Foto: YouTube/Kuvatõmmis
Inimesed
26. september 2014, 21:30

Hittloo "Lavanda" autor: Jaak oli erakordselt elav ja hea huumorimeelega inimene (6)

„Jaak Joala polnud lihtsalt inimene, kes laulis minu laule, ta oli ka minu sõber. Kahjuks pole ma teda ammu näinud..." rääkis Komsomolskaja Pravdale Vene helilooja ning Jaak Joala ja Sofia Rotaru tuntuima loo „Lavanda" autor Vladimir Matetski.

„Ta tuli estraadimaailma nagu minagi, rokkmuusikast, ja me leidsime ühise keele. Ta teadis hästi rokki ja mängis Radaris. Kõik see oli kõvasti enne „Lavandat"," meenutab Matetski oma tutvumist Jaaguga.

„Pärast hakkas Nõukogude Liit lagunema ja Baltimaad said vabaks. See muutis kogu elu ja ei jätnut puutumata ka estraadi. Jaak Joala ei olnud enam Nõukogude laulja, ta valis teise tee – temast sai Eesti laulja," räägib helilooja, et Joala eelistas kuulsusele suurriigis vaikset elu kodumaal.

„Tean, et meie telekanalid soovisid väga näha teda oma võtetel, kuid...Ja täna tuli see kurb uudis ja ma tahan ütelda, et Jaak ei olnud lihtsalt suurepärane muusik ja laulja, kuid ka erakordselt elav, hea huumorimeele inimene.  Sümpaatne nii oma hingelt kui ka välimuselt. Minu kaastunne tema perele," kurvastab Matetski.

Rääkides „Lavandast", mille ta kirjutas 1985. aastal ja millest sai üleriigiline hittlugu, et sellele lool oli oma , eriline saatus.

„Ja see lugu kõlab siiamaani, inimesed armastavad seda, mäletavad. Loo esitajaid aitasid omal ajal valida teletoimetajad. Selle dueti mõtles välja Alla Dmitrieva ja palus mul teha Jaagule ettepaneku. Kõik ülejäänu on juba ajalugu," meenutab Matetski „Lavandat" erilise soojusega.

Laulja Jaak Joala lahkus meie hulgast neljapäeval.