Tarmo Luisk.Foto: Arno Saar
Inimesed
29. september 2014, 07:00

Sadakond lampi disaininud Tarmo Luisk: "Minu sihiks on universaalne valgusti!"

"Kõige esimese lambi tegin keskkooli lõputööna, järgmised tulid ülikoolis. Kokku olen neid disaininud vist üle 90," pakub disainer Tarmo Luisk.

Reedel võitis ta Eesti disainiauhinna 2014 parima autoridisaini kategoorias. Võidu tõi lamp-riidepuu "What?"

"Ega mul mingit ilusat lambi saamislugu rääkida olegi – ei ole nii, et pimedal talvehommikul ei näeks kapist riideid otsida," naerab Luisk, kes on end ühtlasi nimetanud lambinohikuks.

Vabakutselist disainerit tõukas lampriidepuud looma hoopis ihalus ehitada universaalne valgusti – valgusti, mida saab muretult transportida ning suvaliste konksude ja seinade külge üles riputada.

Auhinnalise töö nimi "What?" ("mis?" ingl – J. M.) on aga kõige otsesemalt tuletatud riidepuust. "Vaatasin riidepuu küljes olevat metallkonksu ja see meenutas oma kujul täpselt küsimärki. Ja sealt ta siis tuligi: mis mõttes ehk "What?", paljastab disainer võidutöö tausta.

Loomingu puhul kehtivat Luisu sõnul naljakas põhimõte: ei või iial teada, kuidas publik töö vastu võtab. Pole nii, et puhas kunst on ainult omainimestele ja laiale rahvale meeldib pigem argisem kraam.

"Mõnikord saab täiesti üllatavatest asjadest hea müügiartikkel. Ja vastupidi ka: teed mingi Harju keskmise asja, mis üldse ei toimi," ütleb Luisk ja kiidab: "Eesti inimesel on üldiselt väga hea maitse!"

Loomeinimese klassikaline draama – tahaks rohkem luua, aga taiesed vajavad ühtlasi turustamist – pole võõras ka Luisule. Oma lamp-riidepuud on Luisk jõudnud käia tutvustamas juba põhjanaabrite juureski: "Mõtlesin, et ilmselt läheb säärane värk rohkem nooremale inimesele peale. Aga väga seinast seina rahvast oli. Tahaksin, et sellest tuleks ikka suhteliselt suuretiraažiline toode."

Kas ilusate asjade tegemine tasub end siis Eestis ära? "Tõusude ja mõõnadega. Aga ära elab," muigab Luisk.

Eesti disainiauhinnad 2014

Parim tööstusdisain – Shaka ilmajaam

Parim autoridisain – riidepuu-lamp What?

Parim graafiline disain:

Firmagraafika – Viljandi pärimusmuusika plakat

Suur trükis – Kaamos

Pakend – Kalevi Eesti laulu- ja tantsupeo šokolaadid

Illustratsioon – RotRum

Keskkonnadisain – Euroopa Parlamendi valimised 2014

Ekraanigraafika – X-tee seletaja

Teenusedisain:

Kuld – Hoolekandeteenused

Veebidisain:

Tarbijaveeb: Schumann Quartetti veebisait

Korporatiivveeb: Voog

Mobiilirakendus: Peek calendar