HARULDANE PERE: Ema Catherine ja isa Richard kinnitavad, et neile läheb korda vaid Jonah’ tervis – nahavärv pole tähtis. Foto: BULLS
Inimesed
4. september 2014, 07:00

OHOO! Mustanahaline ema sünnitas valge beebi (33)

Kui ämmaemand Catherine Howarthile tema vastsündinud pisipoja ulatas, oli naine veendunud, et beebid on sassi aetud – laps oli valge nahaga! Ehkki Jonah’ isa on valgenahaline, kinnitavad arstid, et selline ime võib juhtuda vaid kord miljoni sünni seas.

"Ämmaemand vaatas mind ja siis Jonah’t ning siis jälle mind ega uskunud oma silmi," naeris 32aastane Catherine ajalehele Sunday Mirror antud intervjuus.

Pahviks oli löödud ka tema abikaasa Richard (34), kes uskus, et poeg sünnib tumedama ihuvärviga. Kuid 1. juunil Inglismaal Milton Keynesis ilmale tulnud beebi oli valge mis valge.

Esmalt ei saanud Richard aru, kuivõrd heleda nahaga poiss on. Ta lihtsalt rõõmustas, et laps oli terve ja tugev. "Tema jume oli väga kahvatu, kuna ilmaleaitamise ajal oli tal nabanöör ümber kaela."

Ent paari tunni pärast oli beebile küll puna põskedesse tulnud, kuid ta oli endiselt valgenahaline. "Ämmaemandad ja arstid ütlesid, et tõenäoliselt ta selliseks ka jääb."

Finantsanalüütikust ema Catherine lisas, et mõni laps tõmbub paar nädalat pärast ilmaletulekut tumedamaks. "Mis värvi nad lähevad, on näha nende kõrvaotstest. Nägime kohe, et Jonah on täiesti valge. Öeldi, et järelikult olen retsessiivse geeni kandja. Mu vanemad on Nigeeriast pärit ja nii kaua, kui kõik mäletavad, on kõik mu suguvõsa liikmed mustanahalised. Kuid millalgi pidi peres üks valge geen olema, mis on siiani aastaid varjatud olekus püsinud."

Tegu on ülimalt haruldase nähtusega – viimasel ajal on teada vaid kaks sarnast juhtumit Ameerikas. Kuid 2010. aastal juhtus Lõuna-Londonis veelgi röögatum lugu, kui mustanahalistele vanematele sündis täiesti heleda naha ja lumivalgete juustega tütreke. Arstid kinnitasid, et Nmachi pole albiino. Üheksa aastat tagasi tõi inglanna Kylee

Hodgson Nottinghamis ilmale kaksiktütred, kellest üks oli must ja teine valge. Nii ema Kylee’l kui ka isa Remi Horderil on valgenahaline ema ja mustanahaline ema.

"Esialgsest šokist hoolimata oleme Richardiga õnne tipus," kinnitab Catherine.

"Jonah on ilus, rõõmus ja naeratav poeg ja ma jumaldan teda."

Isa Richard lisab, et lapse nahavärv pole üldse oluline. "Tähtis on vaid see, et Jonah on terve ja rõõmus."

Abielupaar kavatseb veel lapsi saada, kuid neile on öeldud: see, et ka järgmine võsuke valgenahalisena sünniks, on äärmiselt ebatõenäoline.