Punane varras tähistab Jaak Joala hauaplatsi.Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI
Inimesed
29. september 2014, 19:27

Jaak Joala sängitatakse teadlaste vahele (58)

Möödunud neljapäeval surnud muusik ja pedagoog Jaak Joala leiab viimse puhkepaiga Metsakalmistu vanas osas, naabriteks teadlased ja kunstnikud.

Metsakalmistu registrist leiab Jaak Joala matmispaiga juba enne matuseid, mis toimuvad 1. oktoobril. Andmebaas ütleb, et hauakoht on kalmistu vanas osas, kvartalis T, mis pole kaugel väravast ega ka surnuaia kabelist.

29. septembril seal veel hauda polnud, kuid tühjale kohale teiste matmispaikade vahele oli hauaplatsi märkimiseks vajutatud maa sisse punane raudvarras. Joala tulevane hauaplats asub künkliku Metsakalmistu ühes orus.

Künka taga, millelt leiab kunstnikke ja mille kõrval puhkab heliloojaid, algab org, kuhu jookseb kokku mitu teed. Selle lohu nõlvale on maetud näiteks skulptor Ülo Õun, kunstnik Olimar Kallas ja tekstiilikunstnik Leesi Erm ning teatrikunstnik Voldemar Peil. 

Teisel mäetiival algab aga teadlaste ja inseneride osa, kelle vahele Joala maetaksegi.  Tema taha jäävad arstiteadlane ja vähiuurija Pavel Bogovski, ehitusteadlane Pavel Polonski, energeetikaprofessor Ilmar Öpik ja tema kolleeg Harri Käär . Samasse on maetud ajaloodoktor ja akadeemik Juhan Kahk, füüsik Harry Õiglane, keemik Olaf Eisen ning Teaduste Akadeemia asepresident Nikolai Alumäe. Veel on samas hüdrotehnik Leopold Paal, majandusdoktor Raimund Hagelberg ja legendaarne põllumajandusjuht Aleksander Lind. Kõrvalt leiab ka teletäht Tiina Pargi pereliikmed, - varalahkunud abikaasa, filosoofiadoktor Andrus Pargi ning poeg Indrek Pargi kalmud.

Armastatud laulja Joala lähimaks naabriks saab mullu lahkunud Tallinna Tehnikaülikooli rektor Peep Sürje. Ainus muusik, kes esmapilgul läheduses silma jäi, oli Silvi Vrait, kelle haud on veidi eemal üle tee.