LAIP TOIMETUSES: Õnneks oli küll tegu näitlejaga, kes pärast omal jalal minema kõndis. Foto: LAURA OKS
Inimesed
10. september 2014, 07:00

"Appi, toimetuses on laip!" (3)

"Otsi endale mugavam asend," öeldakse heledapäisele laibale, kes keset Õhtulehe toimetuse tööruumi vedeleb. "Nii, kas me oleme valmis? Palun vaikust! Kaamera käib!"

Õhtulehe ruumides vändati telesarja "Viimane võmm"

Muidugi pole tegu pärislaibaga, keda niisama kaamerapildile püütakse, vaid hoopis kodumaise krimisarja "Viimane võmm" võttega. Laupäeva õhtul kogunesid sarja näitlejad ja meeskond kesklinnas Õhtulehe toimetusse, et linti võtta stseenid, mis leiavad aset ajalehetoimetuses.

"Kas laip räägib ka midagi?" küsib keegi. "Jah, tal on pikem monoloog," vastatakse irooniliselt. Toimetuse tööruumides on tuled kustutatud ja kui kaamera käima pannakse, valitseb haudvaikus. Kuulda on vaid printeri undamist ja fotoaparaadi klõpse, kui keegi laipa pildistab.

Indrek Ojarile, kes filmitavas osas ajalehe peatoimetajat kehastab, antakse juhiseid: "Sa tuled sealt sügavusest, siis teed paar välku, tsõkk-tsõkk." Õhtulehe fotograaf annab kõrvalt natuke juhiseid, kuidas pildistamine tunduks nagu päris. "Nüüd on see koht, kus sa pead suutma silmi lahti ja hinge kinni hoida," öeldakse laiba osa täitvale näitsikule. Pärast paari stseeniproovi palutakse võtteplatsil vaikust ning võetakse sarjajupike ka linti.

Kui laibaleidmise osa purgis, liigub kogu seltskond peatoimetaja kabineti poole, et seal järgmist stseeni filmida. Ühte väiksesse ruumi on aga üsna raske mahutada nii kolm näitlejat kui ka kaadritagused jõud. Õnneks on lükanduste kaudu ühendatav ka kõrvalolev väike koosolekuruum, kuhu pannakse püsti üks kaamera. "Kas ma jään oma tagumikuga siin ette?" küsib näitlejate kohale pika varre otsa sätitud mikrofoni hoidev helimees. "Kas sa teiselt poolt saad minna?" pakutakse natuke paremat varianti. "Saan küll, aga mugavus..." seletab helimees.

"Kelle telefon heliseb?"

Peatoimetaja kabinetis võetakse üles stseen, kus Üllar Saaremäe kehastatav võmm Mikk Kotkas ja tema partner Anders Prikk pinnivad ajalehe peatoimetajalt infot välja ning uurija Kotkas peab laualt jalaga arvutimonitori maha lööma. Esiti tehakse see kõik läbi muidugi kuivalt, ilma monitorita, kuid lõpuks, filmides, tuleb ka päris kuvar kasutusele võtta.

Saaremäe vehib jalaga ja käib korralik kolin. "Kuidas see nüüd lendas?" uurib ta. "Hästi lendas!" vastatakse talle. Vahepeal tuuakse meeskonnale kohvi, võileibu ja puuvilju, et pika võttepäeva ajal ka keha saaks kinnitada.

Kuigi mitu korda on rõhutatud, et kõik, kes võtteplatsil viibivad, peaksid oma telefoni kas välja lülitama või hääletuks panema, on kellelgi see siiski tegemata jäänud. "Kelle telefon heliseb?" uurib keegi võttemeeskonnast kurjalt. "Palun kõigil telefonid hääletuks panna! Meil on selline reegel, et see, kelle telefon heliseb, toob meile kasti õlut!" Kõrvaltvaatajana on üsna raske aru saada, kas tegu oli väikse naljaga või on võtteplatsil tõesti selline kord.

Veerand tunniga võtteplats puhtaks

Väikese puhkepausi ajal ajavad näitlejad niisama omavahel juttu ja kui Üllar Saaremäe märkab vaikselt oma laua taga istuvat Õhtulehe reporterit, küsib ta: "Kas homme on kõik ropud naljad kirjas, mis me siin räägime?" Noogutan muiates, seejärel saabub näitlejate sekka vaikus. Paar hetke hiljem nad siiski koguvad end ja hakkavad kiitma, et küll see Õhtuleht on ikka üks tore ajaleht.

"Kõik!" hüütakse, kui võte Õhtulehe ruumides on kestnud umbes kolme tunni jagu. Näitlejad ja kaadritagune tiim plaksutavad, käbedalt hakatakse asju kokku pakkima ning umbes veerand tunni pärast on toimetusest kadunud kõik näitlejad, kaamerad ja ka kööginurka püsti pandud kostüümiladu.

Indrek Ojari Õhtulehe peatoimetaja rollist: tundsin sellel tööl näitlejaametiga mingit kummalist sarnasust

"Kui mulle satub näiteks kätte ajakiri Kroonika, siis ma loomulikult sirvin seda ning mis seal salata, loen ka artikleid inimestest, kes mulle huvi pakuvad," tunnistab Linnateatri näitleja Indrek Ojari .

Kodumaise teleseriaali "Viimane võmm" ühes sel sügisel ekraanile jõudvas osas, milles üks Õhtulehe reportereid on jõhkralt tapetud, kehastab ta lehe peatoimetajat Hardi Kruusi .

Kollase meedia teemadel jätkates ütleb Indrek, et temas ei tekita ebatervet vastikustunnet ka klantsajakirjades tihti avaldatavad seltskonnakroonikafotod. "Kui kuskil on toimunud mingi üritus ning sellest sündmusest on fotod, millel on allkirjad, kes kellega fotole on jäänud või mis on kellelgi seljas, siis minus ei tekita selline informatsioon ebatervet tunnet, et miks selliseid fotosid ajakirja topitakse," lausub mängupeatoimetaja. "Vastupidi, väga tore – ma saan piiluda sellesse maailma, et mis seal toimus. Mis selles siis halba on? Aga loomulikult on olemas teatud eetiline piir," on näitlejal meedia osas kindel seisukoht.

Indrek ütleb, et tal pole näitlejakarjääri jooksul tulnud varem ühtegi peatoimetajat tal mängida. Ei teatris ega ka mõnes seriaalis. "Ei, seda au pole mul varem olnud! Samas tajusin, kui suur roll ühiskonna ees on tegelikult ühel peatoimetajal. Tajusin selle ameti vastutusala või mahtu, mis kaasneb selle tööga. See oli selline huvitav tunne. Pead olema justkui kõigega kursis," meenutab Indrek.

"Lisaks tajusin ma veel selle elukutsega kaasnevat heas mõttes närvilisust. Sest nii nagu igal õhtul peab algama etendus, peab ilmuma järgmisel hommikul ka leht. Seal pole valikut. Kuigi on ju selge, et ma ei tunne peatoimetaja tööülesandeid, ent vastutuse koha pealt võrreldes näitlejatööga ma siin mingit kummalist sarnasust tundsin."

Teatrikooli haridusega Ojari ütleb, et Tartu ajakirjanduskateedri peale ei mõelnud ta enne kõrgkooli astumist kordagi. "Kuigi ma tean, et minu ajal oli see eriala väga populaarne ja sama populaarne on ta ka tänasel päeval." Ojari on kindel, et ajakirjandus on palju teadmisi nõudev eriala, mis tähendab päevast päeva enese harimist. "Sest pole võimalik, et ajakirjanik pole kursis maailmas toimuvaga."

Näitleja sõnul on tema isiklikud suhted ajakirjandusega ja ajakirjanikega olnud pigem positiivsed. "Kui ma näen, et ajakirjanikku huvitab minu isiksus või minu töö, siis sellise ajakirjanikuga on väga hea suhelda. Aga on ka vastupidiseid näiteid. Ka minu enda elust ja tööst."

Uuel hooajal segavad juurdlusi naised ja eraelu

Alates 16. septembrist lahendavad "Viimases võmmis" Mikk Kotkas (Üllar Saaremäe) ja tema partner Anders Prikk (Robert Annus) teisipäeviti kell 21.30 põnevaid mõrvajuhtumeid. Paraku kipuvad ikka ja jälle juurdlust segama nende elus figureerivad naised ja muud eraelu rõõmud ning mured. Uuel hooajal on Mikul ja Andersil tööd jalaga segada, ent ka isikliku elu tandril suhted aina kuumenevad.

Pärast seda, kui Miku eksabikaasa Laura (Tiina Mälberg)

altari eest plehku pani, on kohtuarst Roland Mõisnik (Jaanus Rohumaa) ja Kotkas omavahel avalikult sõjas. Mikk loodab, et Laura tuleb tema juurde tagasi, kuid ka Roland ei anna alla.

Miku tütre Arabella (Saara Kadak) ja paarimehe Andersi suhted on samuti keerulised – kas nad on liiga erinevad, et kokku jääda? Igatahes märkavad kõik, et Arabella on puhastverd Kotkas – täitsa oma isa tütar.