Jaak Joala
Inimesed
26. september 2014, 11:17

Suri Jaak Joala (85)

Neljapäeval lahkus meie seast legendaarne laulja ja muusikapedagoog Jaak Joala. 

Kuku raadios on täna kella 21 ajal eetris saade "Kukul oli külas Jaak Joala" (eetris: 8. aug.1993, saatejuht oli Erki Berends).

Joala ärasaatmine toimub 1. oktoobril Tallinna Metsakalmistu kabelis.

Jaak Joala sündis 26. juunil 1950. aastal Viljandis ning ta alustas oma muusikukarjääri 17-aastase noorukina Olav Ehala popansamblis.

Sügisel 1968 lõi ta bassimängija ja lauljana kaasa populaarses Toivo Kurmeti ansamblis Virmalised. Koos Virmalistega laulis ta sisse mitu Toivo Kurmeti laulu: "Taas on päev", "Naer", "Ainult sul", "Ma ei tea miks" ja "Üksinda".

Tema salvestistega avaldati rohkesti heliplaate kodu- ja välismaal ning oma ääretu suure populaarse saavutas ta 1980ndatel toonase Nõukogude Liidu avarustes.

Alates 1980. aastate lõpust pöördus taas Eesti publiku poole nii muusiku kui ka nt suuremate rockkontsertide ja -festivalide konferansjeena (Rock Summer, Rolling Stonesi tuur jne). Tuntumad projektid muusikuna olid 1960-ndate muusikat esitanud Kollane Allveelaev G ning 1990-ndate keskel ühiskontserdid Ivo Linna ja Tõnis Mägiga (rahvasuus "kolm tenorit").

Hiljem loobus laulmisest, pühendudes pedagoogi-, produtsendi- ja saatejuhitööle.

17. mail 2011. aastal viidi Jaak Joala infarktiga Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogia südame- ja veresoonkonna haiguste intensiivosakonda. Vaatamata sellele, et tegemist oli tema teise infarktiga, taastus ta sellest siiski kiiresti.

2010. aastal pälvis Jaak Joala Valgetähe IV klassi teenetemärgi.