Foto: Arno Saar
Tele
24. september 2014, 22:31

"Foorumit" juhtinud Aunaste: laste saatesse kutsumine on tore nipp ellu jääda! (82)

Armastatud saatejuht Maire Aunaste, kelle rahvas valis juhtima kolmapäevaõhtust "Foorumit" ETVs, kutsus karmide poliitikagurude asemel saatesse lapsed, sest lootis nende kõrval suuta siiski sõna sekka öelda.

Tund aega enne "Foorumi" algust on telemaja vaikne. Saatesse osalema kutsutud Elisabeth ja Maria on grimeerija hoole all, Kristjan-Erik ja Lauri vaatavad koridoris "Pealtnägijat." Ka selle saate kuldvara Mihkel Kärmase asemel on ekraanil Urmas Vaino, kes räägib Estonia katastroofist. "Te olete kõik pärast seda sündinud?" küsib üks kaasaelaja. Noored noogutavad.

Järgneb veel vaid tavapärase meeskonnaga "Aktuaalne kaamera" ja siis kohe "Foorum." Seda ootab vaguralt neli kooliõpilasest teledebütanti, keda karjatav saatejuht on vaid paar tundi varem Õhtulehele rääkinud, et närv on sees.

"Lapsed on minust targemad"

"Ma pole poliitiliste teemadega üldse tegelenud!" põhjendab Maire Aunaste, miks ta saatesse noored kutsus. Tema lootus on, et vähemalt lubaksid noored tal vaidluse keskele ka ise sõna sekka öelda- et saatejuht siiski saadet ka juhiks. Aunaste sõnul on "Foorumi" saatejuht Andres Kuusk saadet kümme aastat teinud ja Aunaste jääks muidu lihtsalt jänni.

"See on tore nipp ellu jääda," ütleb Aunaste ja lisab, et tal on sellegipoolest rambipalavik. "Need lapsed on minust ikka palju targemad," muretseb ta. Pealegi ei ole ta harjunud otsesaadetega, kus ei saa ka vajadusel asju ümber mängida või pause teha. "Aga võib-olla selline lolli saatejuhiga saade oleks ka huvitav," mõtiskleb Aunaste valjult. "Eks selliseid, kes tahavad surevat ja higist Aunastet näha, on ju ka." Aunaste esimene mõte oli tema enda sõnul kutsuda saatesse uute parteihakatiste liidrid. Kuna neid tuli kokku arvutades viis, aga stuudios on neli kohta, tuli plaan katki jätta.

Viimased ettevalmistused

Kella edenedes hakkavad hammasrattad liikuma. Aunaste kohtub noortega alles pool tundi enne saate algust. Mõned minutit hiljem vaatab ta stuudiot üle. "Kraanasse loen alguses?" küsib Aunaste. Siis sammub ta koridoris edasi-tagasi ja küsib aeg-ajalt abilistelt nõu. Kooliõpilastest nelik istub diivanitel ja vahetab aeg-ajalt mõne nalja. "Kellel paberit on?" küsib Elisabeth. Ajalehereporteril on! Neiud teevad agaralt märkmeid, noormehed loodavad mälu peale. Neljast kolm on omavahel tuttavad juba varasemast, osaledes agaralt Eesti Väitlusseltsi töös. Vaid Kristjan-Erik ei ole teistega varasemast tuttav, aga moodustab kiiresti teistega ühise rinde.

Lõpuks saavad ka noored stuudiosse. "Vaadake, siin laua juures on üks roheline mumm. Seiske selle taga," õpetavad stuudioabilised noori. "Kas me peame üksteist omavahel ka teietama?" küsib keegi. "Nalja teed!" on Aunaste üllatust täis ja käsib kõigil omavahel, maksku mis maksab, sinatada. Varsti on ta stuudiost jälle väljas ja kogub mõtteid. Kaks minutit enne eetrit näeb lahkuv Õhtulehe meeskond teda suures majas aeglaselt stuudio suunas kõmpimas.