Foto: facebook.com/vabalavatelliskivis
Film
19. september 2014, 07:47

Telliskivi Loomelinnakus avatakse teatrikeskus. Kultuuriminister: see on omalaadne nähtus Eesti kultuuripildis (1)

Telliskivi Loomelinnaku C-hoones avatav blackbox Vaba Lava pakub esinemisvõimalusi eelkõige väiketeatritele ja vabatruppidele, kuid programmis on ka kontserdid, kunstinäitused, peod ja palju muud. 

Vabal Lava tegevuse keskmeks on teatrilavastuste kuraatoriprogramm, mille on algavaks hooajaks kokku pannud vene teatriekspert, teatrikriitik, dramaturg ja filmistsenarist Oleg Loevski ja eesti teatriteadlane ja -kriitik, ajakirja Teater. Muusika. Kino peatoimetaja Madis Kolk. Algava hooaja kuraatoriprogrammis esietendub 12 uuslavastust. 

Vaba Lava katuse all on endale uue kodu leidnud ka Eesti Teatri Agentuur ning Sõltumatu Tantsu Ühendus. Täna avatakse ka Eesti esimene tänavatoidurestoran nimega Foody Allen.

"Vaba Lava on täiesti omalaadne nähtus Eesti kultuuripildis," kiitis kultuuriminister Urve Tiidus, lisades, et etenduskeskuse avamiseni on viinud loogiliste sammude jada. "Eestis on aasta-aastalt enam vabatruppe ja luuakse teatriprojekte, mis pole seotud statsionaarse loomuga teatrimajadega. Etenduse lavaletoomiseks on aga enamasti vaja tingimusi, mida on väljastpoolt teatrimaju raske leida. Alates tänasest täidab selle lünga Vaba Lava etenduskeskus. Usun, et uus keskus köidab Eesti vägagi teatrilembese publiku tähelepanu."

Kultuuriministeerium peab oluliseks Vaba Lava tegevust Eesti teatrimaastiku arendamisel ja mitmekesistamisel. Ministeerium on toetanud SA Vaba Lava alates 2013. aastast ning plaanib riigieelarve võimalusi arvestades jätkata seda kuni 2019. aastani, investeerides etenduskeskusse selle aja jooksul 952 000 eurot.

Vaba Lava on etenduskunstide keskus, mille eesmärk on pakkuda väiketeatritele ja vabatruppidele soodsaid arengutingimusi nii teatrihoone kui ka kõikvõimalike tugiteenuste näol.