EINE MURUL: Seda, et mururüvetajateks on linnud, oli nii mõnelgi inimesel raske uskuda. Foto: Heigo Mägi, Kambja kooli Facebooki leht
Eesti uudised
8. september 2014, 07:00

Hävitustöö: linnud sonkisid Kambja kooli muru üles (10)

Mõnikord on linnud inimesest võimsamad – kui Kaitseliit pidas Kambja kooli muruplatsidel enam kui sajaliikmelise paraadkompanii ja sadade pealtvaatajatega maakaitsepäeva, jäi muru terveks, nüüd aga sonkisid arvatavalt künnivaresed selle head-paremat kõhutäiteks otsides üles.

Mustad linnud olid kogunenud mitmeks parveks ja võtsid augustikuu viimase reede hommikul Kambja kooli juures muruplatsidel einet. "Sellest, et rändlinnuparved laastavad kevaditi orasepõldusid ja tekitavad sellega talunikele meelehärmi ja majanduslikku kahju, on ikka ja jälle juttu olnud, kuid seda, et linnuparved tuustivad muruplatsi silmanähtavalt songermaaks, ei olnud mina varem kuulnud, veel vähem näinud," rääkis Kambja kooli huvialajuht ja vallalehe toimetaja Toivo Ärtis, kes mõne tuttavaga on arutlenud, et ehk on põhjus selles, et Tartusse olevat hiljuti paigaldatud linnupeletid. Linnud oli kooliümbruses valinud einestamiseks kolm platsi. "Kui teise korruse aknast kooliümbrust vaadata, siis paistab eriti hästi silma, kus toidulaud avati – rohelise muruvaiba sees on mitmekümneruutmeetrised laigud, kus murutaimed on välja kitkutud ja muld paistab. Looduse tasakaalus on igal isendil oma koht, mistõttu tuleb linnukeste kõhumuret ja selle rahuldamisega kaasnenud laastamistööd võtta kui paratamatust," rääkis Ärtis Õhtulehele. "Keegi neid ei peletanud ega hirmutanud, sest kahe-kolmepäevane eine murul lõppes enne, kui inimesed ennast koguda jõudsid. Linnuparv ilmus muruplatsile vaid toitumise ajaks, mistõttu muul ajal möödakäijail jäi esimese hooga mulje, et häbitud metssead on käinud murukamarat tuhnimas."

Võidupühal pidas Kaitseliit samadel muruplatsidel Tartumaa maakaitsepäeva, kuid enam kui sajaliikmelise paraadkompanii ja sadade pealtvaatajate jalgade all jäi taimkate terveks. "Mõnikord on pisikesed linnud võimsamad kui inimesed," märkis Ärtis. Paar päeva tagasi käidi murutraktoriga kõik platsid üle – see silus veidi linnukestest jäänud lahinguvälja. Kuigi koolihoone juures enam linnud toitumas ei käi, kurtis üks kolleeg Ärtisele, et nende pere eramu juures, mis on linnulennul pool kilomeetrit koolist, võttis linnuparv mõned päevad tagasi umbes samasuguse tegevuse ette.