TEINE ISESEISVUSVÕITLUS: “Kui ma Katalooniasse tulin, nägin ma, kui kirglikult inimesed siin iseseisvumisprotsessi võtavad. See meenutas mulle seda, mida eestlased 1990ndate alguses tundsid,” ütles aasta aega Barcelonas elanud Merili Varik sealsele ajakirjandusele. Foto: Erakogu
Saund
11. september 2014, 07:00

Barcelonasse kolinud Merili: “Hingelt olen ma eestlane, kuid mu süda kuulub Katalooniale.”

Sõpruse Puiestee laulja Merili Varik toetab muusikavideoga Kataloonia iseseisvust (15)

"Minu armastus Kataloonia vastu sai alguse, kui olin üheksane. Oli aasta 1992 ja vaatasin oma mustvalgest telerist Barcelona olümpiamänge. Tänu sellele sain Barcelona kohta palju teada ja mingil põhjusel tundsin ma selle paigaga kohe sidet," meenutab Kataloonia pealinnas Barcelonas elav Sõpruse Puiestee laulja Merili Varik sealsele uudisteportaalile Vilaweb antud intervjuus.

Läinud nädalal avaldas Merili Varik (31) muusikavideo laulule “It’s Time” (“On aeg”), et tõmmata tähelepanu Hispaania autonoomse piirkonna Kataloonia iseseisvuspüüdlustele. Kitarrist Mait Vaigu kirjutatud lugu, mis oli algselt eestikeelne, on ilmunud nii Sõpruste Puiestee viimasel albumil kui ka Merili sooloplaadil “Kas tõesti”.

Nüüd tõlkis lauljanna sõnad inglise keelde ja lisas tekstile kaks katalaanikeelset lauset, mis tähendavad: “On aeg rääkida tõtt, on aeg minna. On aeg rääkida tõtt, on aeg muuta.” Videos on tema peopesale joonistatud katalaani separatistide lipp estelada.

“Kui video avaldasin, siis salamisi lootsin, et äkki keegi märkab, aga see, mis edasi juhtus, pani ikka pea ringi käima. Kohe pärast seda, kui ma video Facebookis avaldasin, hakkas see elama oma elu ja väga kiirelt levima,” räägib Merili Õhtulehele.

“Järgmiseks päevaks oli video jõudnud juba paljudesse Kataloonia suurematesse uudisteportaalidesse, nagu Vilaweb ja Singular Digital ning suurimasse muusikaajakirja Enderrock. Samuti tekitas see väikese tormi Twitteris. Olen saanud ülimalt positiivset vastukaja – väga palju toetust ja häid sõnu! Esimestel päevadel tuli enam-vähem üks sõnum minutis,” rõõmustab laulja.

Muuvi on filmitud augusti alguses Barcelona fotostuudios Fotoespai – Escola de Fotografía, režissöör on Ricard Tejada. Kaasa teevad kitarrist David Sanchez Sanz, basskitarrist David Montoro ja trummar Carles Domingo Triquell. “Samade muusikutega salvestan ka oma teise albumi, mis peaks valmima 2015. aasta sügiseks,” avaldab Merili.

Teeb kahes riigis bändi

Oma nüüdsest kodulinnast Barcelonast sattus Merili Varik vaimustusse juba lapsepõlves televiisori taga. “Siis leidsin mõned raamatud, kus oli Barcelonast pilte, ja see paistis mulle muinasjutuliku linnana. Montserrat Caballé ja Freddy Mercury lauldud “Barcelona” sai mu lemmiklauluks. Ütlesin emale: “Kui ma suureks kasvan, saab minust laulja ja ma kolin Barcelonasse,” jutustas Merili hiljuti Kataloonia loetuimale digilehele Vilaweb.

“Ma tunnen, et hingelt olen ma eestlane, kuid mu süda kuulub Katalooniale,” lausus ta samas intervjuus. “Palju aastaid olen pannud oma hinge lauludesse, et laulda Eestile – maale, mis on mulle nii palju andnud. Nüüd tunnen, et on aeg laulda oma südamepõhjast Katalooniale, mu teisele kodule ja maale, mis on mulle samuti palju andnud. Muusika on minu viis tänu avaldada.”

Esimest korda käis ta oma unelmatelinnas 22aastaselt, kuid aastaid hiljem leidis ta seal inspiratsiooni ja armastuse. “2010. aastast olen käinud Kataloonias regulaarselt paar–kolm korda aastas ning 2013. aasta septembrist elan Barcelonas püsivalt,” sõnab Merili, kes räägib Õhtulehele, et tegutseb seal paralleelselt soololauljana ja teeb Blondie tribuutbändi nimega Atomic.

“Käin siit regulaarselt Eestis, tavaliselt seoses muusikaga. Olen endiselt tegev bändis Sõpruse Puiestee. Sõitmine kahe riigi vahel on tehtud väga mugavaks. Jõuan Barcelonast Tallinna kiiremini kui Tallinnast Kuressaarde, kus on minu kodu!” imestab ta.

Ühtlasi õpib ta oktoobrist katalaani keelt. “Praeguseks hetkeks olen võimeline suhtlema igapäevases keeles ja osalema lihtsamates vestlustes, aga mul on veel väga palju õppida,” tunnistab Merili, kuid kinnitab: "Kohalikud on väga üllatunud ja rõõmsad, kui pöördun nende poole katalaani keeles, kuna tavaliselt õpib ja räägib enamik välismaalasi hispaania keelt."

Täna osaleb ta Kataloonia rahvuspäeva demonstratsioonil, kus sajad tuhanded katalaanid kogunevad Barcelona suurimatele avenüüdele Diagonalile ja Gran Viale, mida ühendab Kataloonia väljak. Nii joonistab rahvamass 11 kilomeetri pikkuse v-tähe, mis tähistab sõnu votar (hääletus), via (tee), voluntat (tahe) ja victòria (võit).

“Oodata on ligi kaht miljonit inimest, sealhulgas inimesed, kes moodustavad v-tähe, ja pealtvaatajad,” teab Merili, kes osales rahvuspäeva tähistamisel ka üle-eelmisel aastal, kui Barcelona tänavaile kogunes 1,5 miljonit inimest. “See oli tõeliselt võimas ja emotsionaalne hetk,” meenutab ta.

9. novembriks on plaanitud iseseisvusreferendum, kus katalaanid saavad anda hääle Hispaaniast lahku löömise poolt või vastu.