Foto: Teet Malsroos
Inimesed
18. september 2014, 07:00

"Eesti laulu 2015" viimasesse vooru pääseb kolm finalisti

"Iga saade peab edasi arenema, ka "Eesti laul", mille vorm on siiani töötanud muutumata kujul," põhjendab lauluvõistluse produtsent Heidy Purga, miks seekordne saateperiood on liikunud varasemaks ja võitja kuulutatakse välja juba 21. veebruaril. Peale selle jääb senise kahe superfinalisti asemel esikoha eest viimases voorus võistlema kolm laulu.

Purga sõnul annab uute reeglitega superfinaal publikule suurema valikuvõimaluse hääle andmisel ja tekitab tihedama võistlusmomendi. "Loodetavasti ei jäta see kedagi külmaks, kui lemmiku saatus hakkab sõltuma just superfinaali hääletusest," sõnab ta, et uus lahendus peaks rohkem põnevust pakkuma.

Sama meelt on ka laulja Rolf Roosalu, kelle meelest lööb kolme finalisti vahel valimine üldpildi segasemaks ning see ei pruugi olla halb. Pigem toovad uuendused põnevust juurde. "Kui pead kolme vahel valima, siis pole sul võtta üksnes must või valge, vaid ka vahepealne varjund," arutleb Roosalu.

"Ehk jagunevad ka hääled reaalsemalt, kui finaliste on kolm. Iseasi on sel juhul, kui juhtub nii nagu 2008. aasta eurolaulul, kus oli finaalis küll kolm laulu, aga Kreisiraadio "Leto Svet" oli nii kindel liider, et esimest ja teist kohta lahutas mitukümmend tuhat häält."

Põhjuseks aga, miks seekordne lauluvõistluse saateperiood on liikunud varasemaks, ütleb ETV meelelahutussaadete juht Mart Normet, et märtsis toimunud "Eesti laulu" puhul on korraldusmeeskonnal Eurovisioni lauluvõistlusele mineku ettevalmistustöödega kohutavalt kiireks läinud. "Tahtsime mõned nädalad juurde võita, et jõuaks Eesti numbrit teha rahulikus tempos," ütleb Normet.

Ka Purga sõnul on siiani Eurovisioniks valmistutud jooksu pealt ja liigselt rutates, nüüdne graafik aga annaks inimlikuma tempo ning sellest võidaks peale meeskonna ka artist, kelle elu kiirustamine väga raskeks muudaks.

Heliteoseid saab võistlusele esitada kuni 1. detsembri kella 15. Žürii valib nende hulgast 20 paremat ja avalikustab need hiljemalt 5. detsembril. Esimene poolfinaal on 7. veebruaril, teine 14. veebruaril. Finaal on 21. veebruaril.