Siim KallasFoto: Peeter Langovits / Postimees
Eesti uudised
26. september 2014, 11:13

Siim Kallas: IRL-i tulumaksuvabastamise plaan on valimisteks briljantne (32)

Siim Kallase sõnul on IRL-i kava 500 euro suuruse sissetuleku pealt tulumaksuvabastuse suurendamine maksukiilu vähendav ja lisaks valimisteks briljantne plaan.

Orgaaniliselt mulle see 500 eurot teenivate inimeste väiksem maksustamine ei meeldi, ütles Kallas IRL-i debati avakõnes. Aga samas arvestades, et sellel on maksukiilu vähendav mõju, siis selle tõttu ma selle vastu ei ole, lisas ta. "Lisaks see on briljantne plaan valimisteks."

Kallase sõnul on ainus oluline külg selle plaani teoks tegemisel kulude poolt jälgida. IRL on öelnud, et selle hind oleks 120 miljonit eurot, oponendid, et 240 miljonit eurot, see on Eesti jaoks suur raha, märkis ta.

IRL tegi augustis ettepaneku vabastada kuni 500 eurot teenivad inimesed tulumaksust. Selleks tuleb siduda maksuvaba tulu suurus inimese sissetulekuga nii, et mida väiksem on sissetulek, seda suurem on maksuvaba tulu. Nii maksavad kõik kuni 846 eurot teenivad inimesed sõltuvalt oma sissetulekust praegusest vähem tulumaksu. "See on täiesti uus lähenemine Eesti maksupoliitikas, mitte tavaline maksuvaba tulu tõstmine, sest maksuvaba tulu seotakse esmakordselt sissetulekuga," rõhutas IRL ettepanekus.

IRL-i kinnitusel on ideel kaotada alla 500-euroselt sissetulekult tulumaks katteallikad olemas, näiteks võiks see rakenduda riigieelarve loomuliku kasvu arvelt.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul maksaks selline reform IRL-i pakutud 120 miljoni asemel 250 miljonit eurot.