LIPSPÕLL: Andres Labi disainitud riideese Tie & Apron on justkui loodud kokandushuvilistele härrasmeestele.Foto: Eesti Disainerite Liidu arhiiv
Inimesed
9. september 2014, 07:00

Eesti disainerid üllatavad Londonit lipspõlle ja elektrirolleriga (3)

Eesti disainerid võtavad septembri lõpul ette teekonna Londonisse, et panna rahvusvahelisel disainimessil "100% Design" välja parim, mis neil pakkuda, ja saada jalg metropoli disainituru ukse vahele.

Võimalust end tutvustada on vaid 36 ruutmeetri jagu. Täpselt nii väike on messil Eesti autorite taiestele eraldatud pind, kuhu mahutatakse kümne disaineri tööd. Elmet Treieri loodud taaskasutatud puidust parketil troonib Üllar Karro elektriroller

e-Roll, aga Eesti disainipaviljonist leiab muidki imevidinaid. Kes soovib, võib tellida endale näiteks heli summutavad akustilised seinapaneelid. Näha saab portselanist ja betoonist lauanõusid, kanakujulist taburetti ja muud taolist, mida hing ihatagi ei oska.

Usutavasti külastab messi nelja päeva jooksul ligi 30 000 inimest, kellele Eesti esindus tahab silma jääda ja muljet avaldada. Eesti Disainerite Liidu esimehe Ilona Gurjanova sõnul ongi peamine siht saada märgatud õigete inimeste poolt. "Meie eesmärk on see, et disaineritel tööd oleks," sõnastab Gurjanova konkreetselt. "Eesti turul töötamine ei anna kuupalkagi täis. On vaja turgu ja ostjaskonda."

Tema sõnul piisab kas või sellest, kui keegi võtab eestlaste asjad oma poodi müüki. "Enda poodi pole meil Londonis kuidagi võimalik omada," ütleb Gurjanova.

Tegelikult siiski on: Messiga peaaegu samal ajal on Ida-Londonis Hoxtoni galeriis avatud Eesti disainerite pop-up-pood. Seal on ruumi enda loomingut näidata juba palju rohkem – üüritud galeriipinda on 80 ruutmeetrit.

Kui disainimessi paviljonis keskendutakse pigem mööblile ja sisutusesemetele, siis ajutises poekeses on rohkem tooteid moe- ja ehtekunsti vallast. Avamisõhtul näitavad seal moekollektsioone disainerid Reet Aus ja Ivo Nikkolo, esitlust saadab Villu Veski bänd. Galeriipoest leiab muu hulgas ka puitraamidega prillid ja Anu Samarüütli geomeetrilised ehteid. Pop-up-poe üks staartooteid on Indrek Naruski disainitud jalgratas Viks, mille BBC valis maailma kümne kõige ilusama jalgratta hulka.