Vene telekanal Rossija 1 pühendas oma eilse õhtuse jutusaate „Otse-eeter“ lahkunud Jaak Joalale. Eestist olid kohale kutsutud laulja Anne Veski (pildil), teleajakirjanik Andres Raid (pildil), ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, laulja Sergei Maasin ja ERRi korrespondent Anton Aleksejev. Peale Eesti külaliste olid saates ka laulja Roksana Babajan, muusikakriitik Sergei Sosedov ja Jaak Joala õpilane ja laulja Renata Piotrovski. Kaader telesaatest „Otse-eeter“.Foto: Kaader saatest "Otse-eeter"
Inimesed
30. september 2014, 19:34

Andres Raid Vene telesaates: Vestlesin Jaak Joalaga päev enne tema surma, leppisime kokku, et ma ei kirjuta temast raamatut (45)

„Võib olla oli Jaak näost valgem kui tavaliselt, kuid midagi ei viidanud halbadele uudistele," meenutas teleajakirjanik Andres Raid Vene telesaates „Otse-eeter" oma viimast kohtumist Jaak Joalaga, mis toimus päev enne laulja lahkumist.

Andres Raid ja Jaak Joala on olnud aastakümneid Tallinnas naabrid. „Me saime väga hästi läbi ja ka meie emad olid omavahel sõbrad," rääkis Raid. „Aeg-ajalt me kohtusime ka viimasel ajal, vestlesime palju. Ta jäi endale kindlaks ja ei soovinud avalikkuse ette tulla," ei kahetsenud Joala oma otsust lavalt lahkuda. „Mulle tundub, et ta ei mõistnud lõpuni pärast Nõukogude Liidu lagunemist tekkinud turumajandust ja väärtuste ümberhindamist. Tema püüdis teha oma tööd täiuslikult, maksimumi peal," oli Raidi sõnul Joala tõeline perfektsionist.

„Mulle tehti kaks aastat tagasi ettepanek kirjutada raamat Nõukogude aja kuulsatest lauljatest. Ma ütlesin, et ma ei tee seda raamatut, kui ma ei saa seal kirjutada Jaak Joalast. Ma rääkisin talle sellest ja me arutasime seda mõtet. See teos ei oleks olnud sensatsiooniline müügihitt nagu kirjastajad seda sooviks, vaid räägiks asjadest nii nagu nad olid, kuidas Jaak lauljaks sai, kuidas tema karjäär arenes ja nii edasi," selgitas Raid. „Päev enne Jaagu surma, kui me kohtusime, jõudsime ühisele otsusele, et seda raamatut ei tule," olid läbirääkimised pikad, kuid Jaak ei soovinud siiski, et sõber temast kirjutaks.

Raid meenutas Joalat „Otse-eetris" kui inimest, kes võis kõigepealt tunduda bossina, kuid oli tegelikult erakordselt andekas ja sõbralik inimene. Ta rääkis ka sellest, et Jaagu abikaasa tähendas laulja jaoks väga palju. „Maire oli tema jaoks kõik," teab Jaagu naabrimees Andres ning lisab, et Maire on äärmiselt vastutulelik ja sõbralik inimene. „Ükskord juhtus mul midagi telekaga, ma läksin nende poole ja ütlesin, et ma ei näe kõiki kanaleid ja midagi peaks sättima. Järgmisel hetkel oli Maire nõus katusele ronima ja oma telekanalite kaableid minu poole vedama," naeris Andres.

Jutusaates püstitati küsimus, mida varjas või mille eest varjas end Eesti erak Jaak Joala? Mis teda murdis, oli see poliitiline või isiklik tragöödia? Saatesse kutsutud ja saadet Tallinnas ette valmistada aidanud Eesti Ekspressi ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja vastas, et Jaagu intervjuudest on tõesti näha, et ta oli Eesti võimude peale solvunud, kuid ei tohiks unustada ka seda, et tema eemaldumine lavast ja avalikkuse eest, oli laulja enda valik ning ta soovis leida pärast peadpööritavat karjääri ka isiklikku õnne oma perega.

Telestuudiosse kutsutud Anne Veski arvates on igas riigis olemas omad väiklased natsionalistid, kes panid näiteks Jaak Joalale pahaks, et ta laulis Venemaal ja vene keeles, kuid tema arvates peaks sellistest asjadest üle olema. Tema valis selle tee, et jätkas esinemist Venemaal ja teistes endise Nõukogude Liidu riikides.