LÄHTUB SISETUNDEST: Ehkki Elisabet Reinsalu on ülikooli ajal psühholoogiatundides käinud, ei mõtle ta igapäevaelus seal õpitud teooriatele. «Üldiselt olen ma küllaltki kehv inimestetundja ja eeldan alati inimestest head, kuigi nii võib petta saada,» avaldab ta.Foto: Arno Saar
Inimesed
5. september 2014, 07:00

Elisabet Reinsalu: olen ise pigem südamepuistaja kui psühholoog (23)

"Ma pigem ei ole see, kelle juurde tullakse, vaid mina lähen ise lähedaste juurde oma asjadest rääkima. Kunagi ütles õde mu iseloomustuseks, et minu parim ajaviide on see, kui ma korraldan rõõmsa koosviibimise ja saan peojärgsel päeval kõige lähedasemate inimestega kogu õhtu läbi arutada – kõike, mis seal juhtus," muheleb näitleja Elisabet Reinsalu, kes on teleekraanilt tuntud psühholoog Vivian Volkonskina.

"Inimesed astuvad ikka juurde ja küsivad, kas mul on ka päriselt psühholoogiharidus. Aianduskaupluses küsis üks naisterahvas, mis koolitusi ma olen läbinud - ma mõjuvat ekraanil nagu Kašpirovski (Anatoli Kašpirovski on Vene psühhoterapeut, kes sai tuntuks NSV Liidu Kesktelevisioonis edastatud teleraviseanssidega - K. A.)," jutustab Elisabet Reinsalu (38), kes nõustab TV3 seriaalis "Kartulid ja apelsinid" psühholoog Vivianina suhteprobleemide küüsis vaevlejaid.

"Isiklikke muresid ei ole siiski otseselt kurtma tuldud. Eesti inimesed on selleks liiga tagasihoidlikud," arvab näitleja.

"Ma olen tõepoolest endises Tallinna Pegagoogikaülikoolis lisaerialana psühholoogiat õppinud. See teema huvitas mind noore tudengina," avaldab Elisabet.

Kas ta sobiks iseloomult psühholoogiametisse? "See on kindlasti väga raske ja kurnav töö. Minul on kombeks kaevuda asjadesse väga sügavuti. Arvan, et mul on olemas tugev empaatiavõime, oskus näha olukorda teise vaatevinklist ja kaasa mõelda. Samas võin ma liiga palju kaasa muretseda ja teiste muresid enda kaela võtta. Kardangi, et mul oleks raske nendest välja tulla," arutleb Elisabet.

Näitlejanna meelest on igaüks oma lähedastele mingis mõttes psühholoog, kui ta nende muresid kuulab ja aidata püüab. Tõsiste probleemide puhul soovitab ta siiski professionaalse nõustaja poole pöörduda. "Lähedane inimene ei ole igas olukorras hea nõuandja, sest ta hakkab liiga palju küsima ja muretsema. Ta ei ole objektiivne," selgitab Elisabet.

"Kui meil läheb jalg katki - näiteks mul kukkus hiljuti nuga jalga ja mul on jalalabal väike õmblus -, siis lähme ju arsti juurde. Kuid Eesti inimesed tahavad kõigil rinnetel võimalikult tublid olla ja häbenevad seda, kui neil on muresid. Aga teinekord võib see hullusti mõjuda, kui matad kogu aeg oma probleeme mingi igapäevategevuse alla - selle alla, et sinu õlgadel on kogu majapidamine, töökoormus ja lapsed. Tegelikult ei ole sellist inimest, kellel poleks probleeme, ega suhet, kus kõik on roosiline."

Temagi on olnud liiga uhke, et psühholoogi poole pöörduda. Viimases Naistelehes tunnistab ta, et on seda elus kahel korral kaalunud: esmalt kahekümnendate eluaastate alguses, kui ta tegutses reklaaminduses ja tundis, et töö ei paku talle midagi. Kannapööret teha ja lavakasse astuda polnud aga niisama lihtne. "Algul ma ei teadnud ju ise ka, mida ma teha tahan. Olingi siis tihti kurvameelne, mul on selleks kalduvus - olen oma emotsioonides väga äärmuslik," nendib Elisabet.

Teist korda kulunuks spetsialisti nõu marjaks ära siis, kui ta kümne aasta eest emaks sai ja teda rõhus lapsega kodus olles üksindustunne, mille peletamiseks hakkas ta iga päev kohvikus käima, et inimeste hulgas olla.

Särtsumeetri abil saab suhte tugevust testida

Seriaali "Kartulid ja apelsinid" teisel hooajal asub psühholoog Vivian tegelema paarinõustamise alal, samas kui tema sõbranna Brita (Kaisa Selde) hakkab leiba teenima lahutusadvokaadina. Sestap saavad paarid alates eilsest sarja kodulehel teha testi nimega Särtsumeeter. Tosinale küsimusele vastates saab teada, kas nende suhe säriseb või on jäine. Kartuli ja apelsini testi, mille käigus saavad naised vaadata, kas nad on loomult pigem kartulid või apelsinid, on TV3 avalike suhete juhi Annely Adermanni sõnul teinud umbes 100 000 inimest.

Kartulite-sarja tegelaskujud jäävad külge

• Lauri Liiv meenutas eile sarja "Kartulid ja apelsinid" teise hooaja esitlusel: "Ühel hommikul, kui ma oma vanalinnakodu uksest väljusin, läks mööda väike parv koolitüdrukuid. Ühel hetkel keerasid nad kõik ümber ja hakkasid kiljuma: "Uno, Uno!" Nad küsisid: kas te olete see Uno?".

Saanud teada, et tegu on tõesti nende seriaalilemmikuga, tahtnud tüdrukutirtsud lauljaga pilti teha.

• Kärt Kross, kes kehastab Viviani endist, ebameeldiva iseloomuga ülemust Evelyni, meenutas: "Ühes seltskonnas tuli minu juurde terapeut, pakkus oma massaažiteenust ja ütles, et see mõjub eriti hästi õelatele inimestele – pidi hästi kurjust välja tooma. Ta rääkis, et on "Kartulite ja apelsinide" vaataja ja pakkus 50 protsenti hinnaalandust."