Foto: Filmi "Nümfomaan" Facebooki leht
Tele
8. september 2014, 18:30

Kas seksistseene täis film "Nümfomaan" on ikka sobiv rahvusringhäälingu eetrisse? (113)

ETV2 näitas möödunud kolmapäeva õhtul seksistseene täis filmi "Nümfomaan". Kas taoline film on sobilik rahvusringhäälingule? 

"ETV2 otsustas näidata "Nümfomaani" kui Taani kõige enam tuntust ja tunnustust kogunud filmirežissööri Lars von Trieri nn depressiooni-triloogia viimast ehk kolmandat osa," ütleb hanketoimetuse juhataja Katrin Rajasaare. Eelmised osad "Antikristus" ja "Melanhoolia" linastusid samuti olnud ETV2 ekraanil "Maailma kino" rubriigis.

Rajasaare selgitab, et rubriigi eesmärk on tuua vaatajateni kinokunsti tähtteoseid võimalikult laiast spektrist, eeskätt festivalidel tähelepanu võitnud ja auhinnatud filme.

"Selliste filmide vastuvõtu juurde kuulubki keskmisest kangema kraadiga reaktsioon: mõni film šokeerib, teine tekitab katarsise, kolmas ärgitab oma elus korrektiive tegema ja nii edasi," toob Rajasaare välja. ""Nümfomaani" puhul on šokeerimine kindlasti autoripoolne tahtlik manipulatsioon, millega narritada neid, kes tema filmi ehk vaatama ei satukski või teevad seda pimeda eelarvamusega."

ERRi ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk on arvamusel, et filmi näitamisega rahvusringhäälingu eetris ei ole millegagi vastuollu mindud.

"Kuna filmi eetriaeg valiti sellise teose jaoks sobilik, ei ole ERR rikkunud vaatajate võimalikke ootusi. Filmi näidati kell 22. Sellele eelnes hoiatus, et teost ei soovitata vaadata alla 19-aastastel," räägib Tammerk ning lisab, et hoiatus oleks pidanud filmist eemale hoidma ka neid, kes vanemad kui 19, aga ei soovi sellist vastuolulist filmi vaadata.

"ETV2 on kanal, mis oma õhtusel eetriajal tegeleb aeg-ajalt piiride kompamisega. ERRi põhiprogrammid on mõeldud laiemale auditooriumile ja järgivad traditsioonilist joont. Samas peab avalik-õiguslik kanal vahetevahel ka provotseerima ja äärealadel uitama, nagu näiteks ETV2 teeb," lausub Tammerk.

ERRi ajakirjanduseetika nõuniku sõnul tuleb üldiselt vaatajatelt vähe kaebusi filmide või saadete sobimatuse kohta rahvusringhäälingu eetris. "Enamasti tulevad need kaebused siis, kui mõni vägivalla- või seksistseenidega film satub läbimõtlematuse tõttu korduses eetrisse päevasel ajal, mil lapsed ja teised pahaaimamatud vaatajad võivad ebameeldiva üllatuse osaliseks saada," ütleb Tammerk. Proteste sobimatute saadete kohta tuleb ka teatud pühadel hetkedel, nagu aastavahetuse programm, kui mõned küünilised musta huumori asjad teatud vaatajaid häirivad."

Siiski tuleb Tammerki sõnul taolisi juhtumeid väga harva ette.

"Nümfomaani" teine osa linastub ETV2 "Maailma kino" rubriigis juba sel kolmapäeval kell 22.