ÜLLATAB FILMIDIIVAT: ETV saatejuhtide vahetuse tulemusel hommikusaates Maire Aunastet asendav Andres Kuusk annab intervjuule Eve Kiviga muusikalise avalöögi.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
18. september 2014, 07:00

Saatejuht Andres Kuusk pihib Eve Kivile: "Ühel seikleval priiuserüütlil olgu pistoda alati vööl" (3)

ETV saatejuhtide vahetus lennutas Andres Kuuse "Foorumist" ETV pühapäevahommikusse teleprogrammi "Tõuse ja sära" Maire Aunaste kingadesse. Neis jalanõudes tervitab ta saatekülalist Eve Kivi "Pistoda lauluga", millele mängib saateks ise kitarri. "See võib televaatajale üllatusena tulla, kuid kõik mu sõbrad teavad, et mina, kitarr käes, on täiesti normaalne nähtus. Juba kaheteistaastasest saadik," pillab Andres, et musitseerib vähemalt üle päeva.

"Me kohtume esimest korda ja ma mõtlesin, et ma peaksin teid proovima kuidagi üllatada. Kas väikene kitarripala teemal, mis teile peaks oluline olema, sobib?" küsib Andres Kuusk teisipäevasel saatesalvestusel filmidiiva Eve Kivi käest.

"Miks just kitarripala?" uurib Eve justkui pisut skeptiliselt.

"Sest klaverit meil hetkel ei ole," laiutab Andres käsi.

"Nojah, okei. Käib kah," muigab Eve.

Saatejuht haarabki kitarri kätte ja hakkab kandval häälel laulma "Viimsest reliikviast" tuntud lauluridu: "Ühel seikleval priiuserüütlil olgu pistoda alati vööl…"

Kui viimne kitarriakord kõlanud, hüüatab Eve laia naeratusega: "Braavo!" Kultusfilmis nunn Ursulat kehastanud näitleja ütleb, et linateose muusika meeldib talle väga.

"Laulvat saatejuhti pole ETV-l varem olnud," nendib rahulolevalt saate toimetaja Karmel Eikner. Andres Kuuse etteastet saab näha pühapäeva hommikul.

"Kitarri olen ise õppinud. Muusikakoolis olen õppinud klaverit. Olen mänginud koolibändis ja olen koos õde Kerstiga musitseerinud Saaremaal poolprofessionaalses ansamblis," räägib Leisi vallast pärit Andres.

Mõnda aega mängis ta kooliajal ka trumme.

Saarte Häälele antud intervjuus on ta meenutanud, et tema keskkooli lõpupäev oli kui killuke popstaari elust: "Päeval oli lõpuaktus, pärastlõunal Kuressaare lossihoovis ülemaailmsele saarlaste kokkutulekule pühendatud kontsert. Mina mängisin seal klahvkat ja minu õde Kersti laulis."

"Kunagi nooruses on mul isegi peast läbi käinud mõte muusikuteest," tunnistab Andres.

Kersti tegutseb siiani laulja, klahvpillimängija ja laulukirjutajana, kuid temagi pole lasknud pillimänguoskusel aastatega rooste minna, vaid hoiab sõrmi pidevalt soojana. "Ma mängin väga aktiivselt pilli. Istun klaveri taha vähemalt kord paari päeva jooksul," kinnitab Andres.

"Vahel saab ikka ka laulu jorisetud."

Ehkki semudele on tema muusikalembus teada, hoiatanud nad teda, et laulda Eve Kivile laulu "Viimsest reliikviast" on sama hea nagu benji-hüpe ilma kummita. "Aga läbisin konkursi," on Andres Eve reaktsiooniga rahul.

Peale Eve Kivi intervjueeris Andres laulja Lenna Kuurmaad, Barack Obama kõne sisse juhatanud üliõpilast Oskar Poolat ning rahvusvahelist tippjuhikarjääri teinud ja hiljuti Eestisse tagasi kolinud Piret Mürk-Dubout’d poegadega. Samuti käis Andres Muhus rahvatantsu õppimas.

Otse-eetriga harjunud mehel ei ole vahet, kas teha otsesaadet või salvestada linti: "Minu põhimõte on, et isegi salvestades peab tulemus olema ehe – nii, nagu parajasti välja kukkus. Milleks kulutada tund aega, et intervjuu hiljem killukestest kokku lõigata?"

Vahe on ainult selles, et otsesaate apsud jõuavad ka eetrisse. "Lamp võib alla kukkuda või valgus kaduda, heli võib ära kaduda. Kõike on juhtunud."

Usutletavad persoonid pani saatetiim paika läinud neljapäeval. "Terve laupäeva olin ma võtetel Muhumaal, nii et sain end intervjuudeks ette valmistada neljapäeval, reedel ja esmaspäeval," ütleb ta ja möönab: "Selge, et Eve Kivi ja Lenna intervjuuks valmistudes tuli mul rohkem vaeva näha kui mingi poliitilise teema puhul. Ainuüksi veebis on üleval väga palju Eve Kivi intervjuusid, lugesin need kõik läbi."