TÜTAR YOKO ALENDER: «Olen veendunud, et Ruja ja Urmas Alenderi loomingu esitajana on Urmas Alender asendamatu.»Foto: ARNO SAAR
Eesti uudised
27. september 2014, 08:00

Yoko Alender: minu jaoks on isa esitused asendamatud, aga looming aegumatu (9)

Kaks nädalat pärast Estonia katastroofi oli ansambel Ruja koos viimast korda koosseisus Jaanus Nõgisto, Igor Garšnek, Priit Kuulberg, Toomas Rull ja Indrek Patte – Urmas Alender oli uppunud.

Linnahallis anti 45minutine kontsert. Nad andsid oma kulu ja kirjadega välja kogumikplaadi "Must lind". Müügist saadud tulu läks Alenderi tütrele Yokole, kes oli toona 15aastane.

"Me ei kinkinud mitte ühtegi plaati. Ka bändiliikmed ise ostsid plaadi," ütleb Nõgisto.

Ruja põhitegijad leppisid toona kokku, et Ruja repertuaari kuuluvat loomingut võivad nad esitada küll, aga ei esine enam kunagi Ruja nime all.

"Me oleme kokkuleppest kinni pidanud," kinnitab Nõgisto.

Pärast katastroofi ei tulnud bändiliikmetele kordagi pähe mõte Alenderi asendamiseks.

"Mitte kordagi ei kaalunud varianti laulja asendamisest," ütleb Nõgisto.

Yoko Alender on 20 aastat tegelnud isa pärandiga, tema loomingu edasikandmisega praeguste kuulajateni.

"Olen veendunud, et Ruja ja Urmas Alenderi loomingu esitajana on viimane asendamatu. Olen jälginud kõrvalt, kes ja kuidas seda on teinud – mitte kunagi ükskõiksena, alati huvi ja armastusega," sõnab Yoko. Eriti on talle meeldinud mõned noorte ehk lausa laste esitused Tallinna Sikupilli keskkooli iga-aastasel Alenderi laulukonkursil.

Eelmisel aastal oli Yokol au olla isa juubelikontsertide korraldamise juures.

"Kui Peep Veedla eestvedamisel kontserdi kava ja ansamblit kokku panema hakkasime, teadsin kohe, et ühe solistiga me hakkama ei saa," ütleb ta.

"Selleks, et tuua välja Urmas Alenderi loomingu ja tema esitatud laulude esitustele võrdväärne väljendusrikkus, on vaja mitut solisti. Minu jaoks oli temas olemas see, mis teeb vokalistist laulja ja bändimehest solisti – võime olla elust ja olevikust suurem, teravama ja ausama reaalsuse vahendaja. Samuti on minu jaoks Ruja ja Urmas Alenderi enda looming orgaaniline teksti ja muusika ühendus – seegi teeb originaalesitused asendamatuteks. Ka muusikalises mõttes leidsin, et ei ole mõtet teha lihtsalt taasesitust."

Alender 60. juubelikontsertidel nägi Yoko võimalust luua uus kvaliteet just selle kaudu, et praegused üliandekad muusikud Robert Jürjendal, Raun Juurikas, Peedu Kass jt lõid lugudele uued seaded. Laulsid Ott Lepland, Kärt Tomingas, Tanel Padar, Riho Sibul, Taavi Peterson ja Sandra Nurmsalu.

"Igaüks neist etendas mingil moel teatud tahku isast kui lauljast," ütleb Yoko.

"Sandra õrnust, Kärt siirust, Riho sügavust, Ott ülevust, Tanel vahetust, Taavi tumedust… Samas lõid tänased lauljad oma esitusega täiesti uue, tänases hetkes tekkinud kvaliteedi. Mul on hea meel, et muusikud ja lauljad on nõustunud, et selle eriskummalise kontsertideseeria salvestuse selle aasta lõpuks ka plaadile saame, et sellest saaks osa ka need, kes Käsmu kontserdile ei jõudnud."