Koit Toome ja Getter Jaani.Foto: Teet Malsroos
Saund
7. september 2014, 09:00

Kes on raadio soovisaadete kuumimad nimed? (1)

"Tänasel päeval võib öelda, et soovisaadete kõige kuumemad nimed on ikka Ott Lepland, Koit Toome, Getter Jaani, Lenna Kuurmaa ja Tanel Padar," hindab Raadio Elmari peatoimetaja Owe Petersell.

Kas need langevad kokku teiste jaamade kuumade nimedega? Kuidas on need ajas muutunud? Kes on suutnud tõusta igihaljaste artistide kõrvale?

Kadi raadios kuulati Mati Nuude kassetid ribadeks

Kadi raadio eetris on soovisaade olnud algusest peale ning see on olnud ka kõige populaarsem saade – see on päevas ainuke tund, mille muusikavaliku panevad inimesed ise kokku.

"Kui ma meenutan 20 aasta tagust aega, siis mingil hetkel oli väga populaarne Mati Nuude. Kui raadiot veel kassettidega tegime (arvutit ega CDd veel ei olnud), siis Nuude kassett tuli aeg-ajalt ümber lindistada, sest see hakkas venitama – telliti nii palju.

"Seitse valget kivist inglit" oli ikka suur hitt tollal," meenutab Kadi raadio tegevdiktor Gunnar Siiner omaaegseid suurimaid lemmikuid.

Teise igihalja hitina meenub talle Üllar Jörbergi lugu "Õnne sünnipäevaks". Uuematest aegadest väärib mainimist Toomas Anni. Tihti küsitakse ka Toivo Asmerit ja Merle Liljet. Ka Kihnu Virvet. Vähemaks on tema sõnul jäänud Väikeste Lõõtspillide Ühingut. "On küsitud ka Rammsteini, aga seda võib-olla kord aastas."

Raadio Kadi keskendubki enam kui 50 protsendi ulatuses Eesti muusikale ning see on Siineri sõnul kümne aasta taguse ajaga võrreldes oluliselt paremaks läinud. "Vahepeal oli nagu mingi tühi auk, kus midagi head ei tulnud, elati vana rasva peal. Viimastel aastatel on aga väga palju häid ja andekaid Eesti artiste välja tulnud," räägib Siiner.

"Praegu on meil aga Saaremaa eripärast lähtuvalt kõige nõutum Dave Bentoni "Saare naine ja lõunamaa mees", see on ikka iga päev eetris. Populaarsed on ka Ivo Linna "Päike sõbra aknas" ning Merle Lilje ja Toivo Asmeri "Soov"," räägib Siiner hetkeseisust ning lisab, et tänapäevast popmuusikat nende saatesse väga ei tellita.

Vesteldes noorte inimestega on Siiner ikka kuulnud küsimust, miks te seda soovisaadet teete, seal on ju nii igav muusika. "Aga kui tuleb kätte see hetk, et sellesama noore inimese emal või isal on sünnipäev, siis helistab ta raadiosse ja tellib sellesama Merle Lilje laulu," räägib Siiner lõbustatult.

Aga on ka üllatajaid. Siiner leiab, et rahvas võib tihti käituda täitsa ettearvamatult. Näiteks toob ta Kihnu Virve, kes alguses oli lihtsalt tore armas tädi, kes on kogu aeg laulnud. "Alguses poleks küll olnud võimalik arvata, et temast võib mingi hittlaulja saada. Aga sai!" meenutab Siiner.

Tema sõnul on artiste, kes esinevad Eesti kõrtsides täismajale praktiliselt igal õhtul. Üheks selliseks on näiteks Saaremaa enda mees Laur Teär, kes käib Kadi raadio soovisaatest samuti tihti läbi.

Elmarist küsitakse endiselt "Roosiaia kuningannat"

Raadio Elmari kõige enam soovitud artistid on ikka olnud Ivo Linna, Anne Veski, Jaak Joala ja teised tänaseks nii-öelda kullafondi kuuluvad tegijad.

Konkreetsetest lugudest nimetab peatoimetaja Owe Petersell näiteks Ivo Linna "Julgete laulu" ("Sangar seiklusfilmis"), Anne Veski "Roosiaia kuninganna" ja Jaak Joala "Suveöö". Kadunud pole ka näiteks Uno Loop ja "Mis värvi on armastus" ja Tarmo Pihlapi "Alice".

"Viimastest aastatest võib sinna ritta kindlasti lisada ka Marko Matvere ja Liisi Koiksoni "Tuulevaiksel ööl", Koit Toome "Mälestused" või näiteks Ott Leplandi "Kuula" ja Lenna Kuurmaa "Mina jään"," räägib Petersell.

Hetkeseisust rääkides on selle suve kolm laulu, mida Elmari soovisaadetest ülekaalukalt kõige rohkem on küsitud, Ott Leplandi "Jäädagi nii", Triin Niitoja ja John4 "Jää" ning Getter Jaani ja Koit Toome duett "Rannamaja". Lisaks on väga palju küsitud Terminaatori lugu "Armasta mind aeglaselt", Curly Stringsi "Kaugel külas", Marju Läniku "Lööb särama päev" ja Karl-Erik Taukari "Vastupandamatu".

"Tänasel päeval võib öelda, et soovisaadete kõige kuumemad nimed ongi ikka Ott Lepland, Koit Toome, Getter Jaani, Lenna Kuurmaa ja Tanel Padar," räägib Raadio Elmari peatoimetaja Petersell.

Stiili osas on Raadio Elmar peatoimetaja märganud, et üsna palju küsitakse folkmuusikat - Curly Strings, Zetod, Väikeste Lõõtspillide Ühing. Samuti on tema sõnul väga populaarsed popproki stiilis laulud.

Tre raadio suvehitt oli "Rannamaja"

Tre raadio selle suve kõige populaarsem lugu on raadio tegevjuhi Siim Pohlaku sõnul kindlasti Koit Toome ja Getter Jaani "Rannamaja". Aga selle suve nõutuimate hulka kuuluvad ka Koit Toome, Getter Jaani, Renate ja Shanon, võtab Pohlak nende jaama kogemused kokku.

Eesti muusikat soovitakse tema sõnul üha rohkem. "Soovisaadete võlu ongi see, et muusikvaliku dikteerivad kuulajad ning seetõttu on tõesti väga palju eripalgelist muusikat 80.–90. aastate hittidest kuni tänapäevani. Kui mõne sündmuse või telesaatega seoses mõni laul suurema kõlapinda saab, siis küsitakse ka seda kindlasti rohkem," räägib Pohlak.

Raadiojaam tegutseb Raplamaal aastast 2010 ning Pärnus senise Päikeseraadio asemel alates 2014. aasta juunist.

Enimnõutud artistid

Igihaljad: Ivo Linna, Anne Veski, Jaak Joala, Üllar Jörberg, Uno Loop, Marju Länik, Tarmo Pihlap.

Uuemad tulijad: Ott Lepland, Koit Toome, Getter Jaani, Lenna Kuurmaa, Tanel Padar, Toivo Asmer, Toomas Anni, Kihnu Virve, Zetod, VLÜ.

Areeni 100 parima albumi edetabel

1. J.M.K.E. "Külmale maale" (Stupido Twins / Kuldnokk, 1989)

2. Vaiko Eplik "6: Varielu" (Mortimer Snerd, 2012)

3. Gunnar Graps ja Magnetic Band "Roosid papale" (Melodija, 1982)

4. HU? "Film" (MindNote, 2008)

5. Ruja "Ruja" (Melodija, 1982)

6. Vaiko Eplik ja Eliit "3: Kosmoseodüsseia" (Mortimer Snerd, 2008)

7. Metro Luminal "Metro Luminal / Coca Cola" (Metro Luminal, 1990)

8. Sven Grünberg "Hingus" (Melodija, 1981)

9. Apelsin "Apelsin" (Melodija, 1981)

10. Röövel Ööbik "Popsubterranea" (Stupido Twins, 1992)