teened Eesti ees. Au Jaak Joalale!" kirjutas Rob.

Üks kommenteerija pajatab põgusast kokkujuhtumisest lauljaga: "Isiklik kokkupuude Jaak Joalaga oli üliõpilaspõlves Tartus Tarva restoranis, kus täiesti juhuslikult ühte lauda sattusime. Ei olnud kohtunud enne ega sattunud kokku hiljem, aga sellel õhtul suhtlesime nagu vanad sõbrad. Sai nalja ja oli äärmiselt tore. Jaak oli nii "lahe" nagu tänapäeval öeldakse, ei mingit staaritsemist."

Nime 44a mees taha varjunud kasutaja kiidab samuti, et Jaak Joala mõistis, millal on õige aeg muusikast taanduda. "Ta polnud mu lemmik, ta ei meeldinud mulle eriti. Aga mulle meeldis see, et ta oskas õigel ajal lõpetada oma muusikukarjääri. Ma hindan seda väga kõrgelt. Kõige rohkem vihastavad mind muusikud, kelle "best before" on läbi, kuid nad iga hinna eest määrivad meile end pähe," selgitas kommentaator.