TÄNAVU PIRUKATA: Draamateatri kõige vingem seenesõltlane Viire Valdma ei saanud päev enne teatri hooaja avamist õigel ajal metsast välja ning sellepärast jäi ka pirukas küpsetamata.Foto: Arno Saar
Inimesed
17. september 2014, 07:00

Ülle Kaljuste: "Ausalt öeldes olen ma väga laisk kokk."

"Tänavu on tõesti sedavõrd luksuslik puravikuaasta, et ma raatsisin tulla lausa puravikupirukaga sellise suure rahvahulga ette," naerab Ülle Kaljuste.

Tema on üks Draamateatri näitlejatest, kelle valmistatud kodused road on juba neljandat aastat teatri hooaja avaüritusel kindlalt laual.

"Tänavu olen ma tõepoolest rõhunud rohkem seentele, sest ka salatites on kuuseriisikad ja puravikud," avalikustab Ülle Kaljuste, kes on mitme kolleegi arvates Draamateatri parim kokk.

"No ma ei tea," tõrjub näitlejanna delikaatselt komplimenti.

Et aga kolleegide jutul on tõsi taga, kinnitab justkui tellitult näitleja ja ajakirjaniku jutuajamisse sekkuv teatrihuviline: "Vabandage, tavaline teatrikülastaja tahab öelda, et ma pole elus saanud sedavõrd head seenepirukat. Nii et suur, suur, tänu."

"Ausalt öeldes olen ma väga laisk kokk," püüab Kaljuste taas oma kokakunsti oskusi pisendada.

"Kui ma näen, et mingi minu küpsetis rahvale peale läheb, lasen selle peal liugu järgmiselgi aastal. Selles mõttes on seenepirukad olnud minu firmaroad ka eelmistel aastatel, aga kuna tänavu on seen eriliseks märksõnaks, siis loomulikult tulin ma nüüd välja seeneroogadega. Ma vaatan, et kõige vähem ongi siin järel puravikupirukat.

Lisaks on minult traditsiooniline mõnupirukas, mille täidiseks seekord sinihallitusjuust, rosin ja mooniseemned; lisaks veel seenerosolje ja seenesalat, hapukurgud ja leib."

Sedavõrd uhke ja laia sortimendiga pidulaua valmistamist alustas näitlejanna juba eelmisel päeval ning lisa tuli võtta ka öötundidest. "Seda iga päev ei juhtu, et ma lihtsalt vuhin pirukaid teha, aga pliidi ees veedan ma päris palju aega," tunnistab Kaljuste.

Viire Valdma ja küüslauguvõrsed

Tuntud korilane Eesti Draamateatris on ka Viire Valdma, kes aga kahetsusega hääles pihib, et jäi seekord ajahätta. "Muidu olen ma oma pirukatega platsis igal aastal, aga seekord lihtsalt ei jõudnud," räägib Valdma.

"Sest nagu öeldakse: kui on tuult, mine purjetama ja kui on seeni, mine metsa. Seda viimast õpetust ma ei eile (esmaspäeval – J. K.) järgisingi ning tulin metsast välja tohutu võiseenekuhilaga.

Aga kuna ma tahtsin neid venelaste moodi hapendada – ilma kupatamata –, siis see kõik vajas tegemist: tuli pidevalt vett vahetada, hankida mustasõstralehti ja mida kõike veel. Nii jäidki pirukad seekord minust küpsetamata. Ma rõhusin rohkem suvekõrvitsale, mida olen proovinud nii hapendada kui marineerida. Aga pole viga, tuleb ka jõululaat ja küllap siis tulen ma ka oma seenepirukatega välja."

Valdma lauanurgal troonivad seekord hoopis marineeritud küüslauguvõrsed. "Minu firmamärk," muigab Valdma. Need, nagu ka marineeritud ja hapendatud suvekõrvitsaviilud, on valminud näitlejanna salaretseptide järgi.

Harriet Toompere ja õunakook

Harriet Toompere võtab teatri hooaja avaürituse traditsiooniks saanud küpsetiste pakkumisest osa kolmandat korda.

"Mäletan, et esimesel korral jäi ainsana lauale minu miski kohupiimakook," naerab Harriet.

"Aga polnud viga, inimesed, kes seda maitsesid, kiitsid takka küll. Kuigi see oli vist natuke liiga lihtne teiste väga uhkete hõrgutiste kõrval. Mullu, võtsin ma asja juba tõsisemalt ja tegin juustukoogi lehmakommide ning laimiga. See läks juba väga hästi peale." Tänavu küpsetas Harriet rahvale õunakoogi.

"Laste soovitusel. Ja pealegi on see mu laste peal täna hommikul ära katsetatud. Õunakook kardemoni ja kaneeliga. Tegelikult on see Liina Tennosaare retsept."

Harriet veenab, et seisis sel suvel ahju ees pea igal õhtul: "See on tõesti hull aeg olnud. Aga et etendusi ka polnud, oli aega rohkem küpsetada. Eks siis talvel saab jälle näppu lutsutada."

Uuslavastused Eesti Draamateatri 95. hooajal

• Nina Raine. "Hõimud". Lavastaja Priit Pedajas; esietendus 21. septembril

• Mika Keränen. "Kuldne Lurich". Lavastaja Ingomar Vihmar; esietendus 2. novembril.

• Madis Kõiv. "Keskmängustrateegia". Lavastaja Priit Pedajas; esietendus 7. detsembril.

• Carin Mannheime. "Viimasel minutil". Lavastaja Aleksander Eelmaa (Tallinna linnateater); esietendub jaanuaris.

• Pipsa Lonka. "Laulud halli mere ääres". Lavastaja Ingomar Vihmar; esietendub veebruaris.

• Fjodor Dostojevski. "Vennad Karamazovid". Lavastaja Hendrik Toompere jr; esietendub märtsis.

• A. R. Gurney. "Sylvia". Lavastaja Teet Kask (külalisena); esietendub märtsis.

• Autor ja lavastaja Uku Uusberg. "Valgustaja"; esietendub aprillis.

• Molière. "Tartuffe". Lavastaja Lembit Peterson (Theatrum); esietendub aprillis.