Foto: Aldo Luud
Inimesed
22. september 2014, 11:05

GALERII | Toomas Lunge: ostsin Paunvere laadalt sibulat ja küüslauku, terve talvevaru (13)

Palamusel peeti nädalavahetusel XVII korda suurt Paunvere väljanäitust ja laata

"Käisin Paunvere laadal päris hommikul, ostsin sealt sibulat ja küüslauku, terve talvevaru," lausub Justamendi liider Toomas Lunge. Pärast seda andis Justament Palamuse laululaval kontserti. Pikalt. "Inimesed istusid truult ja kuulasid meid kolm korda 45 minutit – nad oleksid kui pikale kontserdile tulnud, mitte laadale."

Lunge, Justamendi solist, kõneleb, et tavaliselt ostabki ta oma talvevaru laatadelt. Sedapuhku ostis ta Peisi sibulat tõesti Palamuselt. "Leidsin usaldusväärse vanamehe, kes müüs," on Lunge rahul, sest Peipsi sibul peab tema sõnul ikka õige olema. Krehvtine. "Selline, mis hakkides silmast vee välja võtab!"

Justamendi etteaste pidanuks olema kui tantsupidu, aga tantsijaid Palamuse lauluväljakul nappis. Inimesed istusid vapralt, käed põlvedel ja kuulasid. "Tootsile on vast Imeliku valss tuttavam lugu, arvas Lunge lavalt. "Nüüd teeme Imeliku valsi, valivad Tootsid," lisas hoogu Jaan Elgula. Tantsupõrand ei läinud neist ergutsist rohkem täis, ikka olid ainsad julged need, kes endale väljanäituse puhuks Tootside-Teelede kostüümid selga ajanud.

Sel aastal oli laadakülastajaid nii ohtralt, et nõelalgi polnud ses rahvamassis langemispaika. Rahvast aina voorus, vaatamata 3-eurosele laadapiletile. "See oli nagu filmi "Keskea rõõmud" lõpukaader − terve põld autosid täis," naerab Lunge.

Tõsi, Palamusele ei pääsenud tol päeval sisse sõitma ka need inimesed, keda sugulased külla kutsusid. "Miks te Palamusele minna tahate?" Vastusele "Sugulased ootavad külla." või "Meil on seal maja!" teatasid väravavalvurid vaid: "Täna on kõigil Palamusel sugulased ja maja." Külla sisse ei pääsenudki, tuli auto põllu peale parkida. Tihkelt. Sama tihke oli laadaplats ise – inimene inimeses kinni.

Priit Hummel, ETV saate "Maahommik" režissöör naerab, et tema käitus kui reisijuht, et võttegrupp melus kaduma ei läheks. "Hoidsin kätt sildiga üleval, olin nagu giid, sest seal oli kohal ju 20 000 inimest," kõneleb ta, et seisis igaks juhuks kesk laadplatsi kui monument, silt käes. Ise ostis Hummel laadalt krüsanteemi istikuid. "Valgeid, kollaseid ja tumelilla," on telemees rahul: "Olin esimene ostja ja tegin puhta töö." Tegelikult oli tal juba möödunud aastal kaup tehtud ja krüsanteemimüüjad ootasid teda pikil silmil. "Aga eks see laat ole ka väga tähtis koht," tõdeb Hummel. "Olen mõelnud, et nüüd on nii, et kuis Paunvare laadale ja jõulude ajal kirikusse ei lähe, siis polegi sa õige eestlane."