LÕPUKS KA EESTIS: Ehkki aastaid mängiti Elton Johni ja Lee Halli muusikali «Billy Elliot» üksnes West Endis ja Broadwayl ning mujale lavastusluba ei antud, siis nüüdseks on õnnestunud Eestil olla üks nende seast, kellel on lubatud see muusikal lavale tuua. Foto: Alamy/AOP
Inimesed
15. september 2014, 07:00

Meelis Pai sai õigused tuua lavale muusikali "Billy Elliot" (11)

"New Yorgi agentuur MTI – Music Theatre International – andis mulle võimaluse see muusikal Eestis välja tuua, mina ütlesin neile, et kui me ei leia poissi, kes pearolli mängiks, siis ei saa me "Billy Ellioti" teha," kõneleb Meelis Pai, kes on siiani produtsendina lavale toonud seitse muusikali. "Hakkasime kohe Billyt otsima, see protsess võttis aega mitu kuud ja tänaseks on osatäitja leitud."

Ehkki aastaid mängiti Elton Johni ja Lee Halli muusikali "Billy Elliot" üksnes West Endis ja Broadwayl, kuid Mandri-Euroopas lavastusluba ei antud, siis nüüd on õnestunud Eestil olla üks nende seast, kellel on lubatud see muusikal lavale tuua – Pail on lavastusluba käes.

"See protsess algas tänavu veebruaris, nüüdseks on litsents mul ametlikult käes," kinnitab Meelis Pai , et 2005. aastal Londonis West Endis esietendunud lugu jõuab Tallinnas Nordea kontserdimaja lavale 2015. aastal.

Kes on tänaseks välja valitud nooruk, kel tuleb kanda muusikali pearolli, jätab produtsent praegu avaldamata. Poetab vaid, et tegelikult on Billy osatäitjaid lausa kolm.

Elton Johni ja Lee Halli muusikal "Billy Elliot" põhineb samanimelisel filmil, mis esilinastus 2000. aastal.

"Billy Elliot" on südamlik lugu teismelisest Billyst, kes satub poksitrenni minnes nägema balletitundi ja saab kui puuga pähe. Tantsust saab Põhja-Inglismaa kaevanduslinnas kasvanud Billy elu, kirg ja siht. Pärast siseheitlusi ja eneseületusi saab Billy unistus tõeks – tantsukirg muudab tema elu.

Pai kõneleb, et tõsielul põhinev Billy Ellioti lugu on ehe näide, kuidas iga laps võib jõuda oma salajaste unistuste täitumiseni. Tuleb vaid olla sihikindel ja mitte lasta end heidutada täiskasvanutemaailma reeglitest.

"Muusikali "Billy Elliot" lavastusega tahaksime suunata lapsevanemaid märkama oma laste andeid ning julgustada lapsi ja noori oma unistuste ja huvide eest seisma," sõnab ta.

"Et lapsevanemad ei elaks omi täitumata jäänud unistusi välja lapses, vaid et nad lubaksid lapsel tema oma unistust elada. Ning et nad omi lapsi nende unistuste teel toetaksid ja julgustaksid nii, et pereliikmete vahel tekiks omamoodi sünergia."

"Billy Elliot" sünnib Eesti-Norra koostöös

"Billy Ellioti" Eesti lavastus tuleb lavale mõistagi eestikeelsena ja Eesti näitlejatega. "Minule on väga oluline, et maailmamuusikalides mängiksid Eesti näitlejad, kes on andekad ja võimekad," räägib Pai.

"Kui peaosaline sai leitud, hakkas tasapisi välja kooruma ka ülejäänud trupp – meie jaoks oli mõttekas leida sobiva tüpaažiga näitlejaid."

Enamik truppi on leitud, aga neidki nimesid ei soostu produtsent Pai praegu ütlema.

Eestis lavastab muusikali "Billy Elliot" Teet Kask, muusikajuht on Kaire Vilgats, kunstnik Maria Ducasse (Norra). Projekt sünnib NoorTeater MTÜ ja Oslo teatri Scenekvelder (Norra) koostööna. Muusikali "Billy Elliot" esietendus on 28. märtsil 2015 Nordea kontserdimajas, etendust mängitakse märtsis, aprillis ja mais.

Seitse muusikali tehtud, kaheksas tulemas

Kolmteist aastat NUKU teatri juhina töötanud Meelis Pai on siiani lavale toonud seitse muusikali: "Helisev muusika" (2003), "Grease" (2004), "Romeo&Julia" (2006), "High

School Musical" (2010), "Libahunt" (2011), "Kevadine ärkamine" (2012) ja "Shrek" (2013).

"Billy Ellioti" nimetab Pai üheks enam auhindu kogunud muusikaliks maailmas: "Billy Elliot" on võitnud New Yorgis 10 Tony auhinda (sealhulgas parima muusikali auhinna) ja 10 Drama Deski auhinda (sealhulgas parima muusikali auhinna), olnud Londonis 9 Laurence Olivier’ auhinna nominent ja võitnud 4 Laurence Olivier’ auhinda (sealhulgas parima muusikali auhinna) ning olnud Austraalias 7 Helpmanni auhinna võitja.

Film oli 3 Oscari ja 13 BAFTA auhinna nominent ja võitis 3 BAFTA auhinda (sealhulgas parima filmi tiitli).

Muusikali "Billy Elliot" on mängitud Sydneys (2007), Broadwayl New Yorgis (2008), Melbourne’is (2008) ja Soulis (2010). Muusikal tuuritas 2010. aastal Ameerika Ühendriikides.

Tänavu sügisel esietendub "Billy Elliot" Oslos, tuleva aasta kevadel aga Tallinnas.