Marko Reikop ja Reet Linna.Foto: Teet Malsroos
Tele
30. september 2014, 07:00

Reet Linna: kui Marko Reikop ükskord enam midagi ei tee, võiks ta "Prillitoosi" võtta küll (23)

Marko Reikop sai saatejuhtide vahetuse raames " Prillitoosi" roolimise eest tänulikult auditooriumilt tervelt 50 kiidukirja, ja ühe negatiivse vastukaja.

"Ma olen saanud väga palju positiivset tagasisidet – mulle on helistatud, kirjutatud Facebookis, saadetud e-meile, sõnumeid ja ka isiklikult öeldud," räägib saatejuht Marko Reikop, kes vedas saatejuhtide vahetuse käigus "Prillitoosi".

"Ma ei oska täpselt öelda, kui palju ma kirju sain, aga 50 ringis umbes. Ühe negatiivse kirja sain ka – üks proua oli väga pahane, kas ikka sellist teemat on sobilik saates käsitleda (Marko palus kuulsatel inimestel rääkida, millised võiksid välja näha nende matused – K. T.)."

Olgugi, et "Prillitoos" on mõeldud inimestele vanuses 50+, kiitis Marko tööd ka laulja Tanel Padar. "Me sattusime ühte kohvikusse, ta tõusis püsti ja ütles: "Tänan, maestro!" või midagi sarnast. Mina tänasin ja imestasin, et Tanel on "Prillitoosi" vaataja," naerab Marko.

Internetikommentaare Marko ei lugenud. "Ma ei loe neid mitte kunagi, see on mu põhimõte juba aastaid olnud. Ju ma sain kõvasti sõimata?" uurib mees. Kuuldes, et tegelikult oli
keskmiselt 50 kommentaari seas vaid üks negatiivne, imestab ta. "Väga meeldiv.
Ma olen alati öelnud, et mind võib internetis sõimata, sest ma ei loe neid kommentaare."

Delfi Publik korraldas ka küsitluse, milline saatejuhtide vahetuse saade televaatajale enim meeldis, ning Reikop võitis selle ülekaalukalt. Sedagi kuuleb ta esmakordselt. "Kõige olulisem ongi vaataja. Me ei vaheta kohti ju selleks, et endal oleks põnev. Meie ainus eesmärk hommikul tööle tulles on see, et inimesed meid vaataks, ja alati teeb kõige rohkem rõõmu, kui inimestele meeldib," kommenteerib Reikop uudist.

Mees tunnistab, et "Ringvaate" kõrvalt oli "Prillitoosi" teha natuke raske, sest tuli mõelda paralleelselt kahe saate külaliste ja teemade peale. "Seetõttu on natuke kergendus, et see läbi on. Pidevalt sellist asja muidugi teha ei jõuaks. Ma olen väsinud, aga õnnelik."

"Prillitoosi" pärisjuht Reet Linna kiidab Markot taevani: "Saade oli väga targalt tehtud, õpetlik ja kerge huumoriga. Rääkimata sellest, et ta võttis üles surmateema, mida tavaliselt ei julgeta puudutada. Ma kiidan Markot taevani, müts maha. Marko võib tasapisi mõelda küll selle peale, et kui ta ükskord enam midagi ei tee, võib ta "Prillitoosi" ette võtta."

Kuidas jäi aga Marko rahule “Ringvaadetega”, kus teda ja Grete Lõbut asendasid Monika Tamla ja Lembitu Kuuse. “Mulle väga meeldis! Nad saaksid vabalt selle juhtimisega ka pikemas perspektiivis hakkama. Oli väga sümpaatne vaadata, kuidas nad toite maitsesid, intervjuusid tegid ja milline õhin neil sees oli. Ma kiitsin neid,” kinnitab Marko, kes väga palju Tamlat ja Kuuset ei juhendanud. “Seda ütlesin küll, et nad oleksid aktiivsed ja räägiksid reipa häälega, kui nad saate alguslauseid loevad. Nii reipalt, et kui endal juba natuke imelik tundub, siis on õige. Kui juba liiga imelik hakkab, siis on natuke palju ja kui üldse imelik pole, siis on liiga aeglane,” paljastab ta.

