RAHVUSLIK TRAGÖÖDIA: Estonia huku 20. aastapäeval toimus mälestuskontsert ning inimesed tõid mälestusmärgi juurde küünlaid ning pärgi. Laevakatastroofis hukkus 852 inimest. Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
30. september 2014, 07:00

Miks Ilves ega Rõivas Estonia mälestusüritusel ei käinud? (41)

Pühapäeval mälestati Tallinnas Rannavärava mäel Estonia laevakatastroofis hukkunuid, ent peaminister Taavi Rõivas ega president Toomas Hendrik Ilves üritusel ei osalenud.

Kui Rootsi pealinnas Stockholmis käis Estonia mälestustseremoonial Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf, siis meie riigipea Toomas Hendrik Ilves piirdus säutsuga Twitteris: "Mälestame ja mäletame neid, kes 20 aastat tagasi jäid koos Estoniaga Läänemerre. See on sadade perede lein, meie ühine tragöödia."

Presidendi kantselei pressiesindaja Rika Margat selgitab, et Ilvesel lõppes 26. septembril töövisiit USAs ja ta sõitis New Yorgist Portugali Bragasse, kus osaleb Euroopa Liidu probleeme arutava Arraiolose grupi kohtumisel. Eestisse naaseb Ilves täna hilisõhtul.

Valitsuse meedianõunik Helin Vaher ütleb, et valitsust esindasid pärgade asetamisel Estonia mälestusmärgi juures siseminister Hanno Pevkur ja sotsiaalminister Helmen Kütt. Pevkur asetas pärja valitsuse nimel.

Miks nemad, mitte peaminister?

"Selline oli valitsusliikmete omavaheline kokkulepe. Ehkki ametlikult esindasid üritustel valitsust kaks ministrit, läheb Estonia laevakatastroof korda kõikidele valitsusliikmetele. Kindlasti külastasid paljud üritusi eraviisil või mälestasid hukkunuid oma lähendaste seltsis," märgib Vaher.