TAAS RINGREISILE: Metsatöll pühib juba homme jalgadelt Eestimaa tolmu, et alustada reedel kolmandat turneed Põhja-Ameerikas. 28 kontserdist koosnev tuur saab lõppakordi 22. oktoobril New Yorgis. Kodumaal näeb tölle laval esinemas juba novembris, kui bänd tähistab 10 aasta möödumist albumi «Hiiekoda» ilmumisest.Foto: Universal
Inimesed
17. september 2014, 07:00

Töllud: et meid ei unustataks, tuleb igal aastal tuuritada (9)

"Suured mänedžerid on mulle öelnud, et pead end pidevalt pildil hoidma – igal aastal korra käima ja nägu näitama, sest muidu inimesed unustavad su ära," räägib ansambli Metsatöll trummar Marko Atso, miks bänd alustab viimase kolme aasta sees juba kolmandat USA-tuuri.

"Muusikat ja bände on nii palju ja kui pidevalt auru juurde paned, siis kasvatadki oma fännibaasi. Mõni arvab, et bändi jaoks on jube hea teha vahepeal kaheaastane paus, aga mina ei ole sellega kunagi nõus olnud," arutleb Marko Atso.

"Võib juhtuda, et pärast pausi su bänd läheb käima, aga võib ka juhtuda, et ei lähe. Meie seda riski endale ei võta."

Metsatöll on teinud endale südameasjaks muusikaekspordi kasvatamise ning seetõttu põrutavad nad juba homme USAsse, et alustada pisut rohkem kui kuu aega kestvat Põhja-Ameerika tuuri koos Šveitsi ansambliga Eluveitie ning Fääri saartelt pärit Tyriga.

Reedel algav kontserdisari erineb eelmisest selle tõttu, et nüüd on lava ette oodata rohkem rahvast. "Esineme nende linnade suurimates sisekontserdipaikades. Eluveitiel on Ameerikas väga suur fännibaas ja nende kontserdi külastajatele peaks kõigi eelduste kohaselt ka meie muusika peale minema, seega kasvatame oma fännibaasi vähemalt 10 000 inimese võrra," usub Atso.

Järgmise turnee teevad ehk juba üksi

"Sel tuuril on päris palju saale, mis mahutavad 2000–2500 inimest, neist suuruselt järgmised on juba areenid, mille suudab Ameerikas ära täita vaid käputäis heavy metalbände – näiteks Korn ja Slipknot. Meie läheme mööda paiku, kus tuuritavad näiteks Volbeat ja Nightwish," kinnitab Atso, et töllud astuvad üles mainekatel lavadel. "Teisiti on ka see, et kui tavaliselt oleme läinud New Yorgist üles, Kanadasse, siis seekord lähme hoopis alla, Floridasse, seega kohe tuuri alguses on soe," naerab Atso.

Varem on töllud USAs tuuritanud ansamblitega Finn­troll, Blackguard, Moonsorrow ja Korpiklaani. Miks Metsatöll päris enda tuuri pole teinud? "Selleks, et tundmatu bänd tooks võõral maal saalid täis, tulebki teistega koos minna. Tallinnas on käinud väga palju tuntud bände, kes mujal müüvad saalid täis, aga siin tuleb neid kuulama 50 inimest. Nii jääb kogu asjast halb maitse," selgitab Atso.

"Selleks, et teha USAs päris üksi tuuri, tuleb enne ikka teha 3-4 koos teistega.

Tuuri kulutused on väga suured ja jalad tuleb maas hoida. Kui keegi annaks meile 30 000 eurot, võiks vabalt ise tuurile minna, teha uksediili ja mängida igas linnas ainult 50–100 inimesele," räägib Atso.

Uksediil tähendab seda, et kontserdipaik bändile mingit reklaami ei tee – kohale tulevad need, kes tulevad. "Väikesed, 100 inimest mahutavad klubid selle peal elavadki ja neis võiks tuuritada ükskõik milline Eesti bänd," pakub Atso.

Seekord oma tehnikat kaasa ei vea

Vastupidisel juhul müüb aga bänd oma kontserdi promootorile ning viimase ülesanne on teha reklaami ja hoolitseda selle eest, et inimesed ka kohale tuleksid. "Kui keegi kontserdi ostab, siis ta on kindel, et 300–400 inimest tuleb kohale," valgustab Atso.

Jättes lahtiseks võimaluse, et järgmine kord ehk katsetabki Metsatöll turneetada Ameerikas juba päris üksi.

Möödunud aastal saatsid töllud bänditehnika USAsse juba kuu aega enne ringreisi algust. Tookord aga hakkasid sadamatöötajad streikima, laevad suunati ümber ja asjad jäid tolli kinni, nii et jõudsid – tänu kohalike eestlaste tegutsemisele – kontserdipaika sedavõrd napilt enne lavaleminekut, et bänd ei jõudnud heliproovigi teha.

Seekord tehnikat ees ära ei saadetud. "Pigem maksame natuke rohkem ja rendime tehnika sealt. Eelmine kord oli kokkuvõttes korralik jama, kuna asjad tulid sealt tagasi kolm kuud ja selleks, et Eestis oma kontserte teha, pidime siit tuhandete eurode eest tehnikat rentima," meenutab Atso.

"Miinus oli lõpuks nii jõhker, et nutuvõru oli ümber suu."

Bänd sõlmis lepingu Soome agentuuriga

Metsatöll allkirjastas lepingu firmaga King Foo Entertainment. "See on Soome kõige suurem kontsertmänedžmenti ja muusikat eksportiv agentuur, kuhu alla kuulub ka näiteks Nightwish," räägib ansambli Metsatöll trummar Marko Atso.

"Tavaliselt otsivad bändid omale ise agentuure, aga nemad helistasid meile ja pakkusid lepingut. Nad on meid 5-6 aastat jälginud ja saanud aru, et oleme jätkusuutlik bänd, teeme kõvasti tööd ja oleme hingega asja juures."

Leping tähendab seda, et ettevõte ajab bändile välja esinemisi. "Järgmisest aastast läheb meil asi huvitavamaks, eriti osas, mis puudutab suuri festivale Euroopas ja mujal. Festivalid ei võta mängima bände, kes end ise pakuvad, kuna korraldajatel ei ole vaja sellist jama, et kui trummar jääb haigeks või lauljal sureb vanaema ära, siis jääb kontsert ära."