Reet Linna: sain "Osoonist" hüüdnimeks Linnalind

"Mul on väga hea meel, et mind kui natuke eakamat saatejuhti ka kampa võeti," rõõmustab Reet Linna, kes juhtis "Osooni".

"Projekti eesmärk oli teha end nähtavaks ja ma tean isiklikult mitut inimest, kes ütlesid, et nad ei teadnudki, et "Osoon" on nii tore saade."

Reetki on saanud väga palju positiivset tagasisidet. "Inimesed majas ja ka väljaspool on öelnud, et nii lõbus oli, et ma mõjusin saates loomulikuna ning sobisin sinna."

Reet sai näpunäiteid saate produtsendilt Õie Arusoolt. "Ta andis mulle põhiteemad ette ja ütles, et kirjutaksin neile tekstid. Ma kirjutangi tekstid üldiselt alati ise. Ta vaatas üle ja oli väga rahul, ainult mõni stiiliviga oli," räägib Reet.

Muide, Reedal on nüüd telemajas ka uus hüüdnimi – Linnalind. "Ma mõnikord ei tunne linde ja meil oli eeltööd tehes juttu, et võiks selle teema sisse tuua. Öeldi, et on olemas raamat "Linnulaul", kus on pildid ja siis mingi numbri valides saad selle linnu häält kuulata," räägib Reet.

Režissööril tuli ühel hetkel mõte, et Reet võiks öelda, et on olemas uus lind, Linnalind, ja siis näidatakse linnupildi asemel hoopis Reeda fotot. Nii nimi sündiski.

Mihkel Kärmas: Urmas Vaino intervjuu Kristiina Ojulandiga rokkis!

"Keegi pole tulnud näkku halvasti ütlema. Võib-olla kommentaariumides keegi midagi räpib, aga need, kes on võtnud vaevaks midagi arvata, on öelnud kenasti," sõnab reede hommikul "Terevisioonis" maandunud Mihkel Kärmas.

Mees leiab, et Urmas Vaino tuli "Pealtnägijas" tema asemikuna kenasti toime. "Ma ei olnud alguses saatejuhtide vahetuse suur fänn, sest see tähendab kahe saate tegemist korraga ja lisaks langes Estonia mälestussaade sellele ajale. Aga meie igal juhul võitsime sellest vahetusest. Urmas tegi väga rokkiva intervjuu Kristiina Ojulandiga. Ta pigistas midagi välja sealt, kust keegi enam ei uskunud, et on võimalik midagi välja pigistada," tunnustab Kärmas kolleegi, kes usutles Ojulandi ametist vabastamise, parteist väljaviskamise, häälte ostmise ja korruptsiooni teemal.

Katrin Viirpalu: minu õpetaja oli Anu Säärits

"Minu õppejõud oli Anu Säärits. Ta selgitas, kuidas tuleb spordis uudislugu üles ehitada, mis andmed edastada ja kui täpselt kõike sõnastama peab. See on terve teadus," naerab "Terevisiooni" saatejuht Katrin Viirpalu, kes üheks päevaks spordiuudiste lugeja tooli pandi.

Katrin ütleb, et pärast neljapäevast spordiuudiste lugemist oli tal telefon täitsa tuline – kõik helistasid, et kiita. "Mul oli väga palju pöidlahoidjaid ja vaatajaid, kõik jäid väga rahule."

Katrin ütleb, et midagi uut proovida oli väga tore. "Kusjuures see vabanemise tunne, kui saade tehtud sai, oli ka tore," naerab ta. "Pisike närv tuli ikka sisse enne eetrisseminekut. Ma veetsin terve päeva spordiosakonnas ja tean nüüd, kuidas seal töö käib."

Oma asendajatele "Terevisioonis", Mihkel Kärmasele ja Grete Lõbule, Viirpalu näpunäiteid ei jaganud. "Kadedusest hoidsin kõik endale," viskab ta nalja. "Nad on saatejuhtimise alal nii professionaalid, et seal oleks olnud isegi piinlik kõrvalt õpetama hakata."

Andres Kuusk: "Inimesi üllatas, et ma polegi robot."

"Mul ei ole vist peaaegu ühelegi saatele kunagi olnud nii palju vastukaja. Ülemöödunud pühapäeval, kui see saade eetris oli, olin ma sisuliselt nagu telefonikeskjaam. Telefon helises, sõnumid tulid, saabusid meilid ja Facebooki sõnumid: kolleegidelt, tuttavatelt, vanadelt kursakaaslastelt. Mu emalgi helises telefon päris mitu korda," muigab Andres Kuusk, kes vahetas välja Maire Aunaste hommikuses jutusaates "Tõuse ja sära" ja üllatas televaatajat Eve Kivile tehtud lauluetteastega.

“Vastukaja oli üllatavalt positiivne. Kui laul välja arvata, siis see ei olegi ju nii teistsugune sellest, mida olen varem teinud. Olen ka “Tähelaevas” meelelahutuslikumaid intervjuusid teinud. Aga tundub, et inimeste jaoks oli üllatav, et Kuusk ei olegi mingisugune robot, vaid on inimene, kes naeratab ja suudab isegi nalja teha,” arutleb mees, keda telepublik on harjunud nägema tõsises poliitikasaates “Foorum”, mida eelmisel nädalal juhtis Aunaste.

“Mairel on fenomenaalne oskus leida üles häid inimesi. Need lapsed oli täiesti geniaalne leid,” kiidab Kuusk Aunaste otsust kutsuda stuudiosse 16–18aastased noored. “Väga lahe oli näha, et Eestis on olemas nii ägedad noored, kes suudavad päevakajalistel teemadel kaasa rääkida.”

Grete Lõbu: "Iga päev ma nii varast tõusmist ette ei kujutaks."

"Tagasiside on olnud üsna intensiivne ja hea," kinnitab "Ringvaate" saatejuht Grete Lõbu, kes leidis oma rõõmuks "Terevisiooni" eest kiitust internetikommentaaridestki. Enne seda, kui rahvahääletuse tulemused selgusid, ütles Lõbu "Ringvaates", et varase ärkamise tõttu ei sooviks ta kell 6.55 algavasse "Terevisiooni" sattuda.

Tagantjärele ta ei kurda. “Üks kord võtab inimene ikka ennast kokku ja teeb ära, mis vaja, ükskõik mis kell. Aga igapäevaselt ma seda tõesti ette ei kujutaks. See on täitsa pöörane, mida Urmas Vaino ja Katrin Viirpalu teevad,” möönab ta.

“Ise vaatasin Monika ja Lembituga “Ringvaadet” kodust diivani pealt ja nautisin seda algusest lõpuni. Mul oli väga lõbus,” tunnustab Lõbu vahetussaatejuhte. Ta räägib, et oli koos kaassaatejuhi Marko Reikopiga Tamlale ja Kuusele nõu ja jõuga abiks: “Me arutasime nädal varem, millised lood võiks tulla ja kuidas meie saatetegemise rütm välja näeb.”

Vladislav Koržets: "Küll ma ka laulaks, kui oskaksin"

“Paistab, et läbi ma ei põrunud. Üldiselt on mu sõbrad, tuttavad ja kolleegid tunnustanud, et tuli välja ja sain hakkama,” rõõmustab Vladislav Koržets, kes proovis reedel kätt “Aktuaalse kaamera” uudisteankruna.

“Oma sisetunne ütleb, et muidugi oleks saanud paremini,” nendib ta, ehkki pole uudistesaadet järele vaadanud. “Ma ei viitsi vaadata ennast enam, olen end küll ja küll näinud. Selles mõttes on mu edevus otsa saanud,” muheleb Koržets.

Reet Linna juhitud “Osooni” on ta aga näinud. “Reet tegi minu meelest õigesti, et ta ei hakanud võtma suure loodusetundja rolli, vaid tegi seda saadet iseendana,” kiidab Koržets. Mida arvab ta sellest, et Linna esitas loodussaate lõpus koos saate reporterite Kristo Eliase ja Sander Loitega laulu  “Saagu nüüd, mis saab”? “Suurepärane! Inimene teeb seda, mida ta oskab ja mis talle sobib. Küll ma ka laulaks, kui oskaksin,” kõkutab Koržets.

Urmas Vaino: Mihkel ja Grete võiks teha ette paar varu–"Terevisiooni"

“Tundus, et inimesed andsid mulle andeks vajakajäämise võrreldes sellega, mis päriselt “Pealtnägijas” on. Auditooriumil on sellele saatele väga konkreetsed ootused. Loodan, et suutsin pisutki neile vastata,” ütleb Mihkel Kärmase kingadesse astunud Urmas Vaino. Ta on väga tänulik saate toimetajale Rasmus Kaggele, kes aitas tal Kristiina Ojulandi intervjuud ette valmistada.

Vaino ei kõhelnud, et Mihkel Kärmas tema asemel hommikuse äratajana hästi toime tuleb: “Mihkel on ju nii kogenud kala ja nii hea telenärviga ajakirjanik. Mul ei olnud hetkekski kahtlust, et “Terevisiooni” vorm võiks talle väga hästi sobida, et ta saaks sellega kohe tüünelt ja kargelt hakkama.”

Kärmase ja Grete Lõbu sooritusega jäi ta nõnda rahule, et tema poolest võiks nad mõned hommikusaated varuks ette salvestada. “Superluks! Peaks laskma neil toota paar väga head saadet, mida saaks siis eetrisse panna, kui omal on köha, nohu ja peavalu.”

Vaino sõnul valitseb telemaja koridorides erakordselt mõnus õhustik – kolleegid rõõmustavad üksteise õnnestumiste üle.

Tal endal on suurim rõõm selle üle, et “Terevisiooni” kaassaatejuht Katrin Viirpalu spordisaatega toime tuli. Oli see ju tema kihutustöö, et televaataja just Viirpalu spordiuudistesse hääletaks, pärast seda kui naine ajas sassi poliitik Viktor Vassiljevi ja jalgpallur Konstantin Vassiljevi. “Olin küll maal, aga vaatasin Katrini spordiuudiseid telefonist. Ta tegi seda suurepärase sarmiga,” arvab Vaino.

Monika Tamla: oli värskendav majast väljas võttel käia

"Mulle on natuke kirjutatud küll ja neile, kes kirjutasid, meeldis. Oma tuttavad on ka positiivset tagasisidet andnud," räägib Monika Tamla, kes juhtis ühel möödunud nädala õhtul "Ringvaadet".

Monika ütleb, et "Ringvaate" tegemine oli selles mõttes värskendav kogemus, et ta sai minna majast välja võttele. "Käisime Ida-Virumaal kitsefarmis. See, mis saatesse mahtus, oli muidugi väike osa."

Naine tunnistab, et eks oli natuke keeruline ka hoopis teise osakonna tööd tegema minna. "Lähed ju toimetusse, kus igaüks teab oma ülesandeid. Samuti ei pea keegi Markot ja Gretet juhendama, kuidas midagi teha," räägib Monika ja usub, et nad said Lembitu Kuusega "Ringvaate" juhtimisega siiski hästi hakkama.

"Samas oli väga tore ja kergendav järgmisel päeval oma töö juures tagasi olla."

Monikat asendas tema igapäevatöös "Aktuaalse kaamera" uudisteankru kohal üheks päevaks Vladislav Koržets, kes muidu juhib saadet "Osoon". "Kindlasti oleksin võinud talle rohkem õpetussõnu jagada, aga ettevalmistusaeg jäi lühikeseks," ütleb Monika, kes juhendas Koržetsit pigem tehnilistel teemadel – kus on kaamerad, millal ja kuidas mikrofonid sisse-välja käivad jne.

"Hästi palju tehnilist osa, millega tuleb saate ajal ja eel arvestada."

Tavaliselt koolitatakse uudistelugejaid mitu kuud ja Tamla sõnul olekski läinud vast kuid, et mehe kõnemaneer saaks uudisteankrulikuks. "Aga ma ei hakanud teda muutma, sest inimesed tahtsid siiski näha Koržetsit "AK" stuudios. Ta oli väga tubli."

Lembitu Kuuse: "Välba ütles, et võiksingi selle töö peale jääda."

“Igavesti tore oli nii palju häid sõnumeid saada. Eriti soojaks tegi südame see, et endine “Ringvaate” saatejuht Anu Välba saatis välkkiirelt sõnumi, kus ütles, et ma võiksin ka selle töö peale jääda!” naerab Kuuse.

Kuidas tuli tema meelest läinud neljapäeval spordiuudiste edastamisega toime Katrin Viirpalu? “Ilusasti sai hakkama, ei olnud häda midagi. Ta oli kenasti sporditoimetuse tuge kasutanud. Nii kogenud inimesed saavad ju üpris kiiresti joone peale. Ega ta pidanud mõnest spordisündmusest otseülekannet tegema! See oli siiski uudiste lugemine,” toonitab Kuuse.

 Kuidas tuli tema meelest läinud neljapäeval spordiuudiste edastamisega toime Katrin Viirpalu? "Ei olnud häda midagi. Ta oli kenasti sporditoimetuse tuge kasutanud. Nii kogenud inimesed saavad ju üpris kiiresti joone peale. Ega ta pidanud mõnest spordisündmusest otseülekannet tegema, see oli siiski uudiste lugemine," toonitab Kuuse.

Maire Aunaste: mulle võistlused ja konkursid lihtsalt ei meeldi

"Üldiselt mulle see projekt ei meeldinud. Mulle lihtsalt ei meeldi võistlused ega konkursid ja see läks lõpuks ikka võistluseks kätte," arvab Maire Aunaste, kes astus üheks õhtuks "Foorumi" saatejuhi rolli.

"Lai publik jääb ootama seda, et kellelgi tuleks ninast veri välja ja saaks kedagi jälle parastada. Mulle ei meeldi sellise võimaluse andmine. Meil pole ühtegi professionaalset saatejuhti, kes ei saaks teiste saadetega hakkama. Kui mõni inimene ootas, et keegi läbi kukub, siis pidid nad pettuma," lausub Maire.

Ta vahetas kohad Andres Kuusega, kes sai saatega "Tõuse ja sära" Maire arvates väga hästi hakkama.

Mingeid nippe nad omavahel ei jaganud. "Inimestele tuleb anda vabad käed, leiab Maire. Ainus soovitus, mille ta Andreselt sai, oli küsimused stuudiosse paberil kaasa võtta, kuid naise arvates on külalise suhtes ebaviisakas, kui saatejuht paberilt maha loeb. "Ma ei kasuta kunagi pabereid ja läksin selle peale välja, et jään kas või saate juhtimisega hätta."

Maire ütleb, et närveeris enne "Foorumit" isegi vähem kui oma saadete eel: "Tõuse ja sära" tegemisel käsitletakse saates mitut erinevat teemat, külalisi on palju ning korraga võetakse linti kaks saadet. Erinevate inimeste ja teemade vahel hüplemine on naise sõnul palju raskem.

"Valmistasin end "Foorumiks" ette viis tundi. Külalised olid mul juba nädalavahetusel välja otsitud ja olin nendega ka telefonis põgusalt tutvunud," ütleb Maire, kelle soov oli, et saatest sünniks ka mingit kasu. “Loodan, et mõni täiskasvanu, kes tegeleb valimisea alandamisega, nägi seda saadet ja sai teada, mida noored mõtlevad.”

Kolleegidelt saadud tagasiside oli Maire väitel praktiliselt olematu. "See on meie majas tavaline. Karmel Eikner ja Andres Kuusk andsid positiivset tagasisidet," mainib ta.

Kommentaare ta ei loe, kuid sattus Facebookis ühe negatiivse vastukaja otsa. “Üks mees ütles, et Aunaste ei saanud üldse hakkama, see oli läbikukkumine, ei osanud noori üldse juhendada ja tema arvates olen ma üldse mõttetu saatejuht. Sellest ühest mulle aitas.”