NÕUNIKUKOHAL: Luukas Kristjan Ilves ütleb, et euroametniku töö nõuab omapärast suhtumist, aga on üsna põnev. Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
18. september 2014, 07:00

Luukas Kristjan Ilves hakkas euro­ametnikuks: teen nohikutööd! (36)

Pool aastat Euroopa Liidus praktikal olnud Luukas Kristjan Ilvesele hakkas asi meeldima ja ta töötab nüüd Brüsselis Eesti alalise esinduse digitaalküsimuste nõunikuna.

Sarnaselt endise peaministri Andrus Ansipiga puudutab presidendi poja Luukas Kristjan Ilvese uus töö IT-ala. Tegelikult kulub ka sellel tööl põhiline aur seaduseelnõude lugemisele.

"Otse Ansipi jaoks ei tööta, aga minu töö teemad on lähedalt seotud tema portfelliga ja koostöö tema meeskonnaga saab tihe olema," ütleb Ilves Õhtulehele.

Teemapatakas, mis tema ülesandeks jääb, on mahukas: infoühiskonna üldküsimused, infoturvalisus, ühtne digitaalturg, e-valitsus jne.

Eestilt loodetakse palju

"Praegu on nõukogus esimesel lugemisel "NISi direktiiv" – võrguturbe direktiiv –, mis tekitab nõudeid nii riikidele kui ka teatud liiki ettevõtetele," toob Ilves näite.

"Millised, on veel vaidluskoht. Mul on praegu tööarvutil ees ühe olulise peatüki jupp, kus proovin mitme riigi sõnastusettepanekud kokku viia."

See tähendab, et proovitakse jõuda kompromissini, millega kõik rahul oleksid.

Et ühest häälest tihtipeale ei piisa, peab nõunik enda võimendamiseks leidma selliseid punkte, mis teiste riikidega ühtivad – ja nendega ühise positsiooni osas kokku leppima.

Ilvese sõnul on infotehnoloogia selline ala, mida ühe katuse alla viia tegelikult ei saa, sest see põimub sisuliselt kõikide muude valdkondadega. "Samas tervikpilt peab olema," leiab ta.

"Seda eriti Eesti puhul, kellelt eeldatakse mõtetega keskmisest suuremat panustamist ELi digiagendasse. Ka enne, kui Ansipist sai digivolinik."

Ka väike ametnik loeb

"Digivaldkonnas on Eestil visioon sellest, millisena Euroopa toimida võiks. Me pole lihtsalt laua juures, vaid proovime ka tulemust kujundada. Tunnistan, et eks ta veidi selline nohiku töö ole. Istud kell 21 kodus ja kleebid eelnõu juppe kokku," naerab Ilves.

Tema sõnul pole asi üldse lootusetu: ka väike ametnik võib protsessile mõju avaldada. "Eks ma teen pika tööpäeva ikka põhjusega, ja mitte selleks, et protsentidega mängida."

Ilvese töökoht on uus. Eesti alalise esinduse pressiesindaja Marika Posti sõnul lasusid selle ülesanded varem ühel majandusküsimustega tegelnud ametnikul, kuid et kõik on kiiresti arenenud ja digitemaatika on Eestile prioriteet, siis töömaht aina suurenes. Sellest sügisest löödigi ametiülesanded lahku.

Ilvese palk nõunikuna on 1300 eurot.