Mikk Targo.Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
27. september 2014, 10:00

Mikk Targo: Jaak Joala oli Venemaal nagu Elvis Presley! (12)

"Kümme aastat tagasi kutsusid inimesed Moskvast Jaak Joalat Venemaale esinema," mäletab laulukirjutaja ja Eesti Autorite Ühingu juhatuse esimees Mikk Targo. "Ütlesid, et teevad kõik ette ja rahanumber olgu ükskõik kui suur. Aga ta ei võtnud vedu! Jaak oli väga põhimõtteline ja ütles, et tema seda rida enam ei aja."

Targo kinnitab tuntud tõdemust: viimastel aastatel oli Joalaga üha raskem ja raskem suhelda.

"Viimane kord rääkisin Joalaga telefonitsi sügisel, aga meie peamine suhtlemine jäi ikka aastakümnete taha, kui kontserdituuridel koos tööd tegime," jutustab Targo.

Ta kirjeldab Joalat kui erakordselt sooja ja sõbralikku inimest. Muusikul olnud kombeks korraldada enda juures õhtuseid istumisi.

"Pillimehed olid tema parimad sõbrad! Ja ta ei teinud kunagi vahet, kas oled tuntud inimene või mitte, tema juures oli alati lõbus ja kõik olid võrdsed."

Miks ikkagi muutus Joala elu lõpupoole nõnda eraklikuks?

"Keegi ei tea, kõik on selle üle pead murdnud," tõdeb Targo.

Ta kirjeldab Joala kuulsust Venemaal ja Nõukogude Liidus. "Ta oli seal umbes nagu Elvis Presley läänemaailmas. Ta võis endale lubada natuke rohkem kui tavaline inimene, sellele vaadati läbi sõrmede. Ja see on täiesti heas mõttes öeldud."

Targo lisab, et hoolimata tagasitõmbunud eluviisist jätkas Joala enda kursishoidmist sellega, mis toimub kaasaja muusikamaailmas.

"Oma avastusi internetis jagas ta ka minuga."