KES TEEB, SEE JÕUAB: Grete Paia tegeleb ingliskeelse majandushariduse omandamise kõrvalt muusikaga samuti edasi – tuleb vaid osata aega planeerida ja õigeid valikuid teha.Foto: LAURA OKS
Inimesed
16. september 2014, 07:00

Grete Paia: vajaksin 48tunnist ööpäeva! (10)

Saaremaalt pärit lauljatar astus ülikooli

"Kuressaare ja Tallinn on väga erinevad. Toimetamist on üpriski palju ning pahatihti oleks vaja 24 tunni asemel hoopis 48tunnist ööpäeva," rääkis Saaremaalt pärit lauljatar Grete Paia, kes on juba kaks nädalat Tallinna tudengielu maitsta saanud. Tõsi küll, vaid loengutes käies – kooli ja laulmise kõrvalt pidutsemiseks aega ei jää.

Lauljatar astus sügisel Estonian Business Schooli (EBS), erialaks ärijuhtimine. "Majandus on praktiliselt kõige alus praeguses materiaalses maailmas, seega usun, et see tuleb igal juhul edaspidi kasuks. Miski ei jookse ju mööda külge alla," selgitas Grete enda valikut.

Tegelikult sai määravaks hoopis spetsialiseerumissuund, nimelt plaanib Grete end siduda turunduse, kommunikatsiooni ja reklaamivaldkonnaga.

"Kaugem tulevikuplaan ja unistus oleks edasi spetsialiseeruda televisiooni peale ning ma arvan, et EBSis pakutav haridus annab väga hea vundamendi, millelt edasi liikuda."

Kui tavaliselt on ülikooli minek noortele suur samm iseseisva elu poole, siis Grete jaoks pole vanematest eemal elamises midagi uut. Eelmisel aastal gümnaasiumi lõpetades elaski ta peamiselt Tallinnas, käies Saaremaal vaid paar korda nädalas. "Teist sellist aastat naljalt ei ihka, sest mis seal salata – üsna keeruline, väsitav ning pingeline oli selline elukorraldus," meenutas ta.

Võrreldes gümnaasiumiga, on Grete elus vaba aega märksa vähemaks jäänud, kuid selleski näeb ta ainult head.

"Keskkoolis on tohutul hulgal mitmesuguseid õppeaineid, mis võtavad pildi päris kirjuks. Ülikoolis aga valid sa ühe suunitluse ja liigud mööda seda, nii et tekib terviklik ülevaade erialast," lisas ta ülikoolielu kohta.

Elu parim otsus

Pealinnas elamisega on Grete samuti jõudnud juba ära harjuda. Kõige suurem muutus senise elukorraldusega võrreldes ongi see, et nüüd saab lauljatar paiksemalt ühes linnas elada.

"Selge on muidugi, et Kuressaare ja Tallinn on väga erinevad: kodulinnas aeg lihtsalt kulgeb ja sa jõuad praktiliselt kõigi oma tegemiste-toimetamistega ühele poole, ent pealinnaeluga on tõesti veidi teine teema. Toimetamist on üpriski palju ning pahatihti oleks vaja 24 tunni asemel hoopis 48tunnist ööpäeva," rääkis Grete.

Tallinnas meeldib talle väga, tegevust ja meelelahutusvõimalusi on pealinnas hulga rohkem.

"Kuid ühest mõnusast lõõgastavast nädalavahetusest Saaremaal ei ütleks kunagi vast ära," lisas ta siiski.

Esimesed ülikoolinädalad on Gretel möödunud innukusega.

"Esimese nädala olin ikka totaalses eufoorias!" rääkis Grete, lisades, et nii õppejõud kui ka kursusekaaslased on entusiastlikud ja lõbusad. Siiani on neiu oma valikuga rahul ning kiidab EBSis õppimist.

"Julgen väita, et tegu on ühe parema otsusega, mille eales olen teinud," ütles ta.

Siiani on kõige suuremaks väljakutseks olnud inglise keeles õppimisega harjumine. Peale selle suheldakse ka omavahel võõrkeeles, kuna suur osa kursusekaaslastest pole Eestist pärit.

"Väga kõva keelepraktika saab igal juhul ja kes teeb, see jõuab. Miski pole võimatu, lihtsalt aega tuleb planeerida, oma valikud teha ning prioriteedid paika panna," ütles Grete.

Muusikat pole jätnud

Grete ei arva, et lauljakarjäär oleks põhjus erikohtlemiseks ning leiab, et ta on ikka seesama Grete, kes ennegi. Lisaks on tema kursusel niivõrd rahvusvaheline seltskond, et paljud lihtsalt polegi tema tegemistega kursis.

"Ajan lihtsalt oma asja, nagu seda teevad ka paljud teised."

Majandushariduse omandamine Grete elust muusikat välja ei tõrju. Ta ei välista ka võimalust, et lähebki kunagi tulevikus hoopis muusikat õppima.

"Praegu eelistan muusikat kirjutada pigem sisetunde ning katse-eksituse meetodi põhjal. Vastasel juhul võib juhtuda, et jään õpitud teooriasse liialt kinni ega oska enam kastist välja mõelda," rääkis ta.

"Kui tahan muusikuna tegutseda, siis pean kahtlemata ka seda "suppi" soojas hoidma."