Foto: Ülo Josing / ETV
Teleblogi
29. september 2014, 10:20

ARVUSTUS JA KOKKUVÕTE: "ENSV" algas jälle mõnusa huumoriga (23)

Nii nagu arvata võis, algas ETV komöödiasarja "ENSV" uus hooaeg hoogsalt ja mõnusa huumoriga, sest "ENSV" on kindlasti viimase paari aasta üks humoorikamaid sarju Eesti telemaastikul.

Mõnikord on naljad keeratud veidi üle võlli (kas ikka kõik oli ENSV’s ikka nii), kuid tavaliselt on tegemist üsna peene irooniaga, mis meenutab üsnagi tõeselt seda kummalist elu ENSV’s, kui palju lugesid tutvused, kui polnud kaupa poodides, kui ruulisid Pepsi ja Fanta ja partei jne jne.

Selles osas ehk "Hüvasti kool!" saab peretütar Pille (Liisa Pulk) kooliga ühele poole, ta kirjutab kirjandi hindele 5 ja lõpetab kooli kuldmedaliga. Seetõttu meenutab Pille oma emale, Sirjele (Laine Mägi) seda, kuidas kunagi on lubatud talle kuldmedaliga lõpetamise puhul kingituseks duubelmakk! Oi, oi, seda õnnetust!

Duubelmakk, aastal 1985... seda oli raske saada, peaaegu, et võimatu, kui sul polnud muidugi häid tuttavaid... Kuna seda duubelmakki on lubanud Pille bioloogiline isa, siis ei tea kasuisa, Sirje mees Ats (Mait Malmsten) sellest lubadusest mitte midagi, kuid ega ta ei saa ju olla mingi kehva mees, et tema seda duubelmakki kusagilt ei saa.

Muhe vaadata, kuidas Sirje ja Ats arutavad seda, kust see duubelmakk välja võtta. Sirje kinnitab, et asjad on defitsiit, mitte raha ja talle meenub, et Atsil peaks olema kusagil üks spordikomiteest pihta pandud videokaamera – selle vastu saaks äkki isegi duubelmaki vahetatud.

Ats kinnitab, et see on juba ammu tagasi viidud, kuid üsna ruttu selgub, et kaamera on alles, kuid Ats ei taha seda vahetusse anda. 

Ats kurdab oma kurba saatust ka paarimehele, baarman Illarile (Raivo E. Tamm). Kahjuks ei oska ka Illar seekord nõu anda, kust see duubelmakk kätte saada.

Ja ei jää muud üle, Ats läheb muret kurtma perepoeg Paavole (Tiit Sukk), kes ju ka ise kõva "ärimees" ja tundub, et ka Viru hotelli juures kõva tegija. Seetõttu on tal teada, et Ats on ise Viru juures üritanud äri teha, kuid äri päädis vaid sinise silmaga.

Paavo lubab aidata, kuid ta ei tea, et see on mõeldud tema õele, Pillele.

Õige varsti on ka Paavol asjalood selged ning ta otsustab mängida vingerpussi Atsile kuid üllatada ka oma õde.

Paavo kinnitab Atsile, et ta sai maki, mis sest, et see pole duubelmakk, aga selline pisike imevidin - selge on see, et sellist kauplusest Melodia osta ei saa, välismaa asi ikkagi. Ats tutvustab väikest makikest ka Sirjele, kes tõdeb, et see on ju sama, kui näitaks lapsele delfiini asemel räime, kuid noh, kink on kink...

Ja ongi Pille õnnitlemine kätte jõudnud. Kuldmedaliga lõpetanud Pille on ootusärevuses, kuid Sirje ja Atsi kingitud pisike makike on Pillele loomulikult ebameeldiv üllatus. Mõni hetk hiljem astub tuppa Paavo, käes kauaoodatud duubelmakk!

Ja mõni hetk veel, tuppa siseneb samas ühiskorteris elav miilits Jüri (Argo Aadli), kes kingib Pillele lausa hi-fi-keskuse. On ju Jüri Pillest tõsiselt sisse võetud ja tahaks, et Pille ei läheks õppima Tartusse, vaid jääks Tallinnasse. 

Paralleelselt kingiotsingutele on selles osas ka teine teema. Illari uus elukaaslane Hille Vokk (Viire Valdma) on ülimalt hoolitsev, emalik ja igati vahva naine, kuid Illar arvab, et ta on küll tore naine, kuid liigagi pealetükkiv. Mees tahaks veidi vabadust ja hingamisruumi.

Ats üritab Illarit aidata, ja jutustab Hillele sellest, kuidas Illaril juba abielus olles oli kolm armukest korraga ja äkki ta naine Illarile liiga hea. Äkki peaks Hille olema tõre, kuid naine ei usu seda, sest tema arvates on Illar lausa veatu mees!

Kas Atsil õnnestus Illarit aidata? Selgub, et ei – Hille on veelgi rohkem mehesse kiindunud ja kui Illar kinnitab, et tal on olnud kolm armukest korraga, siis muutub mees naise silmis veelgi atraktiivsemaks, sest nüüd on ju mehel ka pahesid

Illar kinnitab Atsile, et nüüd peab ta kaaslasega kaheks nädalaks puhkusele minema, Jaltasse. Ta oleks tahtnud naisest puhata, aga nüüd peab ta koos naisega puhkama. Seepärast lööb ta siniseks ka Atsi teise silma, kuid ega ka Ats kehvem mees pole – temagi lööb paarimehe silma siniseks – kättemaksuks!

Sellised sündmused sarja "ENSV" 55. osas. On mõnusat huumorit, irooniat ja põnevaid leide elust 30 aastat tagasi. Ka muusika valik on sellel sarjal alati õnnestunud olnud, selleski osas kuuleb taustal nii Karavani, Nicole’i, Culture Club’i, ZZ Top’i kui ka Ain Tammesoni ja ansambli Nemo kunagist hittlugu "Armastus on see".

Ja loomulikult on ülimalt kvaliteetne selles sarjas näitlejate ansambel ja nende omavaheline koostöö, seda on mõnus jälgida.