NÄIDISTANTS: Estonia teatrimaja kõrvale oli püstitatud suur välilava, kus rahvusooper Estonia artistide esituses võis näiteks näha balletipoognaid. Foto: LAURA OKS
Inimesed
8. september 2014, 07:00

Rahvusooper Estonia müüs teatrilaadal kostüümiladu tühjemaks

"Vaata, ma olen bareliin!" hüüdis pisike tüdruk, kes oli endale baleriinikleidi ülle tõmmanud ja sellega üliõnnelikult rahvusooperi juures ringi keerutas. Nädalavahetusel pidas rahvusooper festivali "Estonia teatrilaat", kus said kõik linlased uudistada, kuidas ses majas töö käib.

Reedest pühapäevani toimusid teatri ümbruses näidisballetitunnid, samuti oli teatri ette püsti pandud ooperitelk, kus sai vaadata-kuulata, kuidas ooperilauljad harjutavad.

Tegemist ja vaatamist oli maja ümber nii suurtele kui väikestele. Teatrimaja taha oli üles seatud Tele2 lasteala, kus pere pisematele jagati õhupalle, tehti näomaalinguid ning müüdi maiustusi. Lisaks oli seina äärde pandud fotostend ning välja toodud mitmesuguseid kostüüme, mida lapsed said selga proovida ning seejärel uhketes riietes fotostendi ees poseerida.

Mõeldes neile, kel ees ootamas mõni stiilipidu või kes sooviks lihtsalt oma riidekappi osta ekstravagantseid kostüüme, olid estoonlased tühjaks tassinud, silma järgi hinnates, vähemalt pool kostüümiladu – teatris leiduvad kostüümid olid teatrimaja küljetänavale ritta seatud ning sealt sai igaüks endale meelepäraseid kehakatteid valida. Kõik teatrilavalt pärit esemed sai kätte pea võileivahinnaga – kostüümide eest makstav summa jäi enamasti vahemikku 2–25 eurot. Kui keegi endale midagi meeldivat leidis, aitasid abivalmid teatriinimesed kleite-jakke ka otse tänaval selga proovida. Ühtlasi müüsid estoonlased teatrimaja taga omi isiklikke asju, mis kodudes üle jäänud, või isekasvatatud aedvilju.

Laadapäeva saatis kolmetunnine kontsert, kus anti ülevaade kõigest sellest, mis uuel hooajal Estonia seinte vahel toimuma saab.