AJALUGU: Sotsiaalvõrgustiku Orkut avaleht tervitas veel kümmekond aastat tagasi iga päev tuhandeid eestimaalasi. Eile sulges Google portaali jäädavalt.Foto: Internet
Inimesed
1. oktoober 2014, 07:00

"Orkut oli eestlaste esimene sotsiaalportaal!" (11)

Eile suleti kunagine sotsiaalvõrgustik lõplikult

"Eestlaste jaoks oli Orkut ju esimene sotsiaalvõrgustik üldse," hindab ajakirja Digi peatoimetaja ja infotehnoloogia entusiast Henrik Roonemaa Orkuti rolli. Eile pandi eestlaste seas kunagi nii populaarne sotsiaalvõrgustik lõplikult kinni.

Kümmekond aastat tagasi polnud Eestis Facebookist pea keegi kuulnudki. Virtuaalne elu keeski hoopis Orkutis – türklase Orkut Büyükkökteni loodud sotsiaalvõrgustikus, kuhu pääses alguses ainult kutsete kaudu, kuid mis ühendas endas mingil hetkel pea kõiki edumeelseid eestlasi.

Orkutisse võis laadida oma pilte, hinnata teiste omi ja kirjeldada oma maitse-eelistusi vastassoo suhtes. Rääkimata oma sõpradele jäetavatest iseloomustustest ehk testimonial`itest, mille eesmärgiks oli kellelegi kiindumust avaldada.

Kuid isegi oma populaarsuse tipul ei olnud keskkond kuigi globaalselt levinud, koondades peamiselt brassiillastest, hindudest ja eestlastest kasutajaid. Põhjusi võib ainult oletada.

Roonemaa ei mäleta täpselt, millal tema Orkutiga hüvasti jättis. Facebook tuli lihtsalt nii sujuvalt ja jõuliselt asemele.

"Ma keeldun uskumast, et keegi oleks Eestis teadlikult mingisugust reklaami teinud!" arvab Roonemaa tagantjärele. "Pigem oli kõik üks juhuste rada." R

iik on väike ja rahvast vähe – piisab vaid ühest seltskonnast, et uus asi kulutulena leviks. Aga kohalikku päritolu rate.ee?

"No see oli rohkem teismeliste võrgustik, Orkuti kasutajaskond oli laiem."

Miks hääbus kunagi ülipopulaarne võrgustik nii kiiresti ja totaalselt?

"Facebook tuli peale ja oli palju parem, lihtsam ja mõnusam," seletab Roonemaa. "Samuti polnud Orkut omanikufirma Google´i jaoks kunagi mingi prioriteet, pigem selline põlve otsas tehtud asi."

Sarnast saatust ei saa tema sõnul välistada ka praegu pea tervet maailma valitseva Facebooki puhul. "Ega keegi ei tea ette, aga ei ole ka nemad igavesed!"

Merlyn Uusküla: "Iga päev käisin vaatamas!"

"Oi jumal, Orkut oli ju uus ja huvitav, kogu aeg passiti seal teisi inimesi," mäletab laulja Merlyn Uusküla.

"Seal oli ju ka see funktsioon, et oli näha viis viimast külastajat su profiilil," meenutab Uusküla. "No ikka käisin iga päev vaatamas, see tundus nii põnev."

Uuskülalgi on hästi meeles aeg, kui rahvas hakkas tasapisi rate.ee-st Orkutisse üle kolima.

"Inimesed olid rate-ist lihtsalt välja kasvanud. Ja loomulikult oli Orkut natuke täiskasvanulikum."

Nüüdseks polnud Uusküla portaali sisse loginud oma viis-kuus aastat. Paroolidki on meelest läinud.

"Inimesed tüdinevad ju ära ning asi jäi ajale jalgu," mõtiskleb Uusküla. Tema ise kolis Facebooki peamiselt põhjusel, et viimases leidus muudki rahvast peale eestlaste, brasiillaste ja hindude.

Jaagup Kreem: "Juba Orkuti nimi oli võigas!"

Laulja-muusik, ansambli Terminaator solist Jaagup Kreem avaldab: erinevalt paljudest kaasmaalastest pole tema mitte kunagi olnud Orkuti kasutaja. See fakt pole aga takistanud arvukate libakontode tekkimist.

"Mäletan, et minu käest küsiti: sa ka Orkutis või? Ja mina siis vastu: mis asi see Orkut on?" mäletab Kreem segadusi ja sekeldusi. "Igasugust saasta tuli mulle nende libakasutajate kaudu."

Ainuüksi veebisaidi nimi tundus muusikule võikana. Samamoodi pole Kreem kunagi figureerinud teises omaaegses kultuslikus sotsiaalvõrgustikus rate.ee-s.

"Aga peab tunnistama, et Facebooki-konto mul siiski on," tõdeb Kreem. "Iseasi, kui kauaks muidugi."

Ingrid Peek: "Orkut oli nagu salmik."

"Tean küll uudiseid Orkuti surma kohta, Facebookis inimesed leinasid, irooniliselt öeldes," muigab raadiohääl-saatejuht Ingrid Peek. Naine tuhnis seepeale välja oma unustusehõlma vajunud paroolid ning logis veel viimast korda sisse.

"Mõnusalt algeline tundus kõik. Aga pillima tema kadumine ei ajanud!"

Seda enam, et ei peigmehi ega uusi sõpru naine Orkuti kaudu ei hankinud.

Kõige helgema sõnaga meenutab Peek testimonial´eid ehk iseloomustuse funktsiooni – sõber võis jätta tuttava profiili alla jutukese, milles kirjeldab ja kiidab oma kaaslast.

"Need olid nagu vana kooli salmikud, kus inimesed kirjutavad, miks sa neile meeldid," võrdleb Peek.

"Tol ajal oli see üks esimesi endalaadseid sotsiaalseid võrgustikke, muidugi oli see kõik põnev!"