ENNEKUULMATU! Filmi hiigelplakat New Yorgis Times Square’il pani inimesed õhku ahmima.
Inimesed
18. september 2014, 07:00

Kuidas tuul 60 aastat tagasi Marilyn Monroe kleidisaba lennutas (1)

60 aastat tagasi, 15. septembril 1954 seisis Marilyn Monroe New Yorgis metroo ventilatsioonirestile ja lasi tuulel oma kleidisaba üles lennutada. Kinoajaloo üks tuntumaid ja matkitumaid kaadreid oli sündinud.

"Ah, see väike tobe kleidike!" rehmas moekunstnik William Travilla aastaid hiljem käega, kui tema loodud kõmulisest rõivatükist juttu tehti.

Kuid pole kahtlust, et sügava dekoltee ja plisseeritud seelikuosaga halterneck- ehk kaela tagant seotud kleit, mida Marilyn kandis Billy Wilderi komöödias "Seven Year Itch" ("Kohustuslik abielukriis"), on üks maailma tuntumaid filmikostüüme. Näitlejatar kehastas seksikat piigat, kes abielumehe (Tom Ewell) pea segi ajab, kui selle naine ja poeg on puhkusele sõitnud. Briti leht The Guardian valgustab skandaalse kintsuvälgutuse tagamaid ja järelvõnkeid.

Seksikas stseen aitas abielu lõhkuda

Ehkki kinofännid võtsid Marilyni kelmika stseeni juubeldades vastu, ajas see näitlejanna seadusliku abikaasa Joe DiMaggio raevu. Diivaga vaid üheksa kuud varem abiellunud Joe ei talunud, et teised mehed tema naise jalgu ja püksikuid nägid, ja süüdistas Marilyni liputamises. Fotograaf George S. Zimbel meenutas, et võtteplatsile sigines surmavaikus, kui pesapallituus vihast puhisedes minema marssis. Kahe nädala pärast andis Monroe Californias lahutuse sisse, süüdistades DiMaggiot vaimses julmuses – pärast filmivõtet oli Joe hotellitoas tüli üles võtnud ja rusikad käiku lasknud.

Võtted öösel tuhandete silme all

Tund pärast keskööd võttis diiva koha sisse Lexington Avenue ja 52. tänava nurgal ja lasi enda all mööduval metroorongil kleidisaba kõrgustesse lennutada. Et stseen täppi läheks, kulus 14 võtet ja kolm tundi. Seda jälgis 100 meesfotograafi ning eri andmetel 2000–4000 pealtvaatajat, kes iga kord, kui tuul Marilyni kleiti lennutas, valjult huilgasid.

Lõppversioon vändati ikkagi Californias

14 võttele vaatamata ei saadud stseeni ikkagi purki – süüdi oli fännihordide käratsemine. Hiljem filmiti stseen Californias Foxi stuudio territooriumil uuesti. Reklaamfotodel ja ringvaates kasutati siiski algseid kaadreid.

Marilyn kandis oma siivsuse eest hoolt

Ehkki Marilyn püüdis kleidi enne kinni, kui see üle pea kerkis, kandis ta siiski hoolt, et publik ülemäära palju ei näeks: ta oli jalga tõmmanud kaks paari valgeid aluspükse.

Kleit müüdi 4,6 miljoni dollari eest

Ehkki disainer William Travilla oma kleidist suurt ei pidanud, müüdi see 2011. aastal oksjonil 4,6 miljoni dollari eest. Senine omanik, näitlejanna Debbie Reynolds oli soetanud kleidi 1971. aastal vaid 200 dollari eest. Muuseas, Travilla loodud oli ka Marilyni efektne särtsroosa kleit filmis "Härrasmehed eelistavad blonde". Seda stseeni matkis Madonna "Material Girli" videos.