Luuleteater Poetico avamine.Foto: Aldo Luud
Film
2. september 2014, 12:42

GALERII: luuleteater Poetico avas Tartus nädalaks uksed

"Kogu festivali ajaloos pole mul mitte kunagi olnud võimalust festivali esimesel päeval avada uut teatrit," rõõmustas Eesti Teatri Festivali Draama 2014 peakorraldaja Margus Kasterpalu eile Eesti teatrimaastikul unikaalse luuleteatri Poetico avamisel.

Ühtlasi avaldas Margus Kasterpalu lootust, et vaid nädalaks Tartu Ülikooli vanasse kirikusse loodud teater Poetico jääb inimeste sisse kauemaks pidama, kui ajutise teatri seinad ja dekoratsioonid.

Uue teatri sünd polnud Eesti Teatri Festivali tänavustesse plaanidesse koheselt sisse kirjutatud. "Me ei öelnud Tõnu Õnnepalule, et vali festivalile välja kaheksa etendust ja tee veel midagi. Luuleteatri loomine oli tema sisemine sund ning kõik, mis on sündinud sisemise sunni ajel, on sündinud hästi," kostis Margus Kasterpalu.

Draama 2014 kuraator ning teater Poetico looja ja kunstiline juht Tõnu Õnnepalu rääkis festivali ajalehele antud intervjuus, et luulearmastajana ja luuletajana mõtles ta, et peab tegema midagi, mis on tema jaoks omane. Ning et Viljandi Kultuuriakadeemia teatritudengitele luulest peetud loengud kinnitasid, et ükski uus põlvkond pole vähem luuleline kui eelmine, vaid luulest rääkimise, nagu ka luule esitamise viisid muutuvad, oli idee uut teatrit luua sündinud.

Pealegi saavad Tõnu Õnnepalu jaoks ideaalses maailmas kokku luuletaja ja näitleja, luulekunst ja näitekunst kokku. Tema sõnul ei olegi luuletajal ja näitlejal suurt vahet - mõlemad tahaksid olla keegi teine. Luuletaja on oma värssides ja näitleja aga rollides. "Teatro Poetico võiks see ideaalmaa ollagi," lausus Õnnepalu.

Luuleteatri avaetenduseks oli Õnnepalu enda lavastatud Aleksander Suumani tähtteos "Meil siin Hüperboreas", kokku tuleb üürikese elueaga teatris nädala jooksul lavale viis eripalgelist lavastust. Kõiki uuslavastusi mängitakse festivali ajal vaid korra ning kas neist mõni kunagi veel kuskil publiku ette tuleb, ei ole praegu teada.

Eesti Teatri Festival Draama 2014 pealkirjaga „Kohaloleku kunst" toimub Tartus sel nädalal. Kui Draama 2014 põhiprogramm Kohaloleku kunst ja luulelavastustest sündiv Teatro Poetico vahendavad kirjanikust kuraatori Tõnu Õnnepalu teatrinägemust, siis kõrvalprogramm Stoppard Eestis keskendub maailmadramaturgia elavale klassikule Tom Stoppardile.

Draama festivali avamine toimub täna kell 16 Tartus Poe ja Küüni tänava nurgal. Festivali avab teatri Must Kast aktsioon "Kohaloleku kunst. Interaktiivne installatsioon".