Toomas-Hendrik ja Evelin Ilves.Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Inimesed
13. september 2014, 11:00

Kolm nädalat suudlusskandaalist: mis toimub presidendi perekonnas? (221)

Reedel sai kolm nädalat Kroonika kõmulisest artiklist, mis paljastas 22. augustil meie esileedi Evelin Ilvese kuumad suudlused noore mehega kohviku Komeet terrassil. Selle aja sisse on mahtunud kümneid artikleid meedias ja tuhandeid netikommentaare, spekuleeritakse kättemaksust kuni kurja naabri manipulatsioonini. Ainuke, kes vaikib, on presidendiproua. Miks? Ja kas nii ongi õige?

Pärast seda, kui Evelini öise kohvikuskäigu üksikasjad ilmsiks tulid, teatas peaministri büroo juhataja Liina Kersna, et skandaali sattunud presidendiproua näitas selle teoga ükskõikset suhtumist oma riiki.

Evelin, kes kasutab endiselt presidendiprouale ette nähtud hüvesid, nagu ametiautot, turvateenistust ja esinduskulusid, on teinud üldsusele vaid ühe avalduse Facebookis: "Mul on praegu kanda üks raskemaid aegu. Palun andestage, kellele olen haiget teinud!"

Sisuliselt ta midagi selgitanud pole ja kuidas ta asja tegelikult suhtub, sellele ei leia selgitust ka tema käitumisest viimaste nädalate jooksul.

Presidendiproua põgenes skandaali haripunktis 23. augustil Saksamaa kaudu New Yorki, oma raha eest puhkama.

Tema naasmine kodumaale käis sama vaikselt kui äralend. 1. septembril nähti teda sõbrannaga Mahemarketi kohvikus kohvi joomas, ehkki värskes intervjuus ajakirjale Pere ja Kodu väitis Evelin, et loobus kohvist lõplikult aasta alguses.

Eriskummaline oli ka esileedi jalutuskäik Tallinna kesklinnas 3. septembril, kui president võõrustas USA riigipead Barack Obamat: Narva maanteel R-kioskist väljunud lõhkistes teksades naist on harjutud seni nägema viisakates kostüümides.

Samal ajal kui Evelin reisis, kohvitas ja jalutas, tegi president nägu, et midagi pole juhtunud ja täitis oma tavapäraseid ametikohustusi. Ka tema suust ei tulnud asja kohta ühtegi sõna.

Oletusi pole vaja

Kogenud suhtekorraldaja Aune Pasti ja perepsühholoogi Helle Niidu arvates on esipaari käitumine puhtinimlikust seisukohast õige, kui aga vaadata Ilveseid kui riigisümboleid, siis on rahval õigus küsimustele vastuseid saada.

"Eesti on parlamentaarne riik ja presidendi institutsioonil on ennekõike esindusroll. Meile meeldib, et meil on president, sellega korvaksime nagu natuke oma igatsust kuninga ja õukonna järele," pole tema arvates samas selles midagi halba, et presidendi abikaasat koheldakse teistmoodi.

"Meie maksumaksja maksab tema abikaasaks olemise kinni, seegi on erikohtlemine. Rahval on õigus teada, mis ja miks juhtus riigi sümbolitega, nagu Inga Raitar presidendipaari tabavalt nimetab. Kui aga president ega esileedi pole siiani juhtunut avalikult kommenteerinud, tähendab see, et nad ei tea isegi, mis ja miks juhtus," arvab Past.

"Selles mõttes ongi õige, et nad ei kommenteeri: rahvas ei taha oletusi ega spekulatsioone. See kõik, mille Kroonika Evelin Ilvese kohta avaldas... Tundub olema lausa võimatu, et see juhtus tegelikkuses. Kahtlen, kas praegu ongi kedagi, kes oskaks kindlalt väita, miks see juhtus," ei välista Past, et ka asjaosalistel endil ei ole veel pilt selge.

"Presidendi kantselei ei tea asjast ilmselt midagi rohkemat kui tavainimene. Seepärast käitub ka kantselei professionaalselt ega levita oletusi või infot, mis ei kuulu presidendi institutsiooni ametliku info alla," leiab ta, et presidendi kantselei ametnikud teevad õigesti, et ei sekku Ilveste pereasjadesse.

Obama jättis esileedi külmaks?

Kas presidendiproual oli sobilik USA presidendi Barack Obama visiidi ajal Tallinna kesklinnas lõhkiste teksastega ringi jalutada?

"Ilmselt avalikkusele meeldib, et meie esileedi pole mingi vanamutt, vaid pop ja noortepärane. Aga maailma mõjukaima riigijuhi külaskäigu ajal linna peal tšillimine näitab, et külaline polegi tähelepanu väärt," leiab Past, kuid lisab, et samas ei tohiks unustada, et ka Evelin Ilvesel on õigus tunda end lihtsa inimesena.

"Teisalt jälle – kui teie abikaasal on töö juures pidu, kuhu oma naised pole kutsutud, kas te istuksite siis kodus või paneksite linna peale minnes piduriided selga?" toob Past paralleele.

Helle Meri ja Ingrid Rüütliga Pasti sõnul Evelin Ilvest võrrelda ei tasu.

"Iga paar on olnud iseenda moodi, ent igaüks neist on otsinud sisu, millega seda rolli täita. Eriti, millega täita presidendi abikaasa rolli. Pole ju kirjas, kas maksame presidendi abikaasa kinni ainult presidendi töövõimelisena hoidmiseks või selleks, et ta hoiaks kogu Eesti naiste au kõrgel. Kõik kolm taasvabanenud Eesti presidendi abikaasat on olnud iseenda moodi," arvab Past, et igaüks neist on täitnud seda osa parimal võimalikul viisil.

"Evelin Ilves on vast kõige rohkem otsinud tegevust, mis võiks olla ühiskonnale oluline ja mida kuningriikides teevadki kroonitud pead," leiab Past ja lisab, et presidendiprouat võiksid ka väljaspool esindusüritusi aidata oma ala spetsialistid.

Kuidas on skandaal mõjutanud presidendpaari imagot?

"Jututeemana on juhtunu kaua aktuaalsena püsinud, kuid sügavat mõju see presidendi imagole ei avalda," usub Past, et kui presidendipaar peaks leppima, läheb nende elu samamoodi edasi.

"Minu jaoks on siiski toimunud väike imago nihe ja seda kahjuks negatiivsema kuvandi poole."

Perepsühholoog: presidendipaaril on mõistlik suhteklaarimistaktika

"See, et presidendipaar pole juhtunut kommenteerinud, on täiseti asjakohane samm. Näib, et nad on võtnud aja maha, et oma tunnetes selgusele jõuda ja oma suhet hinnata," leiab kogenud perepsühholoog Helle Niit, et president Toomas Hendrik Ilves ja tema abikaasa Evelin on käitunud õigesti.

"Kummalgi osapoolel peaks olema võimalus omaette olla ja hinnata oma suhet: kui oluline see on, kas ma vajan seda, kas ma tahan seda päästa? Petmiste puhul kannatab kõige rohkem usaldus ja selleks, et see tagasi võita, on vaja aega. Distantseerumine teineteisest on täiesti arukas tegu," teab Niit.

"Ja see, et presidendipaar pole avalikkuse ees juhtunut kommenteerinud, on samuti täiesti asjakohane samm. Ka avalike suhete eksperdid jagavad sama seisukohta," lisab psühholoog.

Samas leiab ta, et sellistesse raskustesse sattunud paaridel on siiski mõistlik öelda näiteks oma sõpruskonnale, et meil asjad on sassis ja me katsume neid korda saada. "Näiteks, kui tülli läinud paari kutsutakse külla, siis oleks viisakas sellel paaril endal öelda, miks üks neist täna ei tule. See on parem, kui teha nägu, et midagi pole juhtunud. Parem on selliseid asju mitte eitada," ei ole Niidu arvates siiski ilus juhtunut külmalt ignoreerida.

"Kui sõpruskonna ühel paaril tekib kriis, siis tavaliselt reageerivad sõbrad sellele kahte moodi. On neid, kes muutuvad murelikuks ning hakkavad ka enda suhet hindama ja analüüsima. Teise võimalusena ei oska mõned sõbrad võtta seisukohta, kuidas nemad peaksid sellisele uudisele reageerima – kas nad peaksid tegema näo, et midagi pole juhtunud või kuidas üldse käituda? Sõbrad tunnevad tihti ennast sellistes olukordades viienda rattana.

Mõistlik oleks, et nad ei hakkaks olukorda hindama oma emotsioonide pinnalt, sest nii võib tekkida liiga palju etteheiteid, nad võivad olla liigsete emotsioonide kastmes liiga subjektiivsed ja hiljem seda kahetseda," ei soovita perepsühholoog paari suhetesse sekkuma ja pooli valima hakata.

Samal ajal kui esileedi abikaasa võttis vastu USA presidenti Barack Obamat, käis Evelin Tallinna kesklinnas R-kioskis lõhkiste teksastega. Mida sellest välja lugeda? "Ilmselt oli kõrgetele külalistele mingi viisakas selgitus olemas. Aga kui ma vaatan Evelini kui lihtsalt suhtepuntras olevat naist, siis tema käitumises ei olnud midagi halba. See ongi see time out ehk aeg maha, mis tähendab, et kumbki osapool tegeleb oma igapäevaasjade ja toimetustega ning annab teisele osapoolele hingamisruumi," usub Niit.

Presidendipaar käis koos restoranis

Presidendiprouat Evelin Ilvest, kelle kuumad suudlused noore mehega avalikustati Kroonikas 22. augustil, nähti teisipäeval üle pika aja koos abikaasa Toomas Hendrik Ilvesega vanalinna restoranis Manna La Roosa. Kas presidendipaar on ära leppinud või käisid nad seal oma suhteid klaarimas, pole teada.

Evelin on ka varem samas kohas söömas käinud. Restoranis ripub isegi temast maalitud pilt ning kui Evelin järgmisel päeval pärast saatuslikku pidutsemist Komeedi terrassil Pärnusse sõitis, poseeris ta seal Manna La Roosa töökollektiiviga rannas ja postitas pildi oma Facebooki koduleheküljele.

Muide, ka restorani kunagist kokka, kreeklast Nikolaos Stavrakakist peeti vahepeal selleks noormeheks, kelle embusse esileedi end saatuslikul ööl unustas.

Väidetavalt oli presidendiprouaga suudelnud siiski IT-firmas Adcash töötav prantslane Vincent Aranega.

Presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert kinnitas, et riigipea käis koos abikaasaga teisipäeval tuntud restoranis. Küsimusele, kas Ilvesed kavatsevad lähiajal teha augustis juhtunu kohta ka mingi avalduse, vastas Pert, et temani ei ole sellist informatsiooni jõudnud.

"Midagi ei ole muutunud, ta on endiselt presidendi abikaasa," tõmbas presidendi esindaja asjale joone alla.

Evelini kummaline käitumine võib tuleneda toitumishäiretest?

Enne, kui tulid ilmsiks Evelin Ilvese armuseiklused Tallinna kesklinna kohvikus, andis ta pika intervjuu ajakirjale Pere ja Kodu, kus rääkis põhjalikult oma toitumisharjumustest.

Presidendiproua ütles muu hulgas, et on aasta algusest alates loobunud täielikult kohvi joomisest, ei söö liha, valgest jahust valmistatud tooteid ja suhkrut.

"Näiteks ei söö ma maitsestatud poejogurteid, sest keel hakkab kipitama – need on nii magusad," kinnitas presidendiproua.

Ta ei teinud ka saladust, et tema organism ei suuda liha seedida: "Mul on pärast kolm päeva raske olla, kui olen liha söönud," tunnistas Evelin.

Ka kohviga on tal omad sotid.

"Olen kohvist loobunud mitu korda elus, kuid praegune kohvivaba periood on kestnud kõige kauem. Ja kogu aeg läheb enesetunne paremaks," oli Evelin ülirahul. Septembri algul nähti teda aga Mahemarketis, kus ta sõbrannaga kohvi ja kooki tellis. Evelin kiitis kohta ja ütles, et tuleb kindlasti tagasi, sest see on ainuke kohvik, kus saab kookospiimaga kohvi.

Hiljem tellis ta kaks kohvi veel, sest nii hea oli.

Perele ja Kodule antud intervjuus tunnistas ta sedagi, et elab pingelises maailmas ja pingutab tohutult, et järgida tervislikku eluviisi, kuigi aeg-ajalt läheb asi käest. "Käisin hiljuti ajurvedakliinikus ja kuulsin juba tuntud tõdesid, aga seal öeldi neid nii ilusti! Hakkasin jälle oma elustiili hoolikamalt jälgima," sõnas Evelin.

Portaal Publik.ee pööras pärast Evelini öiste seikluste avalikustamist tähelepanu ka sellele, et ta oli 6. augustil, kui olid rekordiliselt palavad ilmad, kahtlustäratavalt soojalt riides.

Väidetavalt oli presidendiproua hiljuti paastunud ning see võis omakorda tema kehatemperatuuri langetada – just seetõttu võisidki tal kuumal suveööl pikad püksid jalas ja tagi seljas olla